Handboll

Lilla EM i handboll till Skåne

EM i handboll 2020 kommer bli ett enormt arrangemang som kommer att spelas nästa år mellan 9-26 januari.
För första gången kommer tre länder att dela på mästerskapet: Sverige, Norge och Österrike och det är även första gången som 24 nationer deltar.
Malmö Arena har fått äran att arrangera både ett gruppspel och en av huvudrundorna vilket innebär att Skåne kommer få hela sju speldagar i Malmö Arena.

Vad är Lilla EM?
Ett mästerskap är så mycket mer än bara landslag som möts på planen. Vi som arrangörer vill vara med och skapa möjligheten för att få fler barn i rörelse och upptäcka det fina föreningsliv som bedrivs inom idrotten. Det är anledningen till att vi arrangerar ett Lilla EM och förhoppningen är att det skall göra avtryck även långt efter att EM är slut. Under läsåret 2019/2020 skapar vi Lilla EM för alla elever som går i klass 2-5 i Skåne.

Detta är en möjlighet för alla lärare och elever att lära sig mer, samt spela handboll med stöd av oss och en lokal arrangör. Syftet med Lilla EM är att alla ska få spela handboll i ett par timmar. Om det blir en halv eller en hel dag bestämmer skolorna själva – vi hjälper till med ramarna! Alla deltagande elever och skolpersonal erbjuds också biljett till en EM-match i Malmö Arena och skolpersonals erbjuds dessutom en föreläsning. Vi kommer också ha ett event i Malmö för en klass per kommun och Lilla EM kommer att avslutas med en final- dag i Baltiska Hallen med ett lag från varje skånsk kommun.

Vem står bakom Lilla EM?
Lilla EM är ett samarrangemang mellan EM-bolaget, Skånes Handbollförbund och Malmö stad. Lilla EM möjliggörs i samarbete med Sparbanken Skåne, Skånemejerier och Skånetrafiken.
– Vi vill med Lilla EM först och främst bidra till att främja folkhälsan, genom att få fler barn i rörelse och sträva mot att nå ut i alla Skånes kommuner. Dessutom ska vi inte sticka under stolen med att vi gärna ser fler unga som fångas upp av handbollen genom att vi når dem i skolan, säger Frank Ström från EM-bolaget.
– Vi har goda minnen av Lilla VM 2011 och hoppas att Lilla EM skall vara samma fina vitamininjektion för handbollen. Vi hoppas också få fler skolanställda att bli intresserade av handboll och bidra till ett ge skolper-sonalen verktyg för att få fler barn att röra på sig! Vi är glada över att ha engagerat skickliga projektledare som har hand om vars en zon där de kan stödja skolorna, säger Emme Adébo på Skånes Handbollsförbund i ett pressutskick.

– Genom Lilla EM hoppas vi att EM2020 lämnar efter sig ett arv där fler ungdomar har engagerat sig i en la- gidrott och är i högre utsträckning fysiskt aktiva, säger Attila Juhasz, Evenemangschef på Malmö stads Fritids- förvaltning.
– Satsningar kopplade till lärande och idrott, för framförallt barn och unga, ligger oss varmt om hjärtat. Vi stödjer både Skånsk handboll och de Svenska handbollslandslagen för att vi bland annat vill göra idrotten tillgänglig för ännu fler. Genom Lilla EM får fler skånska barn chansen att spela handboll och uppleva rörel- seglädje, säger Marcus Nilsson, Marknads- och Försäljningschef på Sparbanken Skåne.

Projektledare Projektet har anställda personer som ansvarar för en zon där man bistår skolor med att arrangera skolhand- bollen. Många skolor kommer arrangera själva men det finns också möjlighet att få ut en projektledare vid genomförandet om man har behov av det.

Kontakta projektledaren i din zon om din skola eller förening vill vara med.
Zon Nordväst: Hampus Kretz, hampus.kretz@ovhelsingborg.se
Zon Nordost: Peter Wadbro, peter.wadbro@kristianstadhandboll.se
Zon Malmö: Hanna Jacobsson, hanna@hkmalmo.se och Mikael Johansson, mikael@hkmalmo.se
Zon Sydöst: Jesper Gustavsson, gustavssonjesper@hotmail.com
Zon Mellanskåne: Emme Adebo, emme@skanskhandboll.se

Relaterade artiklar

Back to top button
Close