skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Varberg gör succé – med skånske Persson på tränarbänken

Varbergs BoIS leder superettan storstilat.
På tränarbänken återfinns en skåning med förflutet i Ängelholm och Kristianstad.
– Det är klart som fan att det är lite överraskande att det gått så bra, säger Jocke Persson om succéstarten.

Det är ingen överdrift att säga att Varbergs BoIS tagit superettan med storm i år. Hallänningarna har chockat fotbollssverige och när en tredjedel av serien är spelad är Varberg alltjämt obesegrade. Efter åtta segrar på de tio första matcherna är de också i klar serieledning och har hela nio poäng ner till Jönköpings Södra på fjärdeplats.

Bakom framgångarna finns en hel drös skåningar. Kvartetten Albert Ejupi (moderklubb Kristianstads FF), Astrit Seljmani (Kulladals FF), Nahom Girmai Netabay (Kristianstad BoIS) och Robin Book (Helsingborgs IF) har alla varit vitala för framgångarna och i spelartruppen återfinns även Edwin Condrup (IK Wormo), Jesper Modig (IFK Simrishamn), Philip Ljung (Landskrona BoIS) och Rebin Asaad (Malmö FF).

På tränarbänken står i sin tur ex-landslagsmannen Joakim Persson, helsingborgaren med ett tränarförflutet i Ängelholms FF och Kristianstad FC, som i den senaste matchen fick se sina spelare tappa poäng för blott andra gången den här säsongen, när de spelade 1-1 mot IK Frej.

– Jag vet inte om vi började spela på klockan men vi slutar attackera istället för att gå för tvåan. Vi försöker hålla i boll och sätter inte dem på prov på samma sätt i andra halvlek. Sen får vi en hörna emot oss som de gör mål på, säger ”Jocke” Persson, när Skånesport når honom i bilen på väg från Varberg till hemmet i Helsingborg, varpå han kort därefter lägger till:

– Vi visste att de var hyfsat formstarka, så det var en ok pinne i slutändan.

Jocke Persson klev in i Varberg inför fjolårssäsongen. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån.

Även om Varberg fick nöja sig med ett kryss mot Frej är serieledningen ohotad. När en tredjedel av superettan är spelad skiljer det fem poäng ner till Mjällby på andraplats, och det känns som att väldigt mycket har hänt sedan Varberg via bortamål besegrade Oskarshamns AIK i nedflyttningskvalet i november.

– En stor anledning är att vi byggt vidare på det som hände förra året, då vi fick plocka in 22 nya spelare från lägre divisioner och mirakulöst lyckades klara oss kvar i superettan. Vi fick bygga vidare på en stomme. Normalt sett har en tränare en stomme som han kan bygga efter och därefter plocka in vad han behöver, säger Jocke Persson.

Stommen som klarade kontraktet i höstas stannade kvar i Varberg och under vintern spetsades lagbygget till med spelare såsom Robin Book, Tobias Karlsson, August Strömberg och skytteligaledaren Astrit Seljmani. Spelare som det knappast rådde någon huggsexa kring.

– Alla våra spelare, eller åtminstone 85-90 procent, kommer från lägre divisioner och de har en viss hunger att få visa sig i superettan. Det är inte vardagsmat för dem och de vill visa upp sig i superettan för att ta ett steg längre. Sen har vi inga individualister utan alla tänker mycket lagmässigt och det har slått väldigt väl ut än så länge.

Att lilla Varbergs BoIS skulle vara bättre än ifjol förvånar inte Jocke Persson, däremot är han liksom alla andra överraskad över den suveräna säsongsstarten.

– Vi hade nog räknat med att vara ett topplag, men kanske inte med den starten. Det kvittar om man så hade tränat Hammarby i superettan. Att vinna sju raka i en serie, och vara obesegrade efter tio, det är klart som fan att det är lite överraskande att det gått så bra. Men jag trodde nog att vi över 30 omgångar kunde vara en outsider.

Robin Book är ny för året. FOTO: Krister Andersson/Bildbyån.

Som tidigare nämnt är det inte bara skånskt på tränarbänken hos Varberg. Många av spelarna är skåningar eller har en bakgrund inom skånsk fotboll. Flera har också haft Jocke Persson som tränare i Ängelholm och/eller Kristianstad, vilket är förklaringen till alla spelarfynd som Varberg tycks ha gjort de senaste åren.

– Det handlar om att titta på vilka egenskaper som spelare har och om de passar in i hur du vill att ditt egna lag ska se ut. Det gäller att hitta rätt spelare till rätt roller, förklarar Persson och berättar om hur flera av spelarna till slut hamnade i Varberg.

Även om division 1-spelare efter division 1-spelare har tagit klivet till Varberg tillsynes bekymmersfritt menar Persson att det är kombinationen av spelarna och deras personligheter som har lett till att laget i dag befinner sig där de gör.

