Nyheter

Het fotbollsvår i Skåne

Så här års ser alla människor fram emot våren och söker förväntansfullt efter vårtecken, det största vårtecknet är dock att Allsvenskan har haft avspark efter ett långt vinteruppehåll. Malmö FF och Helsingborg är båda representanter för Skåne, de kommer att göra upp om vem som har rätten att kalla sig Bäst i Skåne.

Allsvenskan 2019

MFF och HIF inleder säsongen med helt olika förutsättningar. Malmö FF är på förhand stora favoriter att erövra SM guldet i höst, medan Helsingborgs IF gör en återkomst i Allsvenskan efter en mindre kris för några säsonger sedan då de relegerades till Superettan. HIF har nu slickat sina sår, renoverat truppen och återhämtat sig framgångsrikt vilket resulterade i att laget nu återkommer till Allsvenskan 2019.  

Tippa vem som vinner SM guld

Enligt de stora spelbolagen, som hos Kritik.com, är MFF en stor favorit till att lyfta Lennart Johanssons Pokal i höst. Om MFF inte är slutsegrare ska det inte betraktas som en skräll, med tanke på att det finns ett antal bra lag i serien, men sannolikheten att MFF vinner bör ses som stor.

De flesta oddssättare har Malmö FF som vinnare av Allsvenskan till ett odds av endast ca 2X insatsen, vilket är ett mycket lågt odds. Det finns bättre möjligheter till betydligt högre odds hos andra lag som räknas som outsiders till titeln, men som ändå har en realistisk chans att segra. Lag som BK Häcken, Hammarby och IFK Norrköping ses alla som potentiella utmanare om guldet och erbjuds odds på ca 10X insatsen, oddset varierar från spelsida till spelsida, de tolkar lagens kapacitet olika vilket reflekteras i oddset de erbjuder.

Att Helsingborgs IF är med och slåss om guldet är det inte många som tror. Det reflekteras i det höga odds som erbjuds av spelföretagen, odds upp mot 40X insatsen är inte ovanligt. Det ska erkännas att det krävs ett mirakel om HIF står som segrare i Allsvenskan.

Skånederby

Oavsett om man är supporter till MFF, HIF eller neutral åskådare, så är det med glädje man ser fram emot att det åter kommer att spelas heta Skånederbyn igen. Det är en folkfest som engagerar väldigt många människor, det skapar personliga band och samhörighet bland samhällets medborgare, samt bidrar med en stark känsloyttring som sätter krydda på vardagen.

Derbymatcher innebär ofta väldigt mycket känslor för alla involverade, oavsett om man är en aktivt deltagande spelare eller passionerad supporter är irrationella känsloyttringar vanligt förekommande.

“Motivation slår klass” är en vanligt förekommande kliché inom idrott. Den emotionella konfrontationen är oundviklig, men det lag som kan kanalisera sin energi på bästa sätt och kan behålla  fokus på matchplanen utan att dra på sig onödiga kort och frisparkar har ofta en fördel.

Även om en spelare inte härstammar från någon av städerna dras man snart med i atmosfären och betydelsen för laget, fansen och staden. Ett derby är en match som kan definiera en hel säsong, spelarna vet att de kan bli ihågkomna i gott och ont, vilket kryddar upplevelsen lite extra och spelarnas förmåga att hantera sina nerver sätts på sin yttersta spets.

Läget i Malmö FF

MFF har seriens starkaste och bredaste trupp, gjord för att tävla på flera fronter utan att riskera utbrändhet på hösten när Europaspelet börjar och matcherna spelas tätt och påfrestar truppen. Laget besitter den bästa bänken av alla lag i Allsvenskan, man står och faller inte på en spelare likt många andra lag. MFF är snarare en resultatfokuserad lagmaskin vars kuggar lätt kan bytas ut, utan att tappa fart och kvalitet när skador inträffar. Det finns mycket beprövad pålitlighet med mängder av rutin som troligtvis kommer att leverera många bra resultat utan större ansträngning. Spelarna utstrålar ofta lugn och harmoni i intervjuer med media, vilket ofta är ett sundhetstecken som sträcker sig bortom den enskilda individen och reflekterar truppen som helhet.

MFF besitter kanske det största egot i fotbollssverige, man utstrålar ofta ett avslappnat självförtroende vilket inger respekt, dock utan överdriven kaxighet. Malmö FF har byggt upp ett starkt självförtroende genom många nationella framgångar, men även genom flertalet gånger återhämta sig från rejäla minnesbetor i Champions League de senaste åren, där man åkt på flera förnedrande förluster mot några Europas fotbollsjättar som Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus och PSG.

Det har svidit till i MFF-själen rejält några gånger, men med bra ledarskap har man hanterat motgångarna konstruktivt, man har rannsakat sig själv, dragit lärdom från erfarenheter och växt sig starkare och mer hårdhudad. Malmö FF besitter en i Sverige unik rutin, uppbyggd från tidigare Europaspel där man fått erfarenheter och utvecklat en verklighetsbild som gjort klubben starkare. Malmös ego är därmed inte uppblåst till överdrift, snarare en realistisk självinsikt med fötterna på jorden om sin egen kapacitet.

Nyckelspelare MFF

  • Markus Rosenberg, 36 år ung, kulturbärare med pigga ben
  • Anders Christiansen, AC är Allsvenskans mest kreativa innermittfältare

Läget i Helsingborgs IF

HIF är nykomlingar inför årets säsong och därmed ganska svårtippade som nykomlingar ofta är. Ofta börjar de serien bra, men när de sprungit av sig den inledande inspirationen så brukar de falla tillbaka mer och mer i tabellen. Man åkte ur Allsvenskan 2016 efter mycket dramatik med publikskandal och rättsligt efterspel som påföljd, vilket skadade klubbens anseende.

Klubben ser nu ut att ha återfått harmoni och renats från dysfunktionella krafter. Klubbikonen och VM hjälten Andreas “Granen” Granqvist återvände till HIF och bidrog starkt till att klubben tagit sig tillbaka till Allsvenskan. Den gängliga landslagskaptenen betyder enormt mycket för HIF, och besitter Allsvenskans i särklass bästa ledaregenskaper, hans rutin kommer betyda extraordinärt mycket och potentiellt minska eventuella svackor under säsongen. “Granen” kommer leda HIF på och utanför planen, han inger respekt för med och motspelare, vilket gör honom närmast ovärderlig för klubben. “Granen” är snart 34 år gammal men har inte börjat barra än, han är troligtvis den mest värdefulla spelaren för sitt lag i Allsvenskan.

Nyckelspelare HIF

  • Andreas Granqvist, ovärderlig, kommentarer överflödiga
  • Alexander Farnerud, comeback efter svåra skador, massor av rutin och hög kapacitet

Relaterade artiklar

Back to top button
Close