FotbollNyheter

Rivstart med Kirsebergsderby i första omgången

Nu kör division 3-fotbollen också igång och redan i den första omgången är det dags för BK Flagg att möta Malmö City FC.

Slaget om Kirseberg – eller derby della Backarna, som man skriver på Flaggs hemsida.

BK Flagg mot Kirseberg IF var en gång en glödhett prestigekamp och även om klassiska Kirseberg IF bytte namn till Malmö City är det fortfarande hett.

– Det är fortfarande en jättespeciell match och en härlig grej att vara med om med all historiken från förr. Inte minst att BK Flagg alltid var lillebror och att vi sedan gick om. Malmö City kom tillbaka, men nu kan vi ju hoppas att vi är tillbaka på tronen igen. Jag tycker att det är okej att vi är knapp favorit, säger BK Flaggs tränare Daniel Lindgren.

– Numera är det nog inte det samma för spelarna. Men bland de äldre på läktarna som har anknytning till någon av klubbarna betyder det väldigt mycket och då är det vår uppgift att respektera betydelsen det har och gå in och representera klubben med stolthet. Dessutom är det roligt att vara med i en match som känns lite extra och det gör den här, säger Malmö City-tränaren Marco Whittle, som i många år jobbade just i BK Flagg.

– Dalhem är min idrottsplats och jag får en särskild känsla när jag går in där. Jag fick också roliga minnen och många vänner i BK Flagg. Men det är trots allt så länge sedan att det inte har någon betydelse när vi möts nu. Det är knappt någon som är kvar i Flagg sedan min tid där.

Matchen spelas klockan 14.00 på lördagen på BK Flaggs hemmaplan Dalhems IP. På gräs. Malmö City FC:s flytt till nya Kirsebergs IP innebar att man numera är ett konstgräs-lag. Flagg har tränat i två veckor på Dalhemsgräset och även spelat en MM-match mot Rosengård FF där. För Malmö City blir det en omställning.

– Planen är okej med tanke på årstiden och vi har haft fem-sex pass där. Fast matchen mot Rosengård FF förlorade vi. Efter att ha vunnit dödens grupp med bara starka lag i MM och gjort en stark match mot Husie IF i kvartsfinalen trodde vi tydligen att det skulle bli en enklare uppgift i semifinalen och att vi inte behövde lägga ner det vanliga jobbet. Men det gick inte alls och Rosengård var ett spelskickligt och bra lag.

– Fast visst ska vi ha en fördel av att ha tränat på Dalhemsgräset, säger Daniel Lindgren.

– Det tror inte jag. Så här tidigt på säsongen med typiska vårplaner är det nog rätt lika för lagen, kontrar Marco Whittle.

Flagg har haft sin skyttekung Fabian Gustafsson skadad under försäsongen. Efter att ha varit borta i två månader är han dock – något överraskade – redo för spel i premiären.

– Han är tillbaka i full träning och har kört två veckor nu efter de två månaderna. Det trodde vi inte och det är givetvis ett stort plus, säger Daniel Lindgren.

I Malmö City FC saknas den kanske viktigaste spelaren Kristian Legiec. Han är i Kroatien med det svenska Futsal-landslaget. Sverige möter Montenegro, Tadzjikistan och Ungern i en fyrnations-turnering och Malmö City får klara sig utan honom.

– Givetvis ett avbräck. Alla som känner till Kristian vet att han nästan ensam kan avgöra en match på ett par minuter. Vi får också klara oss utan det sena nyförvärvet Steven Gabriel från Olympic. Det har dröjt lite med att få honom spelklar. Steven är en duktig anfallare, som jag har bra koll på sedan min tid i BK Olympic, säger Marco Whittle.

Men han betonar att han ändå är optimist och har stora förväntningar.

– Vi har gjort en mycket bra försäsong! Med rätt belastning har vi undvikit skador och kan vi bara hålla rätt balans i inställningen ser det bra ut inför matchen. Det gäller att inte bli övertänd eller nervös, säger Malmö City-tränaren.

– Egentligen finns det två osäkerhetsfaktorer som gör det lite speciellt. Derbyn är mer ovissa än vanliga matcher och premiärer är det också. Det här är ju både och! poängterar Daniel Lindgren.

2017 spelade både BK Flagg och Malmö City FC i division 4 sydvästra. Då vann Malmö City med 5-1 på Dalhems IP och med 3-2 på Kirsebergs IP. Den säsongen kvalade sig Malmö City upp i division 3 och förra året var det Flaggs tur att avancera till division 3. Nu möts de alltså igen och då vill Flagg ha revansch för 2017.

Ole Törner

 

 

NordicBet har odds på matchen

BK Flagg-Malmö City FC

1: 1,79, X: 4,25, 2: 2,90.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close