FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Nu lånar MFF ut till rätt nivå

Först lånade MFF ut Adi Nalic till AFC Eskilstuna.

Alldeles innan övergångsfönstret stängde följde man sedan upp med att låna ut Carlos Strandberg till Örebro SK.

Med det ökade man drastiskt möjligheterna att ge två anfallare mycket mer av den speltid de så väl behöver. I Allsvenskan. Samtidigt förstärkte man dock två allsvenska konkurrenter.

Rätt eller fel?

Givetvis rätt.

För att få bästa möjliga utdelning på en utlåning måste man givetvis låna ut spelaren till en klubb på så hög nivå som möjligt. Att vara rädd för att förstärka en konkurrent är en närmast pinsamt defensiv inställning.

Efter värvningen av Jo Inge Berget var Carlos Strandberg femte forward i MFF och Adi Nalic nummer sex. Bästa sättet att ändra de förutsättningarna är att de gör succé i en annan allsvensk klubb, utvecklas och höjer nivån och kan komma tillbaka med bättre förutsättningar att ta upp kampen. Det är inget att vara rädd för.

Jag ser heller inget problem i att låna ut till en direkt toppkonkurrent.

Den bästa utlåningen i MFF:s historia var ju just en sådan!

Markus Rosenberg är en ikon i MFF, fostrad i klubben och debuterade för laget i Allsvenskan redan som 18-åring 2001. Men det var säsongen som lån i Halmstads BK 2004 som satte fart på hans karriär! Efter återkomsten till MFF blev han snabbt utlandsproffs och inledde alla säsongerna där han skaffade sig erfarenheten, självförtroendet och kvalitén som gjorde att han kunde flytta hem, göra kaos med Allsvenskan, glänsa i de internationella matcherna och bli MFF:s i modern tid mest betydelsefulle och bäste spelare.

Halmstads BK var extremt nära att snuva MFF på SM-guldet 2004 och det var väldigt mycket Markus Rosenbergs förtjänst. Han vann skytteligan och fick en enorm utväxling. Hade han fått den om han spelat i MFF det året? Då skulle han slagit ut Niklas Skoog, Afonso Alves, Andreas Yngvesson, Yksel Osmanovski, som flyttade hem det året och Igor Sypniewski, som senare under säsongen fick sparken från MFF efter diverse problem. Men det kunde man inte veta när beslutet att låna ut Rosenberg togs. Så det enkla och rätt självklara svaret är nej. Tom Prahl hade inte satsat på honom.

Det var rätt att låna ut Rosenberg till HBK. Trots att han gjorde det laget så mycket bättre.

Fler lånespelare har ställt till det för MFF i Allsvenskan. Pawel Cibicki gjorde en stark allsvensk vårsäsong i MFF 2017, som ledde till att Leeds köpte loss honom. Då hade han fått ett lyft tack vare en utlåning till Jönköping Södra året innan. I J Södra var han kung på planen när MFF på Stadsparksvallen fick stryk med 3-2 i en av de försvarsmässigt sämsta insatser MFF gjort de senaste åren – och det var Cibickis förtjänst.

Men MFF vann SM-guld ändå, Cibicki lyfte nivån, fick en het vårsäsong och MFF drog in rejält med pengar på övergången till Leeds. I det perspektivet var kvällen på Stadsparksvallen trots allt ett rätt billigt pris att betala.

Jag tycker att MFF borde jobba mycket mer med utlåningar!

Då får man ibland också acceptera att de utlånade spelarna kan göra kanonmatcher mot MFF (att lägga in en klausul om att spelaren inte ska få delta mot klubben han tillhör är inte längre tillåtet). Nyttan överväger, Rejält. Och, som sagt, att vara rädd för att en konkurrent ska bli så förstärkt av att få tillgång till en spelare som just då inte platsar i MFF är alldeles för defensivt.

Att låna ut i Allsvenskan är bra och ett stort steg i positiv riktning.

Nästa kliv tror jag är att även inse att det finns en stor marknad i närheten. Jag har väldigt svårt att förstå att danska och sydsvenska lag inte lånar mycket mer av varandra. Jag hade gärna sett Samuel Adrian, Bonke Innocent och Laorent Shabani i ett danskt ligalag strax under de stora – för att fönstret är stängt och att de är kvar tror jag ska tolkas som att man inte lyckats hitta en lämplig klubb i Allsvenskan.

Ytterligare ett steg tar MFF när man inte bara lånar ut utan även in.

Jag köper fullt ut att MFF vill vänta med att skaffa sig den där mittbacksförstärkningen på riktigt hög nivå till sommaren när det är mycket enklare att hitta den typen av spelare. Men fram till dess borde man lånat in en bra backup. Kan Örebro SK låna in en anfallare fram till sommaren kan MFF låna in en mittback under samma period.

Förra året gick till exempel Andreas Vindhem sönder. Då lånade man in Isak Ssewankambo. Han spelade inte mycket och MFF utnyttjade inte optionen. Det kan man se som ett misslyckande. Men det är helt fel. Han var i MFF som backup och det är nog! Precis så ska ett lag med pengar agera. Man ska göra saker som ett lag med lite pengar inte kan göra. Har man möjligheten att gardera ska man göra det.

Det får inte bli som i ishockeyn. Inte i närheten.

Men det lånas ändå för lite i svensk fotboll.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close