skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Skåne på fotbollskartan

Tittar vi på vårt relativt lilla land Sverige har vi varit överraskande imponerande i många sporter. Vad gäller fotboll har vi tagit oss långt i de största turneringarna och vid flera tillfällen slagit världens största fotbollsnationer. Framgångarna beror på all den talang från vårt lands alla olika hörn, men ett landskap som sticker ut ur mängden är Skåne, som gett oss helt fantastiska fotbollsspelare. Här lyfter vi fram några av våra favoriter!

Zlatan Ibrahimovic

Sverige tveklöst främsta fotbollsspelare genom tiderna kommer från det ruffiga området Rosengård i Malmö. Han har alltid varit en speciell talang men hans bästa år kom i trettioårsåldern då målformen fullkomligt exploderade i AC Milan och Paris Saint-Germain. Även i Manchester United och Los Angeles Galaxy har målformen varit oerhört stark. I landslaget slog han målrekord med mäktiga 62 mål på 116 matcher. En otrolig bedrift!

Idag är Zlatan en av tre aktiva fotbollsspelare i världen som har gjort över femhundra mål, de andra två är Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Bredvid fotbollsplanen har Zlatan stärkt sitt varumärke med sina padelcenters, sitt parfymmärke och spelbolaget Bethard som han är delägare i. Arbetet med Bethard verkar ha varit riktigt framgångsrikt och nu har de skaffat svensk spellicens och allt och har säkert varit en bra investering för Zlatan.

Henrik Larsson

Helsingborgs talisman Henrik Larsson gjorde under sin utlandskarriär en resa som påminner om Zlatans. Efter att ha krönts till Celtics främsta spelare genom tiderna gick han vidare till att spela för Barcelona där han vann Champions League, och slutligen Manchester United där han hjälpte laget i tre månader en säsong de vann Premier League. Tränaren Sir Alex Ferguson hade bara stora ord att säga om Larsson, och berättade i en intervju att han hade gjort vad som helst för att få behålla honom längre.

Martin Dahlin

Bland alla svenska fotbollsanfallare måse Martin Dahlin varit den mest effektiva av dem. Den större delen av hans utlandskarriär spenderade han i tyska Borussia Mönchengladbach och hans målfacit är oerhört imponerande. På 106 matcher blev det 50 mål, och i landslaget mäktade han med hela 29 mål på bara 60 matcher. Han var den andra afrosvensken att representera landslaget. Martin Dahlin växte upp i Lund.

Markus Rosenberg

Som ung spåddes Malmö FF:s anfallsstjärna Markus Rosenberg en väldigt ljus framtid. Och detta hade han mångt och mycket i flera av sina klubbar, inte minst i Werder Bremen och Ajax. När han senare tog sig till West Bromwich i Premier League gick det tungt – men som han kom tillbaka till Allsvenskan. Idag är Rosenberg lagets mest pålitliga spelare och han har lett laget i både Champions League och Europa League. Sammanlagt har det blivit omkring 150 mål i karriären. Inte illa pinkat för den långe malmöriten!

Vilken av Skånes alla stortalanger är din favorit?

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close