FotbollHusie IFNyheter

Breddföreningen Husie IF med elitsatsande U16-lag

Ännu aspirerar varken herr- eller damlaget på fotbollens elit – men Husie IF:s U16-lag är där och tampas med de bästa.
– Vi har bevisat att vi kan göra det bra på denna nivå, säger tränaren Adnan Zukancici. 

Husie IF:s U16-lag tillhör numera serien Nationell Grupp 1, där man tampas med lag som Trelleborgs FF, Malmö FF och Mjällby AIF. I skrivande stund toppar laget tabellen – och tycks inte ha för avsikt att lämna sin ledande position.
– Det är väldigt roligt. Vi har gått starkt under inledningen. Vårt U16 är ett lag som vi försöker bygga som just ett lag. Vi spelar i en serie där vi möter topplag, riktigt bra föreningar, i Sverige, säger Adnan Zukancic, lagets huvudtränare.

Husie har överraskat under säsongen och positionerar sig som en toppkandidat inför hösten. Foto: Privat

Husie IF är en välmående breddförening. De respektive seniorlagen, dam och herr, är i dagsläget välmående och stadiga. Men ett snäpp ner, för pojkarnas U16-lag, sker vecka efter vecka kraftmätningar mot Sveriges bästa.
– Ja, klubben i stort är en jättefin förening. En hyfsat stor förening som gör allt den kan för att hjälpa ungdomar på olika sätt. Vi har duktigt folk som arbetar inom föreningen. Det känns som det är en klubb som kan ta steg, säger Adnan Zukanovic när han ombeds beskriva kubben i stort.
Vad är det för spelargrupp du förfogar över?
– Alltså, det är en fantastisk grupp med olika individer. En tuff grupp som vi försökt svetsa framåt. Olika personligheter men alla drar åt samma håll. Spela fotboll kan de, men vi arbetar med allt runt omkring också. Hur man är som person, hur man ska bete sig mot sina motståndare – respekt. Ganska mycket teori kring det. Sen är det mycket taktiskt också, såklart.
Talangfabriken Husie IF
Förutom kollektiva framgång har laget haft för vana att skola och fostra spelare som idag figurerar i långt mer namnstarka föreningar runt om i Sverige. Kalmar FF:s målvakt, Lucas Hägg Johansson, är ett exempel, Trelleborgs FF:s Ken Legiec ett annat.
– Ja, vi har haft några väldigt duktiga spelare här, som lämnat och tagit kliv. Det har varit mycket snack om vad Husie ska göra i Nationella grupp ett, i och med att vi tappat spelare. Men vi har fått in en fem, sex bra spelare. Och som ett lag har vi byggt något riktigt bra. Men det finns klubbar som drar i våra spelare, både i Sverige och utomlands ifrån.
För Husies U16-spelare är nästa steg seniorlag, alltså inte U19 som i många andra klubbar. Ett långt steg kan tyckas, men Adnan Zukancic är inte orolig.
– Vårt A-lag är ju i division fem, och där har en del av våra spelare fått spela. Där håller dem, utan tvekan. Jag vet att några av killarna hade platsat i ett division tre-lag. Vi hade ett B-lag tidigare, men det var inte seriöst och lades ned.
Vad tror du om er fortsatta satsning?
– Ja, nu är vi ju uppe på en hög nivå, trots tt vi tippades bland de sista inför. Mycket talar för att vi kommer vara med bland topp fyra, jag ser inga hinner för oss. Allt handlar om vad som händer efter sommaren och hur många spelare vi får behålla. Då finns det alla möjligheter för oss att hamna i toppen – det har vi bevisat, säger Adnan Zukancic.

 

Joel Ask

Foto: Privat

Relaterade artiklar

Back to top button
Close