– Om man har väldigt många individuellt skickliga spelare som tar sig an uppgifter och sätter laget före sig själv brukar det räcka långt. Titta bara på finländarna i hockeyn nu. De var ju inte direkt favorittippade men med rätt vilja och attityd kommer man långt. Har man sen individuell skicklighet på det så har man de flesta ingredienserna.

Ännu en faktor till att Varberg i dag slåss i toppen av superettan tror tränaren är att de tagit med sig lärdomar från det tuffa fjolåret, som var en kamp både ekonomiskt och sportsligt.

– I alla fall i mer än hälften av matcherna tyckte vi att vi var mycket bättre än motståndarna, men vi vann inte inte matcherna. Det är en förståelse som spelarna tagit till sig, att det hjälper inte om vi har 17-4 i avslut om vi förlorar med 1-2. En del med cynism i försvarsspelet vilket betyder att vi vet var vi ska ta risker att spela och var vi inte ska ta risker men även när vi ska ösa på framåt och när vi inte ska göra det.

Astrit Seljmani lämnade Torn och blev skyttekung i Varberg. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån.

En titt på statistiken visar att Varberg är bäst i serien även där. De är det lag som gjort flest mål i superettan (21) och släppt in färst (6). Medan Persson är nöjd med siffran bakåt, där han betonar att bara två av målen är spelmål, menar att det finns en enorm förbättringspotential i offensiven.

– Vi är ändå jättebesvikna på målskörden framåt. Vi bränner alldeles för mycket. Astrit (Seljmani) leder den interna skytteligan men det tycker inte jag att han ska göra, där är andra som borde gjort fler mål. Det är många om budet där framme och vi har möjlighet att hämta väldigt mycket under de resterande 20 omgångarna, vad gäller procent på bättre avslut och sistapassningen. Det finns mycket att jobba på.

Med vårsuccén i ryggen och ett sommarfönster som kommer allt närmare vore det knappast förvånande om allsvenska klubbar börjar rycka i Varbergs spelare. Hos Jocke Persson finns det dock ingen oro över att någon av startspelarna kommer lämna.

– Nej, jag är 99,9 procent säker på att ingen spelare vill lämna, om man säger så. Ingen spelare är väl så dum att om han har ett utgående kontrakt, så går han i sommar, när han kan gå fritt i november efter en kanonsäsong. Eller det kan vara beroende på vilken nivå vi ligger på. Varför riskera att gå till ett allsvenskt lag på undre halvan när vi om ett halvår kan ha bytt plats med varandra? Jag tror inte det. Det skulle vara om ett riktigt storlag betalar för sig och spelaren själv får avgöra om han ska gå.

Även om möjligheten att spela upp Varberg i allsvenskan finns om spelarna stannar, råder det inte någon tvekan om att de ekonomiska förutsättningarna är bättre vid en flytt. Den skrala budgeten, som halverades inför fjolåret, har dock varit ännu en faktor till framgångarna på västkusten.

– Vi har verkligen spelare som brinner för sin fotboll. Det är en väldigt viktig ingrediens, då de är väldigt hungriga.

Nahom Girmai Netabay är en av alla spelare Varberg hittade i Söderettan. FOTO: Kenta Jönsson/Bildbyrån.

Trots att Varbergs BoIS befinner sig i en klar serieledning och exempelvis har spelat in 15 poäng mer än Skånes representant Trelleborgs FF och 16 poäng mer än storfavoriten Halmstads BK menar Jocke Persson att de inte börjat tänka på allsvenskan än.

– Det blir klyschigt att säg men vi ska ta 36 poäng och klara oss kvar. Vi var ju tippade näst sist så vi ska först och främst ta 36 poäng innan vi sätter en ny målsättning. Sen är vi inte dummare än att vi ser tabellen men först och främst gäller det att ta de 36 poängen så fort som möjligt. Därefter kan vi titta framåt.

Med utgångsläget som klubben nu försatt sig i är det inte märkligt att det börjar pratas om allsvenskan kring klubben. Tränare Persson ser dock inga större problem med att de ska bibehålla fokus och inte börja snegla på ett avancemang.

– Nej, vi förhåller oss till det vi pratade om innan säsongen. Vi vet att i varje enskild match kan vi vinna mot alla i serien, så varför inte sätta det som huvudmål? Att göra en så bra prestation som möjligt, då vi bara kan påverka nästa match. Diskutera allt annat behövs inte för det svaret får vi efter 30 omgångar.

– Vi har fullt fokus på nästa uppgift hela tiden och vet att om vi ger 100 procent och gör en bra arbetsinsats så är vi väldigt svårslagna. Konsten är att kunna göra det omgång efter omgång. En stor frågeställning är fokuset och att göra samma arbete, för resultaten kommer inte av sig. Det räcker med att en eller två börjar titta på, eller göra, annat så tror jag att vinsten blir till kryss och kryssen blir till förlusten. Givetvis blir den mentala biten för vår del oerhört viktig. Att vi har fokus på rätt grejer.

Artikelbild: Krister Andersson/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close