NyheterPingis

Mästarna från Eslöv laddar för bordtennis-VM i Budapest

För ett tag sedan ingick Filippa Bergand, född 1999, och Truls Möregårdh, född 2002, i lagen när Eslövs PK och Eslövs AI vann lag-SM för damer respektive herrar.

Då spelade de avgörande roller i guldjakten. Men i individuella VM är båda debutanter.

Filippa Bergand (bilden) har dessutom fått uppladdningen förstörd av sjukdom.

– Jag var sjuk även veckan före SM-finalen, men var med ändå och det gick bra. Sedan vilade jag helt en vecka, men det halsonda har hängt i och det känns inte alls bra att jag inte kunnat träna ordentligt. Jag ska dock göra mitt bästa och ser givetvis verkligen fram mot att få spela i Budapest, säger hon och bränner av ett jätteleende.

– Att man blir krasslig är inget att göra något åt. Jag kan i alla fall ta med mig den positiva upplevelsen av SM-segern. Det var stort, lyfte självförtroendet och jag ångrar verkligen inte att jag flyttade till Eslöv. Jag trivs mycket bra, träningen är av högsta klass och lagkamraterna trevliga – och så fick jag ju vara med om SM-guldet.

I den första finalen mot Storfors vann Eslövs PK med 5–2 och Filippa Bergand vann båda sina matcher. Det gjorde hon i returen också, fast då blev det 5-1.

Inför säsongen lämnade hon moderklubben Åsa IF för att vara med i Eslövs PK:s jakt på revansch efter fjorårets SM-finalförlust.

– Jag är uppväxt i Åsa, som är en litet samhälle. En riktig sommarby dit en massa Göteborgare åker för att bada. Pingisen fastnade jag tidigt för och det har bara gått bättre och bättre.

I Eslövs AI – som Eslövs PK är en del av – är dessutom damernas förbundskapten Peter Sartz engagerad.

Just nu är Filippa Bergand rankad 216 i världen och i VM är hon seedad 138 i singel och 53 i dubbel.

Det innebär att hon får starta VM med att försöka kvala sig in i huvudturneringen.

Samma förutsättningar gäller för 17-årige Truls Möregårdh, som i år blev den yngste SM-vinnaren i singel i svensk bordtennis historia och även tagit guld i dubbel och lag.

– Jag måste vinna min kvalgrupp med tre spelare, det vill säga två matcher, och sedan även en knockout-match. Där ligger hela mitt fokus nu. Går det vägen, och det hoppas jag verkligen, hänger det en hel del på lottningen. Men jag har höga mål, säger Truls Möregårdh.

– Individuella SM gav massor med självförtroende. Jag slog ju Mattias och Kristian.

Mattias Falck och Kristian Karlsson är också med i VM-truppen och rankade 16 och 32 i världen.

Under uppladdningen i Malmö har landslaget samlats i Malmö där man i Sofielunds idrottshus har tränat och sparrat mot det engelska och portugisiska landslaget.

– Hur nyttigt som helst, betygsätter Truls Möregårdh.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Läs mer

Världsmästaren och förre MFF-spelaren Jörgen Persson är med som extra ledarresurs i VM-truppen.

Rutinerade Jörgen Persson extra resurs i bordtennisens VM-trupp

Relaterade artiklar

Back to top button
Close