FotbollHammenhögs IFNyheter

Succéstart för Hammenhög – med fyra raka

Hammenhögs IF har öppnat säsongen starkt.
Efter fyra segrar på fyra matcher toppar de den södra ettan.

– Vi är nog det gäng som tränar minst i serien, säger tränarprofilen Anders Palmér.

De senaste åren har lilla Hammenhögs IF etablerat sig som ett topplag i Division 1 Södra Götaland. Laget har nått två raka tredjeplatser och även årets säsongsstart indikerar att Hammenhög kommer vara med i toppen.

Laget har vunnit sina fyra första matcher, gjort överlägset mest mål i serien och även släppt in färst mål.

– Den är fantastisk. Vi hade som sagt en hemsk försäsong. Vi spelade väl bara tre försäsongsmatcher, hade mycket sjukdomar och skador och hade det rätt tufft när vi gick in i seriestarten. Men vi fick en bra start direkt mot Växjö, säger tränarprofilen Anders Palmér, som tagit över som ny huvudtränare i Hammenhögs IF inför årets säsong.

Bakom den framgångsrika starten, som bland annat innehåller en 7-1-överkörning av hårdsatsande Trelleborgs FF, döljer sig dock inte en mirakelkur som fått spelarna att bli friska. Tongivande pjäser som Josefine Rydle och Angelica Fridh har varit otillgängliga i säsongsinledningen, men i deras frånvaro har andra spelare klivit fram.

Josefine Rydle är en av de elitmeriterade spelarna i truppen. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

En viktig faktor menar Anders Palmér också är att Hammenhög i år utvecklat sitt passningsspel och blivit mer bolltrygga än vad de var tidigare.

– Det är rätt så tydligt att vi jobbat mycket med passningsspelet och försökt utveckla det. Sen är det ett fantastiskt gäng. Vi är nog det gäng som tränar minst i serien. Det är inget jag är glad över att berätta men det gör det ännu mer fantastiskt. Vi tränar alltså två gånger i veckan och det tror jag inte många andra gör, förklarar Palmér och kommer in på gemenskapen i spelartruppen:

– En grej som alltid gjort mycket i Hammenhög och som vi bygger på är att alla trivs jäkligt bra i klubben. Hammenhög är en liten by som kanske har en kamratskap utöver det vanliga. Gruppen är stark.

Segerraden innehåller Växjö DFF Akademi, Lörby IF, Trelleborgs FF och Eskilsminne IF. Även om Hammenhög har släppt in tre mål har de gjort hela 19 stycken – vilket är elva fler än Trelleborg och IF Böljan som gjort näst flest.

– Vi har varit starka speciellt i de andra delarna av matcherna. Eller vi har egentligen varit bra över hela matcherna. Det var en lite mindre bra halvlek sist mot Eskilsminne. Men då var det Hammenhögs gamla tränare (Izet Kaljic reds. anm.), som jag jobbade med förra året och han hade rätt bra koll på oss. Sen får jag ju nämna att vi som grupp har bra spelare med många som har spelat i allsvenskan.

Även om flera av spelarna i Hammenhögs IF har rutin från högre sammanhang är det en till stora delar lokalt förankrad spelartrupp. Merparten av spelarna kommer från Simrishamn, Ystad och Österlen – men i lilla Hammenhög är det ingen som bor.

I samhället bor bara drygt 900 personer och det framgångsrika damlaget är det enda lag som existerar i föreningen i dag.

Anders Palmér tränar Hammenhögs IF. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

– Det är en fantastisk klubb. Jag älskar att åka dit på kvällarna och prata med de äldre herrarna och damerna som varit där i alla år. För mig är det kvalité. Det är en fantastisk liten by som lever upp för fotbollen, men det är tufft. Herrlaget la ner nu en månad innan seriestarten och nu är vi ensamma. Det finns ingen ungdomsverksamhet på det sättet, även om BSH (Borrby, Skillinge, Hammenhög reds. anm.) finns och har lag upp till 12-13-årsåldern.

Anders Palmér har själv en lång tränarbakgrund inom den skånska herrfotbollen. Inför säsongen 2017 klev han in som mentor i Hammenhögs IF och efter att ha varit en del av tränarstaben i två år blev han i år huvudtränare för klubben, då han bestämde sig för att ge det hela en ordentlig chans.

Det hela kunde knappast inletts bättre. Även om spelare som Azra Tokovic, Frida Parkhagen och Sofia Anker-Kofoed varit viktiga i offensiven är Palmér noga med att betona att det är kollektivet och inte några enstaka individer som ligger bakom den fina starten.

– Mycket av framgången i Hammenhög tror jag beror på kamratskap och samhörighet, att man umgås vid sidan av planen med. Jag tror man trivs där. Jag trivs där i alla fall, det kan jag säga.

Vad har ni för målsättning i år?
– Vi har gjort en målsättning varje år men i år har vi faktiskt inte gjort en utarbetad som de andra åren. Istället sätter vi kortare mål, men klubben har en tanke om att ge det en chans att gå upp. Sen vet vi att gå upp är otroligt tufft. Det räcker inte med att bli etta, utan då är det kval och det är bara ettan som går dit. Vi vet att det är en tuff grej men vi försöker.

– Det är 22 matcher. Efter sju, ungefär en tredjedel, kan man sätta nya mål igen. Men vi har fått en bra start och vi försöker väl gå för det, med denna starten, men det kan vända fort. Om det är nån målsättning vi försökt ha så är det att komma topp tre, som ett roligt mål. Det är bra att vara det.

Omslagsfoto: Hammenhögs IF/Privat.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close