FotbollMalmö FFNyheter

Deval Eminovski vill höja kraven på ungdomsträningen

Förre MFF-spelaren Deval Eminovski brann för fotbollen under sin aktiva karriär. Det gäller nästan ännu mer nu. Lågan hålls levande, inte minst för talangutveckling.

Därför nappade han snabbt när han i diskussioner med uppstickarklubben Ariana FC fick frågan hur de bäst skulle göra för att bygga upp en ungdomssektion. Deval tog kontakt med sin gamle kompis Ossie Selimovic, som är igång med lanseringen av sin bok “Metodisk stegring av tillslag och driva boll”, och tillsammans höll de en föreläsning/workshop för intresserade i och kring Ariana.

– Allt Ossie skriver och säger står jag också för. Vi tycker likadant och samarbetar bra, säger Deval Eminovski och berättar hur de träffades.

– Jag ville ha en tillfällig övernattningsbostad i Uppsala och sökte den via sociala medier. Då tog Ossie kontakt och sa att du minns inte mig, men vi möttes i finalen i junior-SM mellan Malmö FF och Karlslund 1982 och jag har ett rum du kan bo i.

– MFF vann finalen med 1-0 och jag kom inte ihåg Ossie. Det var väl för att vi vann. Men han hade koll på mig. Det var för tre år sedan, jag använde rummet och vi har hållit kontakten. Tillsammans har vi en lite annan syn på hur fotbollsträningen ska bedrivas än förbundet och gör vad vi kan för att få ut vår syn.

Bland mycket annat vill Deval Eminovski – och Selimovic – utveckla 10 000-timmarsregeln till att även innehålla ett fokus på den som lär ut.

– Det krävs väldigt mycket träning för att bli bra, men kvantitet är en sak och kvalitet en annan. Man ska inte bara träna 10 000 timmar, man ska träna på rätt sätt också. Får våra barn- och ungdomstränare rätt verktyg? Nu ska man till exempel träna i tre-, fem-, sju- och nio-personersgrupper, men spelar man på det sättet? Man blir bra på det man tränar. Hur mycket lägger man på det motoriska, att kunna hantera sin kropp? Hur mycket gör man för att kunna ge spelarna som inte får en vuxen kropp i tidig ålder samma förutsättningar som de som får det?

– Frågorna är många och allt bygger på kunskap och forskning. Vad gör vi då? Jo, överlåter det mesta av träningen på föräldrar som ställer upp för att det är svårt att hitta utbildade tränare eller en vilja att lägga resurser på att göra det. Vi slutar alltså med att en som inte kan utbildar en annan som inte kan istället för att fråga om de 10 000 timmarna kanske inte gäller läraren också?

Deval Eminovskis lösning ligger bland annat i att uppgradera ledarrollen, höja kraven och skapa förutsättningar för att man ute i klubbarna samtidigt ska kunna erbjuda de som bara vill spela för att det är kul och de som vill elitsatsa vettiga villkor.

– Om spelaren vill elitsatsa tidigt, träna hårdare. oftare och bättre ska hen givetvis få lov att göra det. Och tränaren eller ledaren ska klara av att se till att det blir rätt typ av träning. Det finns till exempel ingen som helst seriös forskning som stödjer myten att det är skadligt för barn att styrketräna. Tvärtom!

Ole Törner

 

Fotnot: MFF och Karlslunds IF möttes i JSM-final 1982 i bäst av två matcher. MFF vann med 1-0 hemma på Malmö Stadion och säkrade sedan guldet med 0-0 uppe i Örebro.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close