LB07Nyheter

LB07:s nye klubbchef vill se tydligare roller

LB07 har nyligen fått en ny klubbchef i form av David Wernersson.
Han är navet i den omorganisation som klubben går igenom.
– All personal ska veta vad som förväntas av dem och vilken deras roll är i arbetet med att göra LB07 till en bättre förening. Det handlar om att skynda långsamt och inte bli frustrerade om de sportsliga resultaten uteblir, säger Wernersson.

När LB07 skulle “börja om” rent organisatoriskt var det för många ett helt nytt namn som fick jobbet som klubbchef. David Wernersson.
Vart kom du ifrån?
– Från början kommer jag från Gnesta, Nyköping och flyttade till Lund 2010. Tanken var då att bli fotbollstränare, men jag trivdes så bra i staden och tog en examen i mänskliga rättigheter. Efter det åkte jag ut och jobbade i Costa Rica något åt. Väl hemma igen startade jag ett nytt företag som sysslade med CSR-projekt varpå jag jobbade med Bisssarna (Nyköping BIS) i två år.
– Därefter har jag jobbat med affärsutveckling, men planen har hela tiden varit at komma tillbaka till fotbollen i någon form. Mitt senaste företag som jag var med att starta upp hade LB07 som kund och på den vägen är det.

Omorganisation innebär många nya personer på nya roller.
Hur hanterar du rollen som klubbchef?
– Jag har lagt ner mycket tid på damsidan till en början, men min målsättning är att ge sportcheferna och tränarna så bra förutsättningar som möjligt. Mitt uppdrag är att se till att de kan driva en bra verksamhet. Därför har jag även lagt ner mycket tid på att lära känna allt och alla – för att sedan kunna ta ett steg tillbaka.
– Hållbarheten i föreningen är mitt fokus. Jag vill ha nöjd personal – och nöjda sponsorer. Jag kommer inte att analysera matcher, även om det såklart är mitt intresse.
Klubbchefer brukar har många fingrar i olika syltburkar?
– Vi har Sebastian i Ungdom och akademin, samma sak i herr och dam-sektionerna. Jag ska inte operera i deras ansvarsområden.

Har du vänt upp och ner på allt och ritat om kartan?
– Både ja och nej. Det första jag gjorde var att prata med alla och ta in deras åsikter. En inventering kan man säga att det var – jag tog reda på vad tror folk att de jobbar med. Sedan måste föreningen ta fram en arbetsbeskrivning – så att alla är insatta i vilken väg vi ska gå – och hur vi ska hamna där. Någon sådan beskrivning fanns inte och brukar sällan finnas ute oss föreningarna på samma sätt som hos företag.
Utifrån de förutsättningarna – är LB07 en elitförening?
– Inte tillräckligt i min mening.
Vad krävs för att den ska bli det då?
– Alla måste trivas på jobbet och sin arbetsplats, annars kommer vi aldrig att uppnå några resultat. Det är grunden. Sedan måste alla vara medvetna om att det är en arbetsplats som medlemmar och sponsorer betalar för att vi ska jobba på. Det är steg ett; att börja där vi är för att inte få några luftslott.
Vad har de första förändringarna för för effekter och reaktioner?
– Omorganisationen är en stor sak. Jag fattar att många blir oroliga, men det handlar om att skynda långsamt och inte bli frustrerade om de sportsliga resultaten uteblir. Man kan inte blanda ihop föreningens hälsa med de sportsliga resultaten.
– Organisationen ska staka ut stigarna för vart vi ska vara 2020 eller 2021 och så vidare. Alla anställda ska veta vad vad som krävs av dem – och det är arbetsgivarens ansvar att se till det.

Har det varit höga trösklar för dig för att bli insatt i allt?
– Ja, kanske det, men jag tycker att alla har varit tillmötesgående. Jag fokuserar på att vara rak i min kommunikation och då kanske inte alla gillar en, men det får man ta.
Hur påverkas medlemmarna?
– Förhoppningsvis blir allt bättre. Allt blir tydligare kring vem man ska vända sig kring, beroende på vilka frågor som tas upp.
Vilka utmaningar ser du inledningsvis?
– Det är en jätteutmaning att kunna hantera 1000 aktiva medlemmar så att de ska kunna träna och spela matcher. Herrlaget får ibland dela en elvamannaplan med tre andra lag, ibland har vi 100 personer på en och samma plan. Inga klagomål har kommit in ännu, men det gäller att optimera allt. Vi är utspridda på flera olika idrottsplatser; fem på vintern och två på sommaren.
Vad ser du mest fram emot under våren?
– Att se alla 60 lag. Allt från femåringar till elitnivå. Att LB07 klarar av att hantera den bredden är någonting jag är jag stolt över att vara en del utav.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close