FotbollIF Limhamn Bunkeflo

LB07-tränaren efter klivet in i eliten: ”I mina ögon är det fenomenalt”

Jonas Carlberg, 31, var tänkt att träna LB07:s ungdomslag – men hamnade av en slump i det allsvenska damlaget i samma förening.
Första tiden i elitsammanhang har inte lämnat honom oberörd.
– En del kombinerar elitfotboll med arbete – där de går upp fem på morgonen, jobbar i åtta timmar i delikatessdisken på ICA och sedan kommer till träningar och levererar som de gör. I mina ögon är det fenomenalt.

LB07 har fått en tuff start på årets Allsvenska säsong. Tvåa rejäla förluster och härnäst väntar de svenska mästarinnorna Piteå på bortaplan. Laget förväntas strida med Kungsbacka och Örebro i bottenstriden.
Mitt i kampen om överlevnad har en 31-årig herre från Stehag, vars egna spelarkarriär grusades sönder av skador, fått smak på elitfotbollen. Jonas Carlberg är assisterande tränare i LB07 och har på allvar fått blodad tand för tränaryrket.
Som ung började jag i Höörs IS och spenderade min tid där som både tränare i ungdomslagen och spelare.
– Sista säsongen jag gjorde i Höör var med Hasse Mattisson som tränare när vi slutade tvåa i division tre och sedan åkte ut kvalet till division två mot Prespa Birlik. Det var en otroligt tung förlust, där allt avgjordes långt in på extratiden. Det var brutalt.
Karriären lyfte aldrig efter det?
– För egen del hade jag många skador, jag var tyvärr rätt skadebenägen, och därför bestämde jag mig rätt tidigt för att satsa på just tränaryrket.

Första klubben i en tränarroll blev faktiskt just LB07.
– Jag hade 99:orna när de var 14-år, ett gäng jätteduktiga killar. Bunkeflo FF blev min första förening som huvudtränare för ett seniorlag. De låg i division sex då. Sedan blev det U19 i Landskrona BoIS, där jag lärde känna Sebastian Jonsson som nu är ungdomsansvarig i LB07.
– Inför den är säsongen var det tänkt att jag skulle ta U19-laget i LB07, men så plötsligt kom frågan om jag var intresserad av att gå in i damlaget som assisterande.
Den asisterande tränarrollen kan vara annorlunda mellan klubbar. Hur fungerar det i LB07:s damlag?
– Jag tar stort ansvar för förberedelser och fysdelar. Sedan är jag ett bollplank till huvudtränare Renée Slegers när det kommer till taktiska bitar. Det är väldigt kul att vara med på den här färden. Eliten lockar ju och man har verkligen inspirerats av att vara med på den här resan som just börjat.
– Jag ser mig inte som en opportunist, men det kittlar att få vara med och mäta sig mot stora föreningar. Det är såklart motiverande att satsa vidare på tränaryrket nu.

LB07 har det svåra tredje året framför sig.
– I fjol var det ett bra år för klubben, men nu har ett par nyckelspelare lämnat och fokus måste ligga på att hålla oss kvar i Allsvenskan. Vi utgår från att vi ska spela i Allsvenskan 2020.
– Vi har goda förutsättningar att bedriva den fotbollsmässiga biten, även om jag inte kan jämföra med hur det ser ut i andra Allsvenska föreningar.
Klubben har fått en ny organisation också?
– David Wernersson har kommit in som klubbchef och han har verkligen lyssnat på vilka behov vi har för att kunna bli bättre. Henrik Adolfsson som sportchef för damsidan är också väldigt drivande. Visst har vi en ekonomisk ram som gör att vi inte kan få allt vi önskar, men det finns ett härligt driv.

LB07 har väldigt begränsad budget för A-lagsverksamheten?
– Ja, men vi får försöka göra det bästa av alla detaljer. År det något jag har rutin av från åren i breddfotbollen och ungdomsfotbollen så är det just den biten.
Vad har du reagerat på när du hamnat i en elitgrupp som ett allsvenskt fotbollslag?
– Främst att spelarna har en otrolig högre ambitionsnivå och därför tränar mycket hårdare – vilket i sin tur leder till en annan skadebenägenhet. Å andra sidan sköter de sina kroppar bättre.
Hur märker du av inställningsskillnaden innan matcher?
– De är väldigt noga, ambitiösa och proffsiga. En del kombinerar elitfotboll med arbete. Vissa går upp fem på morgonen, jobbar i åtta timmar i delikatessdisken på ICA och kommer sedan till träningar och levererar som de gör med högsta energipåslag. I mina ögon är det fenomenalt.
Hur ser du på säsongen 2019?
– Vi är bottentippade, men jag hoppas att vi kan skrälla och ta tillvara på alla ingredienser som finns.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close