FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Markus Rosenberg kan bli tidernas äldste skyttekung

Just nu är det mest intressanta med MFF att laget leder serien och är bäst – utan att vara bra.

Det kan man se på två sätt; som ett mått på den inneboende styrkan i MFF-truppen och som en potential på hur det kan se ut när flytet kommer och spelet verkligen börjar lossna, eller som ett underbetyg till de övriga lagen.

Fast sanningen är ju att MFF ÄR bra, i perioder och på att vinna.

De första 45 minuterna var långt ifrån okej. Då såg det ut som Falkenbergs FF i repris.

Men efter pausvilan såg det direkt betydligt bättre ut! Då utnyttjade MFF överläget elva mot tio på ett klokt och mycket bra sätt. Chanserna kom hela tiden och med rätt tålamod var det bara en tidsfråga innan utdelningen skulle komma också. Inte ens när Elfsborg gjorde 1-1 kom MFF av sig utan fortsatte bara att trumma på, skapa ännu fler chanser och öppningar. Utan att ta för stora risker. Enda problemet var att det tog för lång tid att döda matchen. 4-1 var fullständigt logiskt sett till hur matchen utvecklades, men att 3-1 och 4-1 dröjde till de sista fem minuterna innebar ju att Elfsborg ändå länge hade en möjlighet att kämpa sig till en poäng.

Men en del handlar ju om flyt också.

AC:s ribbskott var egentligen ännu snyggare och bättre tekniskt utfört än hans 2-1-kanon. Det ena gick in, det andra inte.

Näst mest intressant med matchen var att Markus Rosenberg fortsätter att ösa in mål.

Jag tror faktiskt inte att det går att överdriva betydelsen av att han hittat sin kanske bästa killer-period under hela sin MFF-tid just när spelet inte klickar och de övriga inte har samma effektivitet.

Fortsätter det så här kan Markus Rosenberg faktiskt avsluta sin karriär med att bli Allsvenskans äldste skyttekung genom tiderna. Den titeln tog då 32-årige Paulinho i BK Häcken så sent som ifjor från 31-årige IF Elfsborgs Thomas Ahlström (Ahlström vann 1983). Nu kan Mackan slå till, med marginal. Han är 36 (37 i höst när titeln är aktuell).

Frågade honom också efter matchen vem som skulle tagit en straff om MFF fått en sådan:

_ Jag, det står på listan där inne, konstaterade han.

I övrigt:

Eric Larsson gjorde en kanonmatch. Trots att Elfsborg – läs Simon Strand och Simon Olsson – gjorde allt för att få honom ur rytmen med fult spel.

Utvisningen på just Simon Olsson var klar. Gör man en sådan satsning med ett gult kort i bagaget är det varken MFF:s eller domarens fel. Det är hans eget – och det drabbar laget. Och hur lång tid det gått av matchen är inte något som regelboken säger att man ska ta hänsyn till.

Anders Christiansen fick sin tredje varning och är avstängd mot IFK Göteborg. Givetvis ett bekymmer, särskilt med tanke på att hans insats i den andra halvleken lovade en hel del och att Fouad Bachirou nog inte är spelklar igen så snabbt. Plus att Jo Inge Berget, Franz Brorsson och Lasse Nielsen också saknas. Men det är sånt här MFF:s trupp är byggd för och att den första avstängningsvarningen överhuvudtaget i hela truppen dröjer till den nionde omgången är faktiskt ett riktigt bra utfall.

MFF:s disciplin när det gäller att inte dra på sig för många varningar har blivit betydligt bättre än den var för ett par år sedan.

Till sist:

Kontrasten mellan tystnaden första tio och atmosfären och stämningen resten av matchen talade sitt tydliga språk.

Första tio var 80-talet all over again.

Dit tror jag ingen som var med då vill tillbaka.

Ole Törner

 

Här är för övrigt mina tankar om supporterprotesten från bloggen jag skrev tidigare idag:

Supportrarnas protester är ett rop på hjälp alla bör lyssna på

Relaterade artiklar

Back to top button
Close