IshockeyKristianstad IKNyheter

Seriefinal väntar för allsvenskt jagande KIK

Fyra matcher återstår av säsongen.
Kristianstads IK har den allsvenska platsen i egna händer.

– Vi är nära men vi är inte där än, säger tränaren Mikael Gath inför lördagens seriefinal.

Onsdagens seger mot jumbon Boden innebär att Kristianstads IK spelar seriefinal på lördagseftermiddagen. Sex omgångar in på kvalserien toppar nämligen Vita Hästen tabellen medan KIK ligger på en andraplats, ett poäng före Almtuna.

– Tycker vi har gjort våra kanske bästa matcher här i kvalserien. Jag tycker att vi i alla matcherna varit det drivande laget och tycker vi spelat en positiv och bra hockey. Det är nåt vi ska vara lite halvstolta över så här långt, säger Kristianstads IK:s succétränare Mikael Gath.

Är det något du är missnöjd med så här långt?
– Nej, inte spelmässigt, men jag tycker kanske vi förtjänat nån poäng till mot Hudiksvall och framförallt mot Hästen hemma skulle vi haft nån poäng till. Men det är det enda. Själva insatserna ligger vi där uppe vi kan ligga.

Fyra matcher kvar av säsongen och ni ligger på en allsvensk plats. Hur är det?
– Det är ju jätteroligt, såklart, att vara där just nu. Men som du säger är det fyra matcher kvar och det kommer förmodligen vara jämnt hela vägen in. Det gäller att plocka så många poäng man kan fram tills det, för att verkligen vara med. Nåt lag kommer säkerligen gå på nån mina. Det gäller att ha fokus hela vägen in. Det är nio dagar kvar av säsongen och vi är försiktigt nöjda med var vi ligger nu, men det kan som sagt ändra sig snabbt.

När bara fyra matcher återstår av kvalserien, och således även säsongen, tyder det mesta på att det är de två lagen från allsvenskan och Kristianstads IK som gör upp om de två uppflyttningsplatserna. Fjärdeplacerade Tranås är nämligen fem poäng efter KIK.

Mikael Gath har gjort succé under sitt första år i Kristianstad. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

– Framförallt tror jag en stor grej att vi är med här i slutet, inbillar jag mig, är att vi tränat bättre än motståndarna gjort faktiskt. Vi har tränat hårt både off-ice, fys och is varje dag ända från första dagen. Det är nånting som visat sig i slutändan då vi känns starka även om vi går runt på hyfsat kort med folk. Jag tror det är en stor grej, säger Gath och fortsätter:

– Från dag ett har vi också ställt in oss på att vara med här i slutet. Vi har inte varit nöjda utan haft siktet på att gå upp från början. Vi visste om att det skulle bli tufft och jag vet inte om det var realistiskt, men vi har försökt trycka in från dag ett att vi ska vara med och slåss om att gå upp till allsvenskan nu. Vi har varit förberedda både fysiskt och psykiskt på att vara här och det är en fördel för oss gentemot dem andra.

Klockan 16:00 tar en nyckelmatch i den allsvenska jakten plats. Kristianstad gästar då Norrköping och Vita Hästen. En seger och de tar över kvalserieledningen med tre matcher kvar att spela, en förlust och de riskerar att halka ner på tredjeplats – utanför de allsvenska platserna.

– Det är en tuff match, såklart. Hästen är givetvis favoriter. De är ett allsvenskt lag på hemmaplan men litegrann som jag sa hoppas jag att vi spelar som vi gjort i de andra matcherna. Vi ska försöka utmana i deras zon, så att säg, då vi spelar som bäst när vi ligger på. När vi är kreativa och offensiva i vårt spel, det kommer vi försöka göra i morgon. Vi vill föra spelet och ha mycket puck. Förhoppningsvis kommer det öppna upp sig litegrann. Det blir viktigt med en bra start och gärna få det första målet. Då måste de öppna upp sig. De spelar ganska defensivt och ligger rätt i positionerna. Får vi en bra start kan vi sätta lite myror i huvudet på dem och det kan vara nyckeln.

I det senaste mötet med Vita Hästen föll KIK med 2-3. FOTO: Magnus Lejhall/Bildbyrån.

Hur ser du annars på ert restprogram?
– Det låter klyschigt men det är fyra fruktansvärt tuffa matcher med Hästen och Almtuna borta och Hudiksvall och Tranås hemma. Det är inga lätta matcher nåt av det. Även om man kan tycka att de ligger efter oss, men Tranås och Hudiksvall har under säsongen haft resultat som är likvärdiga våra. Det gäller att få till matchprestationerna varje gång, i varje match. Det är jättetufft men jag tror det kommer bli jämnt hela vägen in. Det är jag ganska övertygad om. Det kommer avgöras i sista omgången.

Avslutningsvis: Vad skulle det betyda för er att gå upp i allsvenskan?
– Det är jättestort. Först och främst har klubben aldrig varit uppe i allsvenskan och att få göra nåt historiskt, med de förutsättningarna vi haft under säsongen, hade varit en enorm bedrift men det är det vi siktar på. Så är det. Det är nån form av dröm. Vi är nära men vi är inte där än. Det hade varit stort, oerhört stort, att lyckas med det.

FAKTA: Ställning i kvalserien.

  1. HC Vita Hästen, 15 poäng (+9)
  2. Kristianstads IK, 13 poäng (+7)
  3. Almtuna IS, 12 poäng (+13)
  4. Tranås AIF, 8 poäng (-8)
  5. Hudiksvalls HC, 5 poäng (-5)
  6. Bodens HF, 1 poäng (-16)

Artikelfoto: Magnus Lejhall/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close