AnkaretHandbollNyheter

HK Ankaret nära Allsvenskan – besegrade Linköping i ärkedrama

HK Ankaret tog chansen.
I sin enda hemmamatch i ”bäst-av-tre-mötet” med RP Linköping blev det, efter förlängningsdrama, seger med 26-25.

Efter tredjeplatsen i division ett södra och två raka i det första kvalet mot Silwing/Troja ställs nu Ankaret mot division etts formsvagaste lag i det avgörande kvalet.
Kampen i en fullsatt Borgebyhall blev precis vad publiken hade önskat sig; tät, spännande, lång och avrundades med hemmaseger.
9-10 i halvlek blev snabbt till 9-12 i början av andra – som tio minuter senare var 14-13.
Sedan artade det sig till ett slutsekundsdrama i både ordinarie tid och i förlängning.

Ankaret hade 20-19 med sig in i slutminuten, men med tio sekunder kvar kunde Linköping kvittera och trots att hemmalaget hade en timeout kvar och fick ett sista anfall slutade det oavgjort efter full tid.
Tränare Christian Lindvall:
– Tobias Paradis gick igenom i mitten och kunde ha dödat matchen om han gjort 21-19, men han sköt bollen i insida av stolpen och ut. Så istället för att punktera matchen fick Linköping chansen att kvittera – och lyckades med det.

Förlängningen bjöd på lika mycket spänning och ännu mer känslor.
24-24 efter den första femminutaren blev tidigt till 26-25 i den andra förlängningshalvan
Med en och en halv minut åkte hemmalagets Rasmus Sandgren ut och minuten kvar fick Linköping straff, samtidigt som öven Gustav Sjölin åkte ut.
Fyra mot sex och straff emot sig alltså.

– Det började med att Jonas Blom Nygren på mittsex blev upphakad i skottögonblicket och det skulle ha varit straff för oss. Sandgren fick tuppjuck och blev efter tillsägningar från domarna utvisad…
– I 6-5-läge kort senare fick de straff och utvisning med sig, men satte straffen i stolpen.
– Eftersom vi var nere på fyra man tog vi ut målvakten och spelade med fem man. Då slarvade vi bort bollen med 15 sekunder kvar och Linköping fick chansen i 6-4 i cirka 15 sekunder. Grabbarna strider som 17 och lyckas stressa Linköping till ett tekniskt fel – och först då var segern hemma.

Hur summerar du annars matchen?
– Lagen kände lite grand på varandra till en början och det blev lite ställningskrig. Bakåt stod vi väldigt bra, sedan underpresterade vi lite framåt. Visst, vi möter tuffare motstånd än normalt och de tvingade oss till avslut på utsida två och på kanterna – samtidigt som vi blev nervösa och lite stressade. Det känns rättvist på något sätt ändå. Dels med tanke på Paradis miss och dels för att vi hade chansen att döda matchen i förlängningen men fick ett horribelt domslut emot oss.
Nu väntar en, eller två, bortamatcher i Linköping. Linköping måste vinna båda. Ankaret behöver vinna en.
Vad har ni lärt er av match ett?
– Vi var helt rätt ute med försvarsspelet. Vi vet vilka spelare som är farligast hos dem och vart vi måste stänga. Vi måste visa mer tålamod i anfallsspelet och kan inte ta avslut efter fyra-fem passningar.
– Jag tror vi kan ta dem i två raka, summerar Lindvall.

Match två spelas på söndag klockan 16 i Linköping.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close