skanesport_desktop-panorama-1

Helsingborgs HCIshockeyNyheter

Trots nerläggningen – Helsingborgs HC ser ljust på framtiden

Helsingborgs HC valde att lägga ner sitt a-lag.
Förhoppningen är dock att komma tillbaka – med ett hemvävt bygge.
– Vi är nog rätt övertygade om att vi kommer vara på hockeyettannivå inom en femårsperiod igen, säger Henrik Stenson, föreslagen till ny ordförande i Helsingborgs HC Ungdom.

För två veckor sedan kom beskedet att Helsingborgs HC lägger ner sin a-lagsverksamhet, vilket Helsingborgs Dagblad var först att berätta om. På ungdomssidan kommer hockeyn att leva vidare men det blir ingen seniorhockey i Helsingborg till hösten.

– Egentligen är det en kombination av ett dåligt publikunderlag, att vi har en för liten organisation runt matcherna med frivilliga som jobbar och att vi inte upplever några framtidsutsikter kring en elitverksamhet i hockey i Helsingborg. Enkelt uttryckt är det de tre, säger Peter Rehnström, ordförande i Helsingborgs HC.

Att Helsingborgs HC dragit sig ur seriespelet för säsongen 19/20 innebär dock inte att drömmarna om ett seniorlag i hockey har dött ut.

– Vi har ju pausat har vi sagt. Det är inte sagt att det inte blir nåt lag. Det finns möjligheter att starta upp det här igen men i dagsläget är vi inte riktigt där, säger Rehnström.

För fyra år sedan, i samband med en rekonstruktion i föreningen, valde man att dela upp a-lags- och ungdomssektionen. Ett beslut som gjordes för att pengarna som barnen och ungdomarna tjänade in skulle gå tillbaka till dem. Sedan dess har Helsingborg också, något i skymundan, upplevt en hockeyboom på ungdomssidan.

– Vi har vuxit till 650 medlemmar, tror jag. Vi har alltså dubblat antalet medlemmar här på fyra-fem år. Det är en extrem tillväxt och jag tror vi går om Rögle, på ungdomssidan, om ett-två år och blir den största klubben i Skåne, säger Henrik Stenson, kassör, och valberedningens förslag till ny ordförande, i Helsingborg HC Ungdom.

Ungdomssektionen, som i dag har lag från hockeyskolan upp till J20 plus Oldboys, har drygt 450 aktiva spelare och ledare. Med den återväxten och klubbens egna hockeygymnasium är tanken att ett A-lag åter ska återuppstås, men den här gången ska det byggas från grunden. Det ska vara hemvävt, nordvästskånskt och fullt av helsingborgare.

Helsingborgs HC tror snart att de har flest ungdomsspelare i Skåne. FOTO: Helsingborgs HC Ungdom.

– Rimligt och det vi jobbar utifrån, med att sätta organisation och allting under hösten, är att vi till årsskiftet är redo. Då har vi redan grunden till att sätta ett A-lag på 2020. Alltså nästa säsong, säger Henrik Stenson.

Vad är det rent konkret ni ska göra med ”sätta organisationen”?
– Det vi ska göra är egentligen att få ihop fyra-fem personer som ska vara händer och fötter i en sådan organisation och driva det. På ungdomssidan har vi struktur men vi har inga timmar kvar på kontot, om man säger så. Vi kan lägga en struktur men vi behöver folk som kan sätta ihop spelare, prata med spelare, sköta material och allt annat runtomkring. De personerna måste vi få in – färskt blod som har orken.

Medan Henrik Stenson är tydlig med att förhoppningen att det enbart ska bli ett års paus vill Peter Rehnström inte uttala sig i termer av tid för ett återuppståndet seniorlag.

– Alltså jag skulle säga så här: När det finns rätt förutsättningar för att börja i division 3 utan att köpa ihop ett lag. Vi måste ha ett juniorlag som nått den nivån att en stor del av juniorlaget kan starta upp i division 3 – och att spelare kan spela dubbelt och alternera i J20 och A-laget, säger Rehnström och lägger till:

– Sen måste det också finnas en framtid från kommunens sida, att de satsar på bättre faciliteter än vad som finns i dag. Där har vi gett kommunen förutsättningar och planer där man självfinansierar en större hockeyanläggning, genom att göra ett parkeringshus av den nuvarande ishallen. Då görs det utan skattemedel och med andra externa finansiärer, men kommunledningen vill inte gå vidare med det i dag.

