FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Först, störst och flest i MFF:s och HIF:s derbystatistik

Det har spelats långt över 100 derbyn mellan MFF och HIF i Allsvenskan.

Därför finns det givetvis massvis med historiska fakta att plocka fram. Så här dan före dan tänkte jag svara på tre frågor och svaren berör fem matcher.

Fråga 1.

Vilket var det allra första derbyt mellan lagen?

Det spelades den 20 september 1931.

HIF hade hemmaplan på Olympia, matchen lockade 5 309 åskådare och Helsingborgs IF vann med 5-2. Sigge Olsson gjorde hat-trick för HIF och de två övriga målen prickades in av Nils Rosén och Albin Dahl. Det sista målet till 5-2 som gjordes av Dahl var historiskt eftersom det var HIF:s mål nummer 500 i Allsvenskan. För MFF nätade Ivar “Chas” Roslund och Erik Svensson.

Trots de dubbla förlusterna mot HIF – MFF föll även i Malmö, med 3-5 – var det en helt okej säsong för MFF. Laget klarade nytt kontrakt när man för första gången spelade i Allsvenskan, vann båda derbymatcherna mot IFK Malmö och “Di gule” åkte ur. Matcherna mellan MFF och IFK Malmö hade högre publiksiffror än när MFF och IFK mötte HIF.

Det historiska allra första Skånederbyt i Allsvenskan spelades också på Olympia, den 10 augusti 1924. HIF vann mot IFK Malmö med 4-2.

 

Fråga 2:

Vilka är de största vinsterna för MFF och HIF?

MFF har slagit HIF med 10-1 – på Olympia.

HIF har besegrat MFF med 6-1.

6-1-segern kom den 9 april 1933 med HIF som hemmalag och Helsingborgs IF:s derbykungar det året var de Höganäs BK-fostrade bröderna Bunke. Från början hette Torsten och Lennart Andersson i efternamn, sedan lade de till Bunke och till slut blev det bara Bunke. På de fyra derbymatcherna – BoIS var också uppe i Allsvenskan den säsongen – gjorde de sammanlagt nio mål; fyra för Lennart och fem för lillebror Torsten, som vann hela den allsvenska skytteligan på 23 mål. I den här matchen gjorde Torsten två och Lennart ett.

De övriga målskyttarna för HIF var Allan Jönsson, Knut Kroon och Sigge Olsson, MFF:s tröstmål petade Hugo Andersson in vid ställningen 4-0 och matchen sågs av 5 170 åskådare.

MFF:s 10-1 kross kom den 19 augusti 1965. Det här är ett år som Helsingborgs IF säkert vill glömma och gömma långt in i historiens garderob. MFF vann med 10-1 på Olympia och med 5-0 hemma på Malmö stadion. Några andra derbyn att glädjas åt fanns heller inte eftersom MFF och HIF det året var de enda Skånelagen i Allsvenskan.

Matchen i Malmö spelades på våren i hällande regn och matchen i Helsingborg på hösten.

MFF var förstås förkrossande överlägset, men hade hjälp av två saker. Dels att HIF:s Göran Prütz blev utvisad redan vid ställningen 1-0, dels att HIF-tränaren Tivador Szentpeterys i praktiken avgick redan under matchen. Istället för att stötta laget när det rann iväg ställde han sig de sista minuterna i ryttargången med ryggen mot spelet. I matchen efter tränades HIF av Åke Jönsson och då blev det 2-2 mot IFK Norrköping.

MFF-målen gjordes av:

1-0: Lasse Granström

2-0: Bertil Elmstedt

3-0: Ulf Sivnert

4-0: Lasse Granström

5-0: Bertil Elmstedt

6-0: Bosse Larsson

7-1 Bosse Larsson

8-1: Lasse Granström

9-1: Bosse Larsson

10-1: Ingvar Svahn

HIF:s 6-1-reducering gjordes av Matts Johansson på straff.

Vinnarlaget i det som troligen alltid kommer att vara den största derbysegern såg ut så här:

Nils Hult – Jörgen Ohlin, Rolf “Tejpen” Björklund – Bertil “Klumpen” Nilsson, Krister Kristensson, Prawitz Öberg – Ulf Sivnert, Bertil Elmstedt, Lasse Granström, Bosse Larsson, Ingvar Svahn.

 

Fråga 3:

Vilka derbyn har dragit mest folk?

Rätt naturligt är det allsvenska publikrekordet både i Malmö och Göteborg från matcher mot den heta derbyrivalen.

1967 lockade MFF-HIF 29 328 åskådare till Malmö stadion.

1954 lockade HIF-MFF 26 154 till Olympia.

Inget av rekorden kan slås eftersom man varken på Stadion i Malmö eller på Olympia i Helsingborg längre kan ta in så många.

Den 14 maj 1954 blev det 3-3 sedan MFF länge spelat bäst och gått loss till en 3-1-ledning tack vare två mål av Prawitz Öberg och ett av Bertil Nilsson. Men Åke Jönsson gjorde både 2-3 och 3-3 och med fyra minuter kvar att spela sköt HIF:s Verne Bjärebo i stolpen.

I september 1967 vann HIF med 2-1 inför MFF:s rekordpublik. Arne Friberg gjorde 1-0 och Inge Danielsson ökade till 2-0 i mitten av den andra halvleken. Inhopparen Ulf Kleander reducerade, men MFF kom aldrig ifatt.

Derbyt i Helsingborg det året vann MFF med 2-0 inför 21 787 åskådare och i sluttabellen tog MFF guld med Helsingborgs IF som trea.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close