skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLandskrona BoISNyheter

Jacob Ondrejka, 16, går i bräschen för BoIS ungdomsboom

Ungtupparna väller in i Landskrona BoIS.
Yngst av dem alla? Jacob Ondrejka, 16.

– Kollar man på förra året så trodde jag aldrig att jag skulle vara där jag är nu, säger 16-åringen som spelat i alla sex division 1-matcher.

Superettansejouren blev bara ettårig. Väl tillbaka i division 1 har Landskrona BoIS bytt strategi och vinterns värvningar genomsyrades av ett ”ungt-och-hemvävt”-tänk. Nyförvärven hämtades nästan uteslutande från skånska division 2- och 3-klubbar och Landskrona BoIS har även passat på att ge flera tonåringar gott om förtroende i säsongsinledningen.

Den 2000-talist som fått mest speltid hittills är yttermittfältaren Jacob Ondrejka, 16. Han är född så sent som 2002 men har fått speltid i samtliga sex matcher, där han också startat de fyra senaste.

För Landskrona BoIS har säsongen också inletts lovande. Sex omgångar in är de fortfarande obesegrade och har bara släppt in ett enda mål. För närvarande parkerar de på en fjärdeplats – tre poäng efter serieledande Utsiktens BK.

– Jag tycker det har varit jättebra faktiskt. Bättre än förväntat och vad många trott. Det är kul att det gått så bra. Vi är ett ungt lag med många spelare som kommit hem. Nästan ett helt nytt lag, några är kvar från superettan, men de flesta är yngre eller har kommit från lägra divisioner, säger Jacob Ondrejka till Skånesport.

Är du överraskad över att det gått så bra?
– Överraskad och överraskad, försäsongen gick ju bra. Så nej, eller både ja och nej. Det är svårt att säga på rak arm om man är överraskad. Jag har alltid velat att det ska gå bra för BoIS. Det har alltid varit laget man har varit och kollat på, så det är kul.

Jacob Ondrejka har spelat samtliga matcher hittills i år. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

För Jacob Ondrejka inleddes karriären i Landskronaklubben BK Landora. Som tolvåring tog han klivet över till stadens stolthet Landskrona BoIS och så sent som förra året huserade han i U16-laget.

Vid årsskiftet blev han uppflyttad till U19-laget men där spenderade Ondrejka bara en månad, innan han började träna med seniorlaget. I årets första träningsmatch, mot Mjällby AIF den 26 januari, kom också seniordebuten. Efter att ha imponerat under försäsongen skrev han sedan på sitt första a-lagskontrakt i slutet av mars.

När seriespelet väl drog igång gav tränarduon Billy Magnusson och Max Mölder också 16-åringen förtroende direkt, då han fick hoppa in i premiären mot FC Trollhättan. Därefter har det helt enkelt rullat på.

– Jag tycker det har varit bra, det tycker jag. Det började med inhoppet där mot Trollhättan, som enligt mig kunde ha varit bättre. Sen hoppade jag in mot Oddevold och då tycker jag att jag var bra. Jag hade en målchans som räddades på linjen. Sen dess har jag fått starta. Efter det blev Linus (R Olsson) skadad och i samband med det har jag fått förtroendet att starta.

Vad är det du tycker har varit bra?
– Jag tycker jag har varit bra en mot en, offensivt då. Motståndarna tycker nog det är jobbigt att möta mig. Sen har jag varit bra defensivt också, i kollektivet. Men en mot en defensivt är inte min styrka om man säger så. Jag är en offensiv spelare och ska möta dem istället.

Är du förvånad över all speltid du fått?
– Det var ingenting jag förväntade mig. Kollar man på förra året, 2018, så trodde jag aldrig att jag skulle vara där jag är nu. Jag spelade i U16 förra säsongen och det är ett stort kliv detta, men jag det har fungerat jättebra tycker jag.