Förhoppningen är att sponsorerna inte ska fly Helsingborgs HC för att de inte längre har ett seniorlag. Utan att föreningen istället ska kunna locka kvar dem med planen att starta upp ett division 3-lag till hösten 2020, vilket som nämnt ska vara lokalt sammansatt för att på så vis både skapa intresse och inte urholka ekonomin.

Henrik Stenson är valberedningens förslag till ny ordförande i Helsingborgs HC Ungdom. FOTO: Helsingborgs HC Ungdom.

– Vi har mycket hemvändare som har spelat på division 1-nivå men som i dag har familj och tycker att det är jobbigt att köra fem-sex dagar i veckan plus matcher. Det finns en del såna som jag pratat med personligen och som sagt ”om ni kör på division 3 så slå en signal, så kör vi”. Vi vill bygga ett hjärta i Helsingborgs HC. Vi är en stor stad med 140 000 och det är väl egentligen bara vi och Lund, och om Almtuna nu åker ner i ettan Uppsala också, men alla andra städer har ett lag i hockeyallsvenskan eller uppåt, säger Henrik Stenson.

Även om A-laget fått lägga ner menar Stenson att hockeyintresset i staden växer. Inom de kommande veckorna ska kommunen fatta beslut kring en ny ishall till en kostnad på 100 miljoner kronor. Fattas beslutet att bygga den nya ishallen kan Helsingborg inom fyra år ha gått från två isytor till fyra isytor att bedriva hockey på.

En ny ishall bygger dock ingen hockeykultur i staden. Det hoppas Helsingborgs HC däremot att göra med Vision 45. När ungdomssidan blev en egen organisation 2015 sattes den 30-åriga visionen upp – med målsättningen att skapa en hockeykultur i Helsingborg.

– När våra barn är 40 år ska de komma ner till hockeyn med sina barn. Då har vi fått cykeln att gå runt ett helt varv och det är så man skapar kultur. Men vi ser redan att tillväxten på ungdomar kommer påskynda den resan ganska mycket. Fler spelare leder till mer snack och att mer folk kommer på hockey.

Förhoppningen är dock inte bara att kunna skapa en hockeykultur och åter starta upp en seniorverksamhet på herrsidan. Det finns även drömmar om att starta ett damlag inom Helsingborgs HC – även om det ligger längre fram i tiden.

– Vi har ju en flick-/tjejverksamhet och det kommer också ta tid att få ett damlag på is, men vi har 20 tjejer som kör nu. Bara under de tillfällen här under våren, innan vi klev av, märkte man att intresset spridit sig bland tjejerna.

På ungdomssidan har HHC en ny logga. FOTO: Helsingborgs HC Ungdom.

Planerna kring seniorverksamheten må vara många, men någon gemensam organisation kommer de inte ha.

– Vi kommer alltid ha separerade organisationer. Det är för att skydda och vi måste jobba så för att säkerställa att ekonomierna hålls isär. Annars blir det en blandning av ekonomierna och tyvärr brukar det ju bara gå åt ett håll – att A-laget får 95 procent. Vi måste separera ekonomierna.

– Nu har vi på ungdomssidan ju en ny logga med Kärnan i mitten och den vill A-laget med vara med på. De ville hoppa in på den nya loggan men hade av ekonomiska skäl inte råd. Utåt sett vill vi alltid vara ett, sen jobbar vi med olika styrelser men har platser hos varandra. Vi är en gemensam förening men med två olika styrningar, det krävs för att göra det riktigt bra.

Seniorhockeyn i Helsingborg må uppleva sin tyngsta tid sedan Helsingborgs HC grundades 1977 – men med planer på en ny ishall, en blomstrande ungdomsverksamhet och en hockeykultur på uppgång ser Henrik Stenson trots allt ljust på framtiden.

– Vi är nog rätt övertygade om att vi kommer vara på hockeyettannivå inom en femårsperiod igen. Det tror jag är helt realistiskt. Vi bygger eget med mycket hjärta i det.

Artikelbild: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close