NyheterPingis

Peter Sartz tvingas sluta som förbundskapten

Peter Sartz får inte fortsätta som förbundskapten för damlandslaget i bordtennis. Efter det att ett par av spelarna anklagat honom för trakasserier tillsattes en utredning. Nu är den klar och som ett resultat har en enhällig styrelse beslutat att han ska lämna sitt uppdrag.

– Vi är tacksamma för de insikter och rekommendationer som utredningen har gett oss. Peter har betytt mycket för framgångarna inom svensk bordtennis men de missförhållanden och den brist på förtroende som rapporten framhåller kan vi inte acceptera. Inom svensk bordtennis ska alla känna sig välkomna och inkluderade, säger Petra Sörling, ordförande i SBTF till förbundets hemsida.

På förbundets hemsida kan man även läsa:

Vid ett möte den 7 maj erhöll SBTF en rapport från den utredare från Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH) som tilldelats uppdraget. Då den empiriska delen i rapporten utgörs av konfidentiella intervjuer med spelare, ledare och förtroendevalda har SBTF valt att inte offentliggöra materialet med hänsyn till deltagande personers integritet. Som ett resultat av utredningen och ett enhälligt styrelsebeslut kommer Peter Sartz att lämna sitt uppdrag som förbundskapten för damlandslaget.

Med anledning av rapporten har SBTF vidtagit ett antal åtgärder:

  • Tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) har SBTF inlett ett arbete om att ta fram en uppförandekod.
  • SBTF:s uttagningskriterier för landslagen har förtydligats, vilket bland annat resulterat i att all uttagning kommer att göras av ett team och aldrig av en enskild förbundskapten.

– Vi är medvetna om att det är en sak att ha riktlinjer och strukturer på plats, men det kommer inte kunna lösa alla frågor. Det är i det dagliga ledarskapet och framförallt kulturen som lösningen sitter. Därför är utbildning och dialog så oerhört viktigt, säger Petra Sörling.

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close