MotorNyheter

Säsongens första pallplats för Joel Eriksson – dubbel för BMW

Joel Eriksson inkasserade säsongens första pallplats när han tillsammans med teamkamraten Philipp Eng levererade en känslosam dubbelseger på hemmaplan för sitt stall BMW Team RBM vid helgens DTM-tävlingar i Belgien. Eng vann med Eriksson som tvåa.

Eng, som nu även leder mästerskapstabellen, och Eriksson fulländade ett strategiskt vågspel i det första av helgens två race på den anrika Zolder-banan, belägen bara 70 kilometer från BMW Team RBM:s bas i Mechelen, och korsade mållinjen som etta respektive tvåa i en storslagen framgång för BMW Motorsport – 35 år efter att tillverkaren tagit hem tidernas allra första DTM-lopp på samma bana.

Tomelillaföraren Joel Erikssons resa mot toppen kom från en position i nionde startruta, och involverade en intensiv slutdefensiv där han i flera varv tvingades försvara sin andraplats från den febrilt jagande Audi-föraren Nico Müller.

Eriksson höll dock undan med minsta möjliga marginal, och tog till slut målflagg två tiondels sekund före Müller samtidigt som Eng körde hem sin första DTM-seger i karriären.

– En underbar känsla att få kliva upp på pallen tillsammans med Philipp och fira en dubbelseger på hemmaplan för teamet. Det hade vi inte vågat drömma om. Philipp är en av mina bästa vänner i den här sporten, så det här är helt otroligt. Det var ett väldigt intensivt race med flera olika faser, och på slutet var jag tvungen att sätta upp ett hårt försvar mot Müller som hade lite färskare däck. Stort tack till BMW och alla som gjorde det här möjligt – det var tufft, men belöningen desto skönare, säger Joel Eriksson i ett pressutskick.

Han följde sedan upp andraplatsen i Race 1 med ett nytt poänggivande resultat i form av en tiondeplats i söndagens avslutande Race 2.

Pallplatsen i Zolder är Joel Erikssons andra i DTM-karriären. Han beträdde podiet för första gången när han samtidigt vann på italienska Misano – som den näst yngste genom tiderna att vinna ett DTM-race – förra sommaren. Nästa DTM-tävling avgörs lämpligt nog på just Misano den 7-9 juni.

Foto: BMW Motorsport & DTM

RESULTAT (topp fem)

DTM | Deltävling 2/9
 Zolder (Belgien)

Race 1
1: Philipp Eng (AUT), BMW, 39 varv
2: Joel Eriksson (SWE), BMW, +8.645s
3: Nico Müller (SUI), Audi, +8.829s
4: Loic Duval (FRA), Audi, +18.159s
5: Mike Rockenfeller (GER), Audi, +24.502s

Race 2
1: René Rast (GER), Audi, 39 varv
2: Philipp Eng (AUT), BMW, +9.845s
3: Jamie Green (GBR), Audi, +11.791s
4: Mike Rockenfeller (GER), Audi, +12.601s
5: Sheldon van der Linde (RSA), BMW, +13.195s

10: Joel Eriksson (SWE), BMW, +23.550s

MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)

DTM | Efter 4/18 race

1: Philipp Eng (AUT), BMW, 59 p.
2: René Rast (GER), Audi, 54 p.
3: Marco Wittmann (GER), BMW, 43 p.
4: Mike Rockenfeller (GER), Audi, 42 p.
5: Nico Müller (SUI), Audi, 41 p.

11: Joel Eriksson (SWE), BMW, 20 p.

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close