På bara några månader gick 16-åringen från U16-laget till a-laget. FOTO: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Hur har det klivet varit?
– Första träningarna tycker jag tempot var jättehögt. Man var inte van vid det och det var i början av säsongen, så jag blev trött fort och sådär, men man kommer in i det ju mer man tränar. Tempot är det man kommer in i fortast. Desto mer man tränar desto enklare blir det till slut. Nu är det inget problem alls.

Vad har annars varit den största omställningen?
– Det är väl tempot men den kanske allra största är fysiken. Det var det svåraste men nu tycker jag det funkar bra. Jag kanske inte är starkast på planen men jag är inte heller den svagaste. Man får göra saker smartare eftersom man är minst på planen. Då får man göra det smartare och fortare.

Resan från U16-spelare till startspelare i a-laget har gått osedvanligt fort för Jacob Ondrejka. Det var knappast någonting som yttermittfältaren förväntade sig, men någonting som han alltid drömt om.

– Jag har alltid velat det. Man har alltid suttit bredvid och kollat på a-laget. Nu är det man själv som får visar upp sig, så det är kul, men det var ingenting jag trodde på inför denna säsongen. Det trodde jag verkligen inte. Men våra tränare Billy och Max tror på ungdomar och det är jättekul.

– Jag har alltid sagt att ålder bara är en siffra. Det handlar inte om hur gammal du är utan om hur bra och mogen du är. Du ser till exempelvis på Ajax hur ungt lag de har och de är nästan i final i Champions League. Allting handlar inte bara om åldern.

Under ungdomstiden spelade Jacob Ondrejka som central anfallare. Sedan han tog klivet upp till Landskrona BoIS seniorlag har han dock flyttats ut på kanten, och opererar i dag istället som yttermittfältare eller ytterforward. Där föredrar han utgå från vänsterkanten och få nyttja sin snabbhet och sina styrkor i en-mot-en-spelet.

Mittfältaren har varit på läger med P02-landslaget. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

I höstas blev Ondrejka också uttagen till ett landslagsläger med P02-landslaget. Några ungdomslandskamper har han dock inte på cv:et ännu.

– Det var kul att komma med, men det lite tråkiga var att jag var halvskadad när jag åkte upp där. Det var lite svårt men det kommer nya chanser om man är tillräckligt bra.

Du har varit på landslagsläger och dina jämnåriga är iväg och spelar U17-EM nu. Hur långt ifrån landslaget känner du att du är?
– Ska jag vara ärlig tycker jag inte att jag är ett dugg sämre än vad folk där är. Tvärtom tycker jag att jag är bättre än vissa där, men det är inte jag som bestämmer detta. Vad ska jag göra? Det är inget jag bestämmer eller kan påverka vad de tycker. Men det kommer om de tycker jag är tillräckligt bra. Sen är det inte nu man ska vara i landslaget heller, utan det är i A-landslaget. Det är där man vill vara.

De senaste månaderna har varit omvälvande för Jacob Ondrejka. Från U16-laget till startspelare i ett topplag i division 1 södra. Nu siktar han på att fortsätta på den inslagna vägen under resten av säsongen.

– Få så mycket speltid som möjligt. Det är det viktigaste för mig, att få så mycket speltid som möjligt. Det som man utvecklas mest av är matchspel, avslutar 16-åringen.

FAKTA: U20-spelarna i Landskrona BoIS
Namn, Position, Födelseår, Ligamatcher/mål 2019

Emil Jönsson, Innermittfältare, 2001, 0/0.
Filip Olsson, Innermittfältare, 1999, 6/1.
Hampus Ferhm, Anfallare, 1999, 4/1.
Jacob Ondrejka, Yttermittfältare, 2002, 6/1.
Jakob Andersson, Innermittfältare, 1999, 3/0.
Joel Sundström, Innermittfältare, 2001, 3/0.
Kevin Jensen, Yttermittfältare, 2001, 5/0.
Luka Petrovic, Mittback, 2001, 0/0.
Max Mårtensson, Anfallare, 2000, 2/0.

Artikelbild: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close