Nyheter

IFK krossade Helsingborg – “Mentalt överlägsna”

Ett hungrigt Göteborg svarade inte för någon maxprestation.
Ändå körde de över Golden Retriver-tamt Helsingborg med 3-1 – siffror som verkligen var i underkant.
– Vi var mentalt överlägsna, sa IFK:s 17-årige stjärnskott Benjamin Nygren till C More.

Sommaren 2013.
Det var senast Helsingborgs IF tog en allsvensk poäng borta mot IFK Göteborg. Och det var inte när< denna gången heller.
Matchen spelades på ”riktiga” Ullevi, eftersom Gamla Ullevis hybridgräsmatta f-o-r-t-f-a-r-a-n-d-e inte håller tillräckligt hög kvalitet för att spela fotboll på. Ullevis gräsplätt höll marginellt bättre standard – vilket gjorde passningsspelet an aning svårhanterat.

Det näst yngsta laget i Allsvenskan (IFK) dominerade hur som helst fullständigt mot det näst äldsta (HIF).
Johan Persson gjorde sin första matchstart sedan oktober 2017 och tog plats centralt på mittfältet, vilket fick som följd att Alexander Farnerud fick flytta ut på en kant. Det blev inte någon positiv injektion.

Efter drygt tio minuter fick istället hemmalagets återvändare Lasse Vibe, den danske frälsaren, utdelning. Sebastian Ohlsson drev upp bollen på högerkanten och hittade Vice centralt i straffområdet. Den senare hade inte mycket yta och tid på sig att ta emot och ladda bössan, men det räckte och efter ett distinkt avslut i Kalle Joelssons bortre stolpe var 1-0 ett faktum.
– Det var känslosamt. Vi tränade på just det inspelet på träningen igår, sa Vibe till C More.

Vibe.

Fem minuter senare var det dags igen. På en hörna löpte mittbacken Carl Starfelt in i en lucka, som inte borde funnits, in mellan tre skånska försvarare och nickade ostört in 2-0.
Påpassligt, men mer ett kvitto på att HIF inte ställt väckarklockan inför matchen. Att kalla försvarsspelet för sömnigt vore en underdrift. Apatiskt vore närmre sanningen.
Någon minut senare missade IFK:s August Erlingmark öppet mål från nära håll – och ingenting fungerade för HIF.

Helsingborg agerade ängsligt och långsamt och hamnade ofta i tidsnöd.
Göteborg hade mer tålamod vid bollinnehav – och vassare presspel när de jagade boll.
2-0 i paus var i underkant.

Trots den svaga halvleken från HIF valde lagets tränare att inte göra några förändringar inför halvlek två.
Så matchbilden bestod. IFK Göteborg var flera gånger om nära att göra 3-0, närmast var Vibe men en vass reflexräddning från Joelsson räddade HIF då.

Med en halvtimme kvar att spela agera Ljung. Med ett trippelbyte!
Johan Persson, Alexander Farnerud och Andersson fick lämna. In istället med Max Svensson, David Boysen och Kundai Benyu.
Svaret?
3-0 till IFK Göteborg…
I uppspelsfasen slarvade Joelsson i uppspelet med en bedrövlig pass till Holgersson, som stötte tillbaka bollen, men när Vice försökte komma emellan knuffade Holgersson till IFK-spelaren som föll till marken.
Hopplöst onödigt och att kalla det juniorlalligt vore en underdrift.
17-årige Benjamin Nygren satta iskallet straffsparken och noterades för sitt tredje mål denna säsong.
– Finns det något bättre än att spela fotbollsmatcher på Ullevi? Det är det bästa som finns. Jag är lyckligt lottad som får göra det, sa Nygren och fortsatte:
– Vi var mentalt överlägsna idag och gör en väldigt bra prestation.

Resten av matchen seglade Göteborg i hamn med lätta sinnen
Helsingborgarna surade, gnällde och gestikulerade. Mest missnöjd var Abubakari som gång efter gång hopplöst slog ut med armarna i en ”jag-har-ju-fan-ingen-att-passa-gest”.

För Helsingborg tog det 86 minuter att komma till sitt första avslutsläge.
En harmlös nickskarv som landade säkert i nävarna på Göteborgmålvaktens nävar.
Fem minuter senare visade Max Svensson ändå ett uns av vilja när han sprang sig fri och reducerade till 3-1. En löpning som ingen annan anfallare svart för tidigare under matchen.
Det krävs en ordentlig uppryckning på torsdag när man på Olympia möter Gif Sundsvall.
För IFK Göteborg väntar bortamatch mot Kalmar FF.

Per-Ola Ljung, tränare i HIF;
– IFK var ett bättre lag för dagen. Jag önskar att jag hade kunnat rosa IFK mer, men mycket av detta beror på vår egen insats. Det var länge sedan vi gjorde en dålig match och spelare som ambitionsmässigt ville prestera men inte lyckades. Jag tror inte det fanns ett anfall är vi kombinerade passningsspel med kvalitet och löpningar i rätt ytor.
– Det var en sådan dag bara. Varför? Det enda jag vet är att ingen missar passningar med flit, men jag måste prata med mina spelare hur de upplevde det…

Relaterade artiklar

Back to top button
Close