FotbollIFK Simrishamn

BOMBEN: Simrishamntalangen Arben Sfishta klar för klubb i Portugal

Drömmen om ett proffskontrakt utomlands har blivit sann för Simrishamnskillen Arben ”Beninho” Sfishta
22-åringen har skrivit på för Lusitano FC i den portugisiska tredjeligan.
– Målsättningen för både mig och klubben är att göra ett intryck där för att sedan säljas vidare till ett lag högre upp i seriesystemet, säger Sfishta.

Efter att ha sagt upp kontraktet med division två-laget Österlen har Arben Sfishta haft som enda målsättning att få ett kontakt med en europeisk klubb.
Tillsammans med sin agent, tillika bror, Fitim Sfishta, har han nu lyckats.
– Jag har provspelat för klubbar i bland annat Finland, Makedonien och Schweiz. Det senaste året har det bara blivit träningsmatcher i lag högt upp i seriesystemet i de olika länderna så jag kan inte säga att jag saknar tävlingsmatcher trots allt. Men det är väldigt skönt att äntligen ha hittat rätt, säger Arben.
Lusitano FC slåss just nu om en topplats i den portugisiska tredjeligan – där ettan och tvåan flyttas upp i seriesystemet.
– Klubbens målsättning är att om inte i år så nästa år att ta steget i upp i andradivisionen, alltså Sveriges svar på Superettan, och Arben är en central del i den satsningen. Han har fått nummer sju och kommer att få mycket ansvar i det offensiva spelet, säger Fitim.
– Efter att ha följt Arben sporadiskt kom klubben plötsligt med ett bud som inte gick att tacka nej till.

För Arben gick resan ner till Algarve-kusten Portugal under onsdagen. På torsdag gör han sin första träning, men det är först till hösten som han blir en del av laget.
– Jag har pratat med tränaren som varit väldigt specifik med vad han vill och vad han förväntar sig av mig. Mottagandet har verkligen varit positivt. Sportchefen har visat mig runt överallt och det är en härlig anläggning med en fin stadion.
– Här finns förutsättningar för att gå vidare i karriären. Lusitano är en lite mindre klubb där jag kan lägga grunden för att ta nästa steg.
Hur stort är detta för dig?
– Jättestort. Nu kan jag för första gången leva på fotbollen, dessutom i en klubb utomlands i fantastiskt klimat. Den portugisiska fotbollen är dessutom väldigt tekniskt inriktad, inte alls på samma sätt som i Sverige.
– Detta är det största jag gjort i mitt liv.
Hur hoppas du gå vidare med karriären sedan?
– Målsättningen för både mig och klubben är att göra ett intryck där för att sedan säljas vidare till ett lag högre upp i seriesystemet. Lusitano samarbetar en hel del med Porto. Klubben har producerat spelare både dit och till andra klubbar i högstaligan.
Det måste vara en sten från dina axlar efter att ha valt bort klubblagsfotbollen i Sverige?
– Ja, men jag vet samtidigt att jag blivit en bättre spelare av att träna med lag i högstaligan i Makedonien och Finland. Det har gett erfarenhet och kunskap.
Fitim fyller i:
– Arben hade inte varit redo för detta om han fortsatt i division två i Sverige. Nu blir han vad jag vet den ende svensken i Portugal.

Läs även:

Europa nästa för ärrad Österlentalang?

Relaterade artiklar

Back to top button
Close