FotbollMalmö FFNyheter

Guillermo Molins: Vi har aldrig haft en bättre trupp än nu

MFF går in i den allsvenska säsongen med ett favorittryck på axlarna. Guillermo Molins tycker att det är helt rätt och gör inget för att mildra trycket.

– Under alla åren jag spelat i MFF har vi aldrig haft en sådan trupp som vi har nu!

– I princip alla som sitter på bänken är startspelare. Både egenskapsmässigt och i sitt eget huvud. Så tränaren har en fin uppgift framför sig. Sedan hänger det på om vi kan hantera pressen.

Tycker du generellt sett att ni har spelare i truppen som kan det?

– Sedan Uwe kom har vi knappt några tävlingsförluster alls. Och jag tror att det är både truppens och hans mentalitet, vår mentalitet, som ligger bakom. Man måste vara stark i MFF och det är vi också. Det svåra att hantera är om det blir en motgång. Då är det lätt att gräva ner sig och det har vi märkt också. Det är då man testas, När man vinner varje match med 3-0 är det hur lätt som helst att spela. Då kan alla göra tunnlar och klackar och allt möjligt. Men förlorar laget två matcher i rad kommer det riktiga testet, så det ska vi se till att inte göra.

Hur stor nytta har ni av att ni är vana vid konkurrens om startplatserna?

– Vanan finns där. Fast nu är konkurrensen extrem. Jag tycker bara att det är inspirerande. Vi är fem just nu väldigt bra forwards i truppen och alla har sina styrkor i olika delar av spelet. Hur man än kombinerar och byter blir det ett toppallsvenskt forwardspar. Alla vill ju starta och spela så mycket som möjligt. Fast om man hamnar på bänken finns det två val. Antingen tycker man att allt är piss, dåligt och att tränaren är dum i huvet. Eller så kan man tänka att nu ska jag hoppa in och då ska jag visa på den halvtimmen eller minuterna jag får att jag är värd mer.

Och inte tycka att det är svårt att hoppa in.

– Det är fotboll oavsett om man startar eller är avbytare. Mot slutet är försvararna trötta. Då är det en bra möjlighet att komma in och göra mål. Det gäller att se de positiva sakerna och när ett lag har så många duktiga forwards är det ingen som är garanterad någonting. Mackan är kapten och Antonsson har gjort hur många mål som helst, men vi är där alldeles bakom och tuggar dem i hälarna.

Är det bra att börja mot BK Häcken, en av de tippade toppkonkurrenterna?

– Jättebra, då har man dem ur vägen sen…

Är det samma Häcken som tidigare, eller ser du några förändringar?

– Jag tycker att de blivit lite bättre. Framförallt offensivt. Häcken har fyra-fem väldigt duktiga spelare på de offensiva positionerna. Paulinho vann ju skytteligan förra året, Celik har gjort många mål under försäsongen, Jeremejeff är duktig, det vet vi sedan han spelade här. Sedan finns det en del frågetecken i deras defensiv när man får dem att jobba så att de inte får styra. Låter vi dem spela kan det bli tufft. Kan vi däremot få dem att jobba där bak kan det både bli vinst och rinna iväg.

Finns det en risk att ni blir för kaxiga efter ett par vinster och börjar tro att det är enkelt?

– Alltså man ska ju inte säga nej för det hände ju förra året på våren. MFF vann allt på försäsongen, men efter det kom de här motgångarna jag pratade om tidigare och då vek alla ner sig. Jag vill vinna alla matcher med 3-0. Det gäller dock att hålla fötterna på jorden och förstå varför man vann matchen. Hårt jobb ligger bakom allt. Alla kan ha en dålig dag rent tekniskt, men det får aldrig finnas en ursäkt för att inte gå in närkamperna och smälla på. Det är i alla fall så jag är uppväxt. Löpa och smälla på kan du alltid göra även på en dålig dag. Då kan man också vinna matcher även om bolltouchen inte stämmer. Det har min farsa tryckt in i mitt huvud sedan jag var ett år gammal.

Ett tag under försäsongen hade du ett snitt på ett mål var 43:e minut. Hur många mål går det att göra i Allsvenskan egentligen?

– Jag brukar gå in i säsongerna och tänka att 20 kan vara en målsättning. I en serie på 30 matcher är 20 ett rätt bra snitt.

Backar man tillbaka 30-40-50 och fler år i tiden fanns det spelare som gjorde 27, 30 eller 35 mål på en säsong. Är det ens möjligt i modern fotboll?

– Då hade ju motståndarna en servitör som mittback och en hamnarbetare som högerback. Mer allvarligt så tror jag inte att det går. Fotbollen har utvecklats så mycket.

Någon fara i att de övriga lagen lärt sig hur ni spelar med Uwe Rösler och hittat motmedel?

– Jag kan säga så att om vi gör det Uwe vill varje match vinner vi varje match med 3-0. Så det är lite grann upp till oss. Spelidé hit och spelidé dit. Barcelona spelade likadant i 20 år och var hur enkelt som helst att läsa, men det gick ju inte att göra något åt det ändå.

– Som jag ser det finns det heller ingen cementerad startelva. När konkurrenterna ska spekulera måste de titta på att de här fem kan vi få möta därframme och de här sju på mitten. Bakåt är det lite tunnare, men ändå starkt. Därför måste de tänka, vem fan spelar egentligen?

– Allting känns väldigt bra. Härligt att säsongen ska starta. För egen del är det synd med känningen jag fick i baksidan för jag var i topptrim när det hände. De där två-tre veckorna jag missade gör att jag nog behöver ett par matcher för att känna mig 100/100. Men mot Alkmaar orkade jag mina 70 minuter precis som jag skulle och löpte sönder mig själv. När jag var i Panathinaikos var anfallaren förste försvarare. Där löpte jag så in i helvete och lärde mig spela försvarsspel och sedan kom jag hit och förstod att Uwe tycker precis samma sak. Anfallarna är förste försvarare. Vi sätter pressen, alla ska följa oss och då blir det också mycket energi i försvarsspelet. När man känner att det biter är allt bra och det gjorde det i genrepet mot AZ Alkmaar. Synd att ni inte kunde se den matchen!

Hur mycket svårare är det att sätta in pressen på konstgräs?

– Det är inte alls lika lätt. Men det går. Jag är en stor motståndare mot konstgräs. Rent kroppsligt har jag inga problem med att spela på det underlaget, jag får inte mer ont av att spela där varken under eller efter matchen. Det jag inte gillar är att man inte får samma flyt i spelet. En touch och du kan vara borta och det går heller inte att vända på samma sätt. Så enligt mig borde de lyfta bort alla de planerna, sätta gräs och böter på lagen som inte gör det. Konstgräsplanerna skiljer sig dessutom väldigt mycket åt. De kan vara olika snabba, hårda, mjuka och så vidare. Därför hjälper det inte att träna på plan 9.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

 

Läs mer

Franz Brorsson är den ende spelaren i truppen som inte är i full träning. Han har en bit kvar.

Franz Brorsson börjar se slutet på den långa rehab-perioden

Relaterade artiklar

Back to top button
Close