FotbollNyheter

FC Staffanstorp: Kortsiktiga segrar positivt på lång sikt

FC Staffanstorp, en av två relativt unga fotbollsföreningar i Staffanstorp, gör sitt första år i division två. Ett ungt lag vars framgångar borgar för en stabilare klubb i stort. 
– Det är klart att framgång på planen kan locka ungdomar till vår klubb, säger tränaren Tomas Rooth. 

Som nykomling genomgår FC Staffanstorp sin debutsäsong i division två. Klubben, som bildades 2014, är en flickförening med modernt tänk och goda förutsättningar, både på och utanför planen. Med ett divisions-klättrande A-lag tror och hoppas man att framgångarna ska bygga föreningen i stort.

Damlagets tränare, Tomas Rooth, ser positivt på hur hans spelare inlett säsongen.

– Jag tycker väl det. vi har en match där vi är väldigt missnöjda med att ha tappat poäng, sen har vi en där vi är nöjda med att ha tagit poäng. Så, ja… Vi är ju nykomlingar i tvåan och siktar på att hänga kvar. Ett ungt lag. Vi vill etablera oss och ge tjejerna möjligheten att fortsätta utvecklas på denna nivå. Jag tittar på poängen för att jag vill att vi ska hålla oss kvar, men jag tittar lika mycket på prestationen och vår utvecklingspotential, säger han.

FC Staffanstorp innehar ett väldigt ungt damlag, där medelåldern ligger runt 16. En åldersstruktur som Tomas Rooth har blandade känslor inför.

– Vi har ett gäng hungriga och ambitiösa tjejer, som är duktiga tekniskt. De är väldigt intresserade av att lära sig. Och under de sista åren har vi adderat en del taktik. Och visst, i och med att de är unga så har de inte något ansvar över en familj eller så. Men samtidigt går de i gymnasiet där jag vet att de är hårt pressade med studier och så vidare. Vi har en spelare som är född 99 – hon är vår mormor i laget, haha. Ibland kan jag känna att några äldre spelare hade varit positivt för oss. Det pratar vi om ibland i ledarstaben. En rutinerad spelare i varje lagdel hade absolut lyft oss. Något vi kan sakna ibland är det cyniska i spelet, att spela av matcher. Men så tänker inte de unga spelarna riktigt. Så lite rutin med duktig fotbollskunskap hade varit intressant.

Klubben har verkligen vuxit sedan den etablerades 2014. Ur en sammanslagning av Kyrkheddinge IF och Staffanstorps GIF uppkom FC Staffanstorp med ett spelarantal på 80 ungdomar. Nu, efter tre och ett halvt år, är man uppe runt 200 aktiva utövare.

– Det är klart att vi försöker värna om att ha närodlade spelare hos oss. Men det står inte i motsats till att vi inte vill ha folk utifrån. Man vet ju att FC Staffanstorp är väldigt intressant för spelare som lämnar mindre klubbar i närliggande byar. Så på de viset får vi spelare till oss.

– Jag tror att klubben håller på att etablera sig än mer. Nu är vi i division två och gör det bra, tycker jag. Det kan – och jag vet att det gör – locka spelare till oss. Vi är en förening som satsar på våra spelare, det tycker jag mig se på spelarna att de känner. Att varenda ledare, varenda medlem i styrelsen jobbar för dem.

Tomas Rooth är övertygad om att framgångar på plan kommer stärka föreningen i stort.

– Vi fokuserar på att hålla oss kvar i tåvan – som är en viktigt del för hur vi tänker oss framtiden. Att vara en attraktiv klubb för de som kommer utifrån. Att spelare som vill komma högre kan göra det i FC Staffanstorp. Vi har jättemånga duktiga tjejer underifrån. Jag tycker vi ska vara ett topplag i division två framöver, för det har Staffanstorp förutsättningarna till att vara, säger Tomas Rooth, huvudtränare i FC Staffanstorp.

 

Joel Ask

Foto: Expressbild

Relaterade artiklar

Back to top button
Close