skanesport_desktop-panorama-1

MagasinNyheterSkåneidrotten

SM-veckan i Malmö närmar sig: ”Tre gånger så stort som vinter-OS”

I sommar firar SM-veckan tio år.
Då avgörs tävlingarna i Malmö.
– SM-veckan sommar är tre gånger så stort som ett vinter-OS, säger Stefan Svensson, idrottskonsulent hos Skånes Idrottsförbund.

Vintern 2009 genomfördes SM-veckan för första gången i Sundsvall. När den första sommarveckan därefter tog plats var Malmö arrangörsstad. Efter att Malmö arrangerat tävlingarna 2009 och 2010 återvänder SM-veckan i sommar till staden – för sitt tioårsjubileum.

– Jag tror vi var elva och fjorton idrotter de åren. Nu har vi 44 SM som kommer avgöras i år. Det har vuxit stadigt hela tiden, SM-veckan, och det är inte bara med idrotter utan även med allt runtomkring. Det är mycket att prova på, mycket mötesplatser och så vidare. Många säger att de har upplevt SM-veckan i Malmö innan, men nej, jag tror inte det. Det är nåt helt annat när det kommer nu än det var tidigare, säger Stefan Svensson, idrottskonsulent och sakkunnig inom idrottsevenemang på Skånes Idrottsförbund.

Årets SM-vecka avgörs den 26 juni till 2 juli och med mindre än en månad kvar till tävlingarna drar igång har Skånes Idrottsförbund fullt upp med arbetet inför veckan. SM-veckan är nämligen ett betydligt större evenemang än vad de flesta tror.

– SM-veckan sommar är tre gånger så stort som ett vinter-OS. Om det hade varit ett OS i sommar tror jag alla hade varit på tårna lite mer, säger Stefan Svensson.

Oj! Det hade jag ingen aning om.
– Nej, det är det inte många har. Men om man ser till antalet utövare och idrottare är det två och en halv – tre gånger så stort som ett OS. Det är ganska häftigt när man tänker så. Visst, där är många små idrotter med, men gymnastik, friidrott och simning är ganska stora idrotter. Sen är där små med, absolut, men det är kombinationen som bygger en rejäl volym deltagare.

Hur många tävlande räknar ni med att det kommer vara?
– Vi räknar på ungefär 7 000 i de här 44 SM-tävlingarna. Men då räknar vi bara senior-SM. Ett antal tävlingar har även junior-SM eller veteran-SM men det är inget vi räknar in, då det görs parallellt och man ändå bygger upp arenan. De vi räknar och håller koll på är de här 7 000 deltagarna i senior-SM.

I drygt 80 procent av idrotterna kommer lokala föreningar att vara arrangörer, medan de idrotter där det inte finns några föreningar i Malmöområdet kommer att arrangeras av sina riksförbund. Att föreningarna nu kommer arrangera SM innebär också utmaningar.

– Många är väldigt duktiga på tävlingar i sin idrott men det finns mer att jobba på kring prova på-aktiviteter, kringaktiviteter och kommunikation. Det blir på ett helt annat sätt då väldigt många människor inte har någon aning om vad din sport är. Alla vet inte vad surfski, drönarflygning, stand up paddle och så vidare är. Då gäller det att kunna kommunicera och visa upp det på ett annat sätt än vid en vanlig tävling, då det bara är folk som är kunniga inom just din idrott.

Under SM-veckan kommer det byggas upp tre stora evenemangsområden i Malmö. Det allra största är på Posthusplatsen, där den stora cityarenan kommer att finnas. Där kommer 17 av SM-tävlingarna att avgöras och många av kringarrangemangen kommer ta plats på scenen.

– Vi kommer ha konserter på stora scen, medaljceremonier, paneldebatter och ”Vem vet mest” med Johan Wester kommer vara där. Det kommer göras en massa såna grejer. Posthusplatsen är den stora arenan men det finns inget där i dag så logistiken bygger vi upp i form av arenor. Det finns en utmaning i att få det att funka.

Under veckan kommer även Mötesplats SM-veckan att arrangeras på Clarion Hotel Malmö Live.

– Vi har tre temadagar: inkluderande idrott den 27/6, hållbar elitidrott den 28/6 och idrott hela livet den 29/6. Alla föreläsningarna är gratis men vi vill att man anmäler sig. Det är mer för att det samlas så mycket idrottsmänniskor och är sånt fokus på idrott att vi vill berätta lite mer om vad som finns utöver alla tävlingarna.

Förhoppningen är även att Sverige ska drabbas av idrottsfeber, vilket kan ge SM-veckan en extra skjuts.

– Vi hoppas det blir väldigt mycket fokus på idrott. Det är dam-VM i fotboll, där vi hoppas Sverige kan gå bra, och samtidigt så är det basket-EM där Sverige har ett bra lag. Vi kommer kombinera ihop dessa och visa på storbildsskärm, på Posthusplatsen, när Sverige spelar både basket och fotboll. Det är folkfesten vi är ute efter. Vi vill gärna ha en riktigt stor folkfest och hoppas kunna garantera fint väder.

De två andra huvudplatserna för SM-veckan kommer vara Stadionområdet, där många av tävlingarna tar plats, och på Ribersborg där det kommer vara prova-på-verksamhet.

– Minst en gång i veckan kommer alla idrotter vara där. Det kommer vara cirka 20 idrotter per dag, av dem som är på SM-veckan, som man kan prova på. Skithäftigt tycker jag. Det är en av de stora grejerna med SM-veckan, att man kan prova på idrotter som inte är så lättillgängliga annars.

Utöver de tre huvudområdena kommer en eller två idrotter även att avgöras hos Sofiedals Golfklubb, på Bulltofta rekreationsområde samt på Lockarp, Lindängsbadet och Lokstallarna.

Idrotterna som är nya på årets SM-vecka är drönarflygning, kanotmaraton och stand up paddle.

Artikelbild: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close