NyheterPingis

Rutinerade Jörgen Persson extra resurs i bordtennisens VM-trupp

Den förre världsstjärnan i bordtennis Jörgen Persson är tillbaka på klassisk mark; i Malmö och Sofielunds idrottshus där han säsongerna 1987-91 representerade Malmö FF och radade upp SM-guld och VM-guld.

– Klassisk mark. Jag får en speciellt känsla när jag går in i hallen och det är underbart att den är kvar och fortfarande används för bordtennis både för ungdomar och som nu för eliten, säger Jörgen Persson.

Just nu är den svenska truppen som 21-28 april ska tävla i individuella VM i Budapest samlad i Malmö och förbundskaptenerna Peter Sartz (dam) och Peter Blomqvist (herr) är på plats. Det är alltså även Jörgen Persson i en ny roll som spelarutvecklare och matchcoach. Han ska vara en extra resurs där spelarna och ledarna ska kunna dra nytta av hans enorma erfarenhet. Totalt har han tagit elva medaljer i VM.

– Det är inte meningen att jag ska göra några stora förändringar, den tiden finns heller inte. Men i spelarutvecklingen kan små detaljer leda till stora framsteg. Förhoppningsvis kan jag vara med och bidra och göra någon nytta.

– Lite av ett test är det också. Vi ska se om det här är något för mig och förbundet, fram till den 1 juli ska jag vara med och jag har varit med på ett par turneringar redan. Jag har jobbat mest med Mattias Falck eftersom han också bor i Halmstad.

Jörgen Persson ser en stor skillnad mellan hur det ser ut idag och när han och de övriga svenska storstjärnorna bland annat välte den kinesiska muren och besegrade det oslagbara kinesiska landslaget med 5-0 i en för alltid klassisk VM-final i lag.

– Vi hade mycket enklare att samla spelarna till långa och många läger. De gjorde massvis med nytta och ger ett lyft. Nu spelar alla många fler matcher, turneringarna är fler och är nödvändiga för att kunna försörja sig. Det innebär att det blir mycket svårare att arrangera träningsläger. Här i Malmö har ett par av spelarna till exempel bara kunnat vara med ett par dagar.

Portugals och Englands landslag är också på plats i Sofielunds Idrottshus på Lantmannagatan och det ger värdefull träning och sparring.

– Nyttan med att möta andra spelare är mycket stor, det är andra stilar och andra servar till exempel. Drömmen är att kunna ha Kinas landslag på plats också. Men de laddar alltid i Österrike varje gång VM arrangeras i Europa och tränar med Österrikes trupp. Kanske kan vi ändra på det? funderar Jörgen Persson.

VM avgörs alltså i Budapest i Ungern den 21-28 april.

Individuella VM arrangeras vartannat år och lag-VM de övriga. Det här är ett individuellt VM med singel- och dubbelklasser,

Sverige skickar fem herr- och fyra damspelare. De är Mattias Falck, Matilda Ekholm, Kristian Karlsson, Linda Bergström, Jon Persson, Stina Källberg, Anton Källberg, Filippa Bergand och Truls Möregårdh.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Läs mer

Intervju med de två Eslövsspelarna i truppen: Filippa Bergand och Truls Möregårdh

Mästarna från Eslöv laddar för bordtennis-VM i Budapest

Relaterade artiklar

Back to top button
Close