skanesport_desktop-panorama-1

Avspark Div4FotbollNyheterVanneberga IF

Vanneberga gör succé – som nykomling i fyran

Inför årets säsong hade Vanneberga IF aldrig spelat division 4-fotboll.
Sju omgångar in på säsongen parkerar de på kvalplats till division 3.
– Vi har bara tagit hälften av poängen som vi hade satt upp som mål, säger tränaren Jens Larsson som inte vill prata toppstrid än.

Efter att ha vunnit den östra sexan 2017 nådde Vanneberga IF som nykomlingar en andraplats i den nordöstra femman förra året. I det efterföljande kvalet blev det förvisso en förlust men Vanneberga IF tilldelades en friplats till fyran – och skrev därmed historia. Aldrig förr har den lilla byaklubben, från samhället med färre än 200 invånare, utanför Kristianstad varit så högt upp i seriesystemet.

Under inledningen av division 4 östra har det inte heller varit tal om en blyg nykomling. Efter sju omgångar parkerar Vanneberga på en andraplats i tabellen, enbart bakom storfavoriten IFK Simrishamn, sedan de vunnit fem matcher och bara förlorat en.

– Starten är såklart över förväntan. Att vi som nykomling gått så bra som vi gjort hittills, det är väldigt starkt av grabbarna på alla sätt. Nu gäller det bara att vara ödmjuka och fortsätta jobba hårt nog för att kunna ställa till problem för fler lag. Det är ju faktiskt så att vi har hängt med mot allt motstånd hitintills. Vi ser framemot varje match och ser det som en utmaning helt enkelt, säger tränaren Jens Larsson om Vannebergas inledning på säsongen.

Du sa att det var över förväntan, men är du förvånad över hur bra det har gått?
– Jag tror mycket på grabbarna. Vi har ett bra lag men med över förväntan är det i den meningen att vi gjort det som nykomling. På så vis är det lite överraskande att det gått så bra som det gjort. Samtidigt så har vi ett bra lag och grabbarna tar steg för varje år känns det som. Jätteöverraskad är jag egentligen inte, men det är svårt att förklara.

Vad är det som gjort att det gått så bra då?
– Dels har det varit kontinuitet på det mesta. Vi har sluppit skador och tränat hårt hela uppbyggnadssäsongen. Vi har legat i och grabbarna är flitiga på nåt vis, de vet vad de ska göra. Förvisso har det kommit in lite nya grabbar, som kommit in jättebra i gruppen, men stommen har vi sen ett par år tillbaka. Det känns som att vi bygger tillbaka på vår spelidé som vi har, den sätter sig för varje match. Men det har mycket med kontinuitet att göra vill jag säga.

En faktor till de goda resultaten är även defensiven. Med sina sju insläppta mål är Vanneberga näst bäst i serien och för att få lite perspektiv bör det nämnas att Hjärsås/Värestorps IF och Rydsgårds AIF, som är tredje bäst vad gäller insläppta mål, står på tolv insläppta mål vardera.

– Det känns som att vi är trygga i vårt försvarsspel. Alla vet vad de ska göra, oavsett var de spelar, och hitintills har vi satt det jättebra. Det är lite så vi arbetar: Vi sätter försvarsspelet i första rum och därefter spinner vi vidare med anfallsspelet och gör det bättre för varje match. Det är fokus, alltid. Man kan inte gå in och spela sambafotboll innan man satt försvarsspelet, utan det går hand i hand. Det krävs att man jobbar hårt, ställer upp för varandra och hjälper varandra där ute. Det är prio ett, säger Jens Larsson.

I Avspark, Skånesports bibel om division 4-fotbollen, lyfte Vanneberga-mittfältaren Anton Persson fram att fler spelande lag, istället för division 5-fotbollens långbollar, skulle kunna passa Vanneberga IF. Så har det också blivit.

– Vi har blivit bättre både vad gäller försvarsspel och vårt anfallsspel. Annars är det inte jättemycket utan det är små, små detaljer vi blir bättre på. Rollfördelningen har blivit bättre med våra nya spelare med, det har blivit tydligare för grabbarna där ute. Men det som nog är den största skillnaden jämfört med ifjol är att det är mycket bättre lag vi möter. Där är en fotboll som spelas i division 4 som kanske inte finns på samma sätt i division 5. Här är det lag som hela tiden bjuder till och vill spela fotboll. Det passar oss nog på ett sätt, att möta lag som försöker spela boll eftersom vi gärna vill det.

Trots den succéfyllda starten, där Vanneberga IF skapat sig en lucka på sex poäng ner till fjärdeplatsen och sju poäng ner till det nedre kvalstrecket, är det inte tal om att ändra målsättningen. I nuläget är lilla Vanneberga inte en klubb med tankar på division 3 – utan här handlar det om att säkra division 4-statusen.

– Vi svävar faktiskt inte iväg överhuvudtaget. Jag har sagt till grabbarna, och det är de väl medvetna om, att om man ska klara sig kvar ska man ha fyra lag bakom sig. Då krävs uppemot 30 pinnar och där är vi inte än. Det gäller att ha båda fötterna på jorden. Om det skulle infrias tidigare får vi sätta oss ner och prata då, men där är vi inte än. Vi har bara tagit hälften av poängen som vi hade satt upp som mål så nu gäller det att vi absolut inte svävar iväg. Här är vi ödmjuka och det ska vi fortsätta va.

Den här veckan kan komma att bli ett prov på hur bra Vanneberga IF är. På onsdag väntar ett hett derby mot den stora rivalen Fjälkinge IF – och på lördag är det dags för seriefinal mot IFK Simrishamn.

– Det är två riktigt spännande matcher vi har framför oss. Först ett härligt derby mot Fjälkinge och sen på lördag kommer serieledarna på besök. Vi börjar med Fjälkinge och ser vad vi kan göra där. Det kommer alltid vara tufft när vi möter dem och det är inget undantag på onsdag. Därifrån blir det spännande att se vad som händer på lördag.

Och oavsett utgång mot Fjälkinge står det ju redan klart att det är en seriefinal mot Simrishamn.
– Så blir det ju. Såklart att det är häftigt. Men det är två olika typer av motstånd och troligtvis olika typer av matcher, vad gäller det rent spelmässiga. Det kommer säkerligen vara känslor, närkamper och fysiskt på onsdag medan lördagens match, utefter de rapporter jag fått om Simrishamn, tyder på lite annat. De försöker spela boll och är väldigt spelskickliga. Två helt olika matcher men båda blir väldigt spännande på sitt sätt, såklart.

LÄS MER: Avspark – Division 4 Östra

Bild: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close