FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Den tuffa konkurrensen i MFF:s trupp är absolut inget problem

Redan innan Allsvenskan startat för MFF är diskussionen igång.

Hur ska MFF och tränaren Uwe Rösler klara att hålla alla i truppen nöjda?

Kommer verkligen spelarna som hamnar på bänken och som ser sig själva som startspelare och i en annan klubb också hade varit det att acceptera att sitta där? I det fallet hjälper knappast de ny fina stolarna.

Så sent som alldeles nyss hade Alexander Axén, Olof Lundh och Lasse Granqvist efter dagens matcher i CMore en diskussion i ämnet. Axén tyckte inte att det var något problem. Han har rätt.

Det är bra och utvecklande med konkurrens. Och det gäller i praktiken, inte bara i teoretiska resonemang.

Det är bra att MFF kunnat behålla fjorårets trupp i så stor utsträckning. Den nivåhöjningen har uppmärksammats alldeles för lite. I många fall har man fått bygga om. Nu används pengarna för att man ska slippa göra det.

Det är bra att MFF plockar till sig etablerade och i MFF tidigare bevisat starka spelare som Jo Inge Berget och Erdal Rakip och sätter press både på dem och spelarna som redan fanns i truppen. Att Berget och Rakip valde att ta sig an utmaningen är dessutom ett gott betyg åt deras självförtroende och ambition.

Det är bra att MFF även värvar för framtiden. Adi Nalic gjorde succé i sin första match som utlånad till AFC Eskilstuna. Varför skulle det vara ett problem? Han tillhör MFF och all speltid och utveckling är positivt. Anel Ahmedhodzic vandrar en annan väg. Han är kvar i MFF och drar nytta av den tuffa konkurrensen på träningen. Jag är övertygad om att han kommer att bli en högklassig allsvensk spelare. Varför skulle det vara ett problem att han måste vänta till 2020 innan han på allvar kan vara med och slåss om en startplats?

Lägg till att Dusan Melicharek rakt av ersatt Fredrik Andersson som backup-målvakt och det är rätt självklart att MFF inte värvat för mycket.

Jag tycker faktiskt att det är ett fjantigt påstående att man skulle ha gjort det, särskilt som man sålt, släppt och lånat ut så många att antalet spelare i truppen inte har ökat. Det är kvalitén som höjts, inte numerären.

Vad MFF gör är att i en allsvensk omgivning sätta samma mål som de stora lagen ute i Europa gör i sina respektive ligor: det ska inte finnas ens i närheten av någon självklar startelva.

Några spelare kommer alltid att vara givna. Men ju svårare det blir för motståndarna, experterna och de egna åskådarna och supportrarna att ta ut/gissa den bästa möjliga elvan desto bättre.

Knuten är snarare att MFF inte är där än.

Istället för att säga att konkurrensen är för tuff tycker jag att den på alla platser ännu inte är tillräckligt hård!

Här finns också en motsägelse för i många fall är de som oroar sig för att det ska bli svårt att hålla alla anfallare och mittfältare nöjda och glada samma personer som bekymrar sig över att det är för tunt på backsidan.

Hur ska ni ha det egentligen?

När jag tittar på truppen anser jag att det ser riktigt bra ut på forwards- och mittfältsfronten, men att det saknas en back. Två om man även ibland vill spela med fyrbackslinje.

Frans Brorssons sjukdom ställde till det, han lär missa ett par veckor till. Att Anel Ahmedhodzic ännu inte är färdig och Hugo Andersson – som heller inte var färdig – är utlånad gör inte saken bättre. Nu har man kört in Oscar Lewicki och även Samuel Adrian som mittbacksalternativ i träningar och matcher. Det har man kunnat göra tack vare den extremt starka konkurrensen längre upp i planen, men jag tycker ändå som sagt att det behövs ett nyförvärv till.

MFF har försökt att hitta en mittback, men hittills inte funnit någon som är bra nog till rätt pris. I så fall är det bättre att ha is i magen och vänta till sommarfönstret. För det går att lösa. Än så länge. Men de som fortfarande tycker att MFF har skaffat sig ett onödigt överflöd i de två övriga lagdelarna ska nog tänka lite på hur det ser ut i den resterande. Och om de inte hellre velat haft “överflödet” överallt.

Hellre för många bra än för få…

Krasst uttryckt har MFF – eller snarare spelarna – heller ännu inte bevisat att alla som är andra-, tredje eller fjärde-alternativ är så fantastiskt bra.

Ja, det var svårt att ladda om till cupmatcherna den här speciella försäsongen, men insatserna där när man roterade i laget var inte så lyckade. Och ja, det har sett väldigt mycket bättre ut i alla de internationella matcherna nästan oavsett vilka spelare man använt, Men det är nu, i den allsvenska vardagen man ska klara att visa det också.

Jag tror att MFF har en extremt stark trupp i år med 20 spelare som alla kan göra skillnad och avtryck i Allsvenskan. Men innan åtminstone 17-18 av dem faktiskt gjort det vill jag inte ens höra talas om att konkurrensen skulle vara för hård och ett problem.

Egentligen inte då heller. För då är det som det ska vara.

Enda problemet som jag ser det är att man höjt ribban så högt för de egna talangerna från U19 och U17 att det krävs något exceptionellt för att slå sig in. Mycket mer än för fem, tio eller 20 år sedan.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close