FC RosengårdFotbollKristianstads DFFNyheter

Ole Törner: En både logisk och ologisk Rosengårdskross av Kristianstad

FC Rosengård körde över Kristianstads DFF med 5-1 i derbyt och det var verkligen så överlägset.

Malmölaget vågade mer, ville mer och kunde mycket mer. På alla fötter.

Därför var det en logisk storseger. Som kunde varit större snarare än knappare.

Och det är där den blir ologisk. För tipsen inför säsongen sa ju något helt annat. Det var i år Kristianstads DFF skulle vara moget att ta klivet förbi FCR och bli bäst i Skåne, många gick till och med så långt att KDFF skulle kunna ta SM-guld. FC Rosengård är det däremot väldigt få som ens nämnt i guldstriden.

Något FCR-tränaren Jonas Eidevall var extremt noggrann med att påpeka på presskonferensen där han i princip bara konstaterade att matchen och insatsen sa allt som behövdes.

Vilket den ju gjorde.

Ni kan allt det där med att det är tidigt i serien och att det är vanskligt att dra hela säsongen-slutsatser av en enskild match. Men det som syntes tydligt var att FC Rosengård har individuellt skickligare spelare och en kapacitet till en betydligt högre högstanivå än Kristianstads DFF.

Ska KDFF ha någon chans måste man utnyttja sin fysik, sina starka fasta situationer och spela direkt och enkelt. Det kan mycket väl vara så att Kristianstad kommer att ha enklare att trycka sönder de sämre lagen i serien än Rosengård kommer att ha att spela ut dem. Men när FC Rosengård som idag klarar att hantera Kristianstads DFF;s långa inkast, hörnor och frisparkar så bra och även vinner flera dueller kan man – idag till och med förvånande enkelt – spela ut Kristianstad.

I den andra halvleken vågade Kristianstad betydligt mer för att försöka komma ikapp 0-2-underläget. En miss tyckte tränaren Elisabet Gunnarsdottir. Men det som hon och KDFF måste ta en allvarlig funderare på var att man var underlägset redan i den första halvleken när man spelade tätare och vågade mindre. Inte lika mycket, men ändå…

Till sist:

Det är fullständigt omöjligt att inte nämna Hanna Bennison.

FC Rosengårds 16-åriga stortalang var riktigt, riktigt bra. Topp 3 individuellt, kanske till och med allra bäst på planen.

Många är oroliga för att uppmärksamheten ska bli för stor, att pressen och allt runt omkring kan bli en för tung börda och att man därför ska skynda långsamt.

Skit i det.

Om någon är så bra ska det givetvis framhållas – oavsett åldern.

Jag tror heller inte det finns någon som helst risk med att haussa Hanna. Det här är vad som händer när de stora spelarna kliver fram, de blivande stjärnorna och landslagsspelarna. De gör det tidigt, de gör det självklart och de är faktiskt inte alls så beroende av att omgivningen ska ta det lugnt som folk tror,

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close