FotbollMalmö FFNyheter

Teddy Bergqvist om tunga tiden i KFC – och drömmen om en återkomst i MFF

MFF:s stora påläggskalv ena dagen.
Grovjobbare i ett krisande bottenlag i division ett nästa dag.
Teddy Bergqvist är MFF-talangen som börjat om i karriären och hoppas på en återkomst i den ljusblå tröjan.
– Om fem-sex år ser jag mig själv i en av Europas fem bästa ligor, säger Teddy.

I många år var Teddy Bergqvist och Mattias Svanberg de båda kompisarna som öste in mål i MFF:s ungdomslag, var tongivande i U-landslagen och efterhand närmade sig Malmös A-lag.
Men medan Svanberg slog sig in i MFF och sedan blev proffs i Bologna lånades Bergqvist ut till Åtvidaberg och i fjor till Varberg.
Inför säsongen 2019 stod han inför ett vägskäl med sin fotbollskarriär – och valde Kristianstad FC i division ett.
– Jag ville få fart på min karriär och behövde ta ett steg bakåt för att kunna ta flera steg framåt. I KFC visste jag om att jag skulle få speltid och det var det avgörande. Det är ett val jag inte ångrat, trots den tunga inledningen på säsongen, säger Teddy.

Tung inledning ja… Efter sex förluster på de sex första matcherna, krisstämpel, tränarbyte och fortsatta ekonomiska svårigheter har KFC blivit uträknade redan innan säsongen tagit fart på allvar. Även om första pinnen kom, efter ett teddy-mål, i söndags.
Å andra sidan var samma klubb uträknad och utdömd även förra sommaren, då konkurshotet var lika reellt som degraderingen. Men KFC duckade för båda kulorna – och inför 2019 blev just Teddy Bergqvist den stora profilvärvningen.
Efter dina år i Malmö FF, från 2005-2018 (utlånad hösten 17 och 18) måste det ha varit en speciell känsla att tillhöra en ny klubb. Varför hamnade du där egentligen?
– Ärligt talat var det en skräll för mig själv också. Det gick tre till fem dagar från intresse visades från klubben tills det att jag skrev på. I Varberg spelade jag med Eddie Tram och talade väl om klubben, hans ord vägde tungt. Jag tänkte bara på de sportsliga möjligheterna och funderade inte så mycket på att klubben haft ekonomiska problem tidigare.
Men från U-landslag, dörrknackningar hos MFF:s A-lag och Superettan – till ett bottenlag i division ett?
– Jag är bara 20 år men ändå varit med ett tag. Jag ville få fart på min karriär och jag ångrar mig verkligen inte.
Varberg förresten, som fick kvala sig kvar i fjor… De har sju raka segrar i Superettan och ser ut att kunna bli ett Allsvenskt lag 2020. Vad säger du om deras framfart?
– Jag är delvis chockad, men ändå inte… De har laget till att kunna grå upp, det visste jag ju, men sedan ska man få alla bitar att stämma också. Det var faktiskt aktuellt att stanna kvar i Varberg, men jag var inte garanterad speltid som jag nu får i Kristianstad.

Efter de sex raka förlusterna med Kristianstad, samtidigt som Varberg skojar med Superettan, måste du ha tänkt ”Va fan har jag gjort…”?
– Ha! Nej, faktiskt inte. Jag har som sagt varit nöjd med valet. Vi har en ny bra tränare nu och när jag gjorde 1-1-målet senast mot Tvååker var det en väldigt skön känsla. En lättnad för både mig och hela laget. Vi ville gå för tre poäng innan matchen och vi gjorde en bra insats. Vi var det bättre laget.
Beskriv din roll i KFC?
– Nu spelar vi med två nior. Två forwards där en möter och en går på djupet. Innan bytet var jag mer den som droppade och mötte boll och fick inte mina avslut. Jag har en ny roll nu som innebär att jag ligger längre fram i banan. Just därför har jag varit inblandad i två mål i de två senaste matcherna.

Vart är du om fem-sex år?
– Om fem-sex år….? Då ser jag mig själv i en av de fem största ligorna, men jag hoppas att kunna återvända till MFF innan. Jag vet ju om att det är fullspäckat nu, men vi får se hur det ser ut i framtiden.
Synd att du inte är mittback, då hade du varit aktuell redan nu?
– Eller hur!
På tal om Svanis. Har ni fortfarande kontakt?
– Jadå. Vi snackar en hel del, inte lika mycket som förr. Han är en av mina bästa vänner trots allt, säger Teddy – som numera bor i Kristianstad och ”bara” har fotbollen att fokusera på.

Hur ser du på KFC:s framtid?
– Laget har kommer från säsongens två bästa insatser vilket ”bara” gett en poäng. Nu måste vi börja plocka treor. Det blir tufft borta mot Ljungskile i nästa match, men vi ska ge det en ärlig chans.
KFC var uträknade förra sommaren också?
– Ja, jag har hört mycket om det. Ingen trodde på dem då och ingen verkar tro på oss nu. Så vi har ingen press på oss, vi ska bara köra på.

Foto: Nisse Nilsson & Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close