skanesport_desktop-panorama-1

FotbollKvarnby IKNyheter

Fortsatt ras – då kallade Kvarnby IK in Richard Ohlqvist

Efter att ha åkt ur division 2-fotbollen förra året inledde Kvarnby IK med fem raka förluster och målskillnaden 2-22 i årets seriespel. Då bestämde sig rutinerade Richard Ohlqvist för att svara ja på Kvarnbys fråga om han ville ta över uppdraget som tränare.

Efter en viss tvekan

– Det började med att jag tänkte ”oj så roligt att någon fortfarande är intresserad av vad jag kan som tränare”. Sedan såg jag två matcher, som laget förlorade. Efter det träffade jag styrelsen och då bestämde jag mig. De var så seriösa och ambitiösa att jag tänkte att de här människorna kan jag ju bara inte tacka nej till om de vill ha mig, berättar Richard Ohlqvist.

Han hade dessutom sett en viss potential i laget, trots att man i stort sett fått bygga om allt med unga och oprövade spelare efter degraderingen.

– Vi har en duktig målvakt i Robin Armandt, det är alltid värt mycket. De unga spelarna är ambitiösa och löpstarka och jag såg en bra fart på kanterna. Men de gjorde också de vanliga ungdomliga misstagen att tappa tålamodet och göra fel när det började ta emot.

I den första matchen med Ohlqvist som tränare bröt Kvarnby IK den långa trenden med idel motgångar och besegrade Södra Sandby IF med 4-1. Efter det kom en påminnelse om att det återstår massor med hårt jobb när det blev en ny förlust, med 0-3 mot FC Trelleborg, trots hyfsat spel.

I helgen väntar en bortamatch och ett Malmöderby mot Kulladals FF, som inlett ännu sämre än Kvarnby och är det enda laget som ligger under Kvarnby i tabellen.

– Givetvis en oerhört viktig match för båda lagen. Kulladal kan knappast förlora och ligga kvar på en poäng och förlorar vi får vi det också väldigt svårt i fortsättningen, betonar Richard Ohlqvist.

Kulladals FF är för övrigt en av de många klubbar Ohlqvist tidigare tränat – och nått framgångar i. Bland de övriga klubbarna finns Kirseberg IF – där han även spelade över 500 A-lagsmatcher – Lunds BK, GIF Nike och Malmö FF där han var med och lade grunden för den stora akademiverksamheten. Han har även under lång tid varit rektor på Malmö idrottsgrundskola och numera även på Annebergsskolan, som tillsammans med idrottsgrundskolan snart ska vara klar för att ta emot 575 elever i nya lokaler på Stadionområdet.

Men en sak har han tidigare inte gjort under sin långa karriär: tränat ett lag med konstgräs som underlag på sin hemmaplan. Det har Kvarnby IK på Bäckagården.

– Så nu följer en massa små granulatkulor med mig hem efter varje träning oavsett om jag vill det eller inte. Jag har alltid svarta kulor i skorna, men även i fickorna. Tusan vet hur de klarar att ta sig upp i dem? Det kan inte vara särskilt bra för miljön.

En annan sak han heller inte gjort förr är att ta över ett lag mitt under säsongen.

– Jag har aldrig provat på det och det var faktiskt ytterligare en anledning till att säga ja. Att testa hur jag klarar att komma in i ett lag utan massor med tid för uppbyggnad och en försäsong, poängterar Richard Ohlqvist.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

 

Vill du veta mer om Richard Ohlqvists jobb på Malmö Idrottsgrundskola, där ett tiotal av spelarna i MFF:s A-lagstrupp gått? Lyssna på MFF-podden Blått snack där Ohlqvist gästade oss i slutet av 2017.

Blått snack 19 Dec. Möt Richard Ohlqvist

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close