FotbollMalmö FFNyheter

Berget beredd – oavsett position

Mot Hammarby kom han in direkt i den andra halvleken – och förändrade matchbilden.

Men det var som höger wingback Jo Inge Berget fick den möjligheten.

– Det är väl bara mittback jag inte spelat i MFF. Om det kommer nya skador där får vi se, säger den löpstarke norske anfallaren och ler.

Efter att ha värvats som forward gjorde han förra MFF-sejouren succé på vänsterkanten. Nu fick han massvis med beröm som högerkantspelare.

– Trevligt att folk gillade det och jag tyckte själv att det gick fint. Jag har kanske inte spelat så mycket på högersidan innan, men det är också en position jag känner och kan. Så för mig är det inga problem att spela där. Inte minst när den andra halvleken utvecklades som den gjorde. Vi spelade riktigt bra, puschade upp högt och då blir det en offensiv position.

Vilka instruktioner fick du innan du byttes in?

– Att vi skulle hota dem lite mer inåt. Att det inte bara skulle bli runt och runt och att Eric Larsson kunde hålla lite bredd också samtidigt som jag gick mer in mot boxen, ungefär som det fungerar med Sören Rieks på andra kanten.

Hur påverkas ditt spel av om du placeras på höger eller vänsterkanten?

– Skillnaden är inte så stor. Från vänster är det lite enklare att komma in i planen och skjuta och då kanske göra fler mål. På höger blir det mer naturligt att gå runt och slå inlägg. Jag fick ju iväg ett bra sådant också till 4-1. Men det är klart att jag offensivt är mer van vid att spela på vänstersidan. Fast just nu är det viktigaste att få speltid, komma igång och då har det inte så stor betydelse för mig om det är som anfallare, eller på höger- eller vänstersidan.

När det gäller det fysiska, är du uppe i 100 procent Berget-kapacitet än?

– Kanske inte 100, men det känns rätt bra och jag kände att jag kunde springa och köra på som vanligt. Nu var det ju inte 90 minuter utan 45, så jag vet inte helt och hållet hur det ser ut och känns i den 85:e minuten. Det skulle vara nyttigt att få en 90-minutare och testa det ordentligt, säger Jo Inge Berget.

För tränaren Uwe Rösler var Jo Inge Bergets insats ett positivt besked.

– Vi gör alltid planer för vad som kan hända, men att Eric Larsson plötsligt skulle bli mittback till höger var aldrig något vi kalkylerade med, det kan jag erkänna. Som det ser ut nu när vi ska tänka över de olika scenarier som kan behövas för att förändra en matchbild har vi en excellent höger wingback i Andreas Vindheim, men han är egentligen en ytterback som spelar wingback och då kan Jo Inge vara ett alternativ om vi vill bli ännu mer offensiva. Jag hade hört att JIB mest spelat på vänstersidan och det var Andreas Georgson som sa att han kan spela på höger också. Vi testade och hans positionsspel var gott, det fanns inte något för mig att bekymra mig över där. Plus att han gav oss en fysik, energi och attack som blev nyttig. All cred till Andreas som övertygade mig,

– Vi värvade Jo Inge Berget som anfallare och där har inget förändrats. Men ibland ställs man som tränare och grupp inför saker som man måste hantera. Just nu får Eric Larsson spela mittback och han gör det väldigt bra, fast det innebär också att vi saknar ett alternativ på utsidan, poängterar Uwe Rösler.

Behrang Safari var bland de 19 som idag åkte till Norrköping.

– Han reser med oss och har tränat två dagar. Vi får se hur det ser ut i morgon, men det finns en förståelse för att han kan vara en del av matchen, säger Uwe Rösler.

I övrigt blir det bara en skillnad i truppen från Hammarbymatchen. Laorent Shabani ersätter Samuel Adrian. Det innebär att MFF har tillgång till följande spelare i den tuffa bortamatchen mot IFK Norrköping:

Johan Dahlin, Dusan Melicharek, Eric Larsson, Franz Brorsson, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari, Oscar Lewicki, Andreas Vindheim, Fouad Bachirou, Anders Christiansen, Arnor Traustason, Laorent Shabani, Sören Rieks, Romain Gall, Erdal Rakip, Markus Rosenberg, Jo Inge Berget, Guillermo Molins och Marcus Antonsson.

I IFK Norrköping är Jordan Larsson tillbaka i truppen efter sin avstängning.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close