skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterVittsjö GIK

Vittsjö svävar inte iväg efter succévåren

Vittsjö GIK har varit årets överraskning i Damallsvenskan.
Framgångarna förklaras med kontinuitet, ett mer varierat anfallsspel och seriens bästa defensiv.
– Det gör det lätt att sväva iväg och börja snacka toppstrid och grejer, men vi står kvar med fötterna på marken, säger tränaren Stefan Ekstrand.

VM-slutspelet i Frankrike närmar sig och Damallsvenskan har sedan några veckor tillbaka gått på sommaruppehåll. Med en tredjedel av serien spelad befinner sig Vittsjö GIK i den absoluta toppstriden. Den lilla skånska klubben har på de sju första matcherna inkasserat 14 poäng – vilket gör att de parkerar på en fjärdeplats i tabellen, blott ett poäng efter serieledande Kopparbergs/Göteborg.

– Vi är såklart väldigt nöjda både över poängutfallet och framförallt med spelet på hemmaplan. Vi är otroligt tillfreds med det och tycker att vi satt försvarsspelet som vi vill och vidareutvecklat anfallsspelet. Vi har agerat med tydlighet och självförtroende på hemmaplan, säger Stefan Ekstrand, som tillsammans med Thomas Mårtensson bildar tränarduo i Vittsjö GIK.

Under sommaruppehållet kommer Vittsjö att arbeta med återuppbyggnad av fysiken och ”skruva på lite detaljer i anfalls- och försvarsspelet”. Stefan Ekstrand kom förvisso till Vittsjö inför säsongen men annars är stora delar av laget detsamma som klarade kontraktet med minsta marginal i höstas. Att de fått bygga vidare på samma lag menar Ekstrand är en av nycklarna till vårens framgångar.

– Jag tror en grej är kontinuiteten. Vi fick fortsätta med många spelare som spelade här ifjol och en del som varit här i många säsonger. Man fick kontinuitet där även om man avslutade med kniven på strupen, jag var ju inte i Vittsjö förra året men jag har koll på att man vann de två sista och då klarade sig kvar. Kontinuiteten har vi jobbat med hela vintern då många spelare fortsatte, sen har vi fått in lite ny kvalité i nyförvärv och sen har man jobbat utifrån den avslutningen man hade. Vi har fått en vinter att skruva lite på anfallsspelet, som vi behövde förbättra, och jobbat vidare med försvarsspelet.

Stefan Ekstrand lämnade Asarums IF för Vittsjö i vintras. FOTO: Peder Ek/Bildbyrån.

Den samlade expertisen tycks vara överens om att Vittsjö GIK är årets överraskning, så här långt, i Damallsvenskan 2019. Själva är de dock inte lika förvånade över hur pass bra det har gått.

– Om vi skulle få träff kände man väl att det skulle gå. Det såg bra ut på försäsongen och jag tycker vi har en bra grupp av spelare som är villiga att arbeta hårt. Det är klart vi hade förhoppningar om att kunna prestera på denna nivån, sen ska man göra det också, och det är en tillfredsställelse att vi fått till en fullträff här i starten av serien, säger Ekstrand och fortsätter:

– Men det bara en start, vi har bara spelat sju matcher av 22. Det gäller att vara ödmjuka och jobba hårt även vidare. Vi behöver förbättra oss under hösten för att fortsätta leverera. Målet är att hålla sig kvar, så vi ska ta 25 poäng så fort som möjligt. Så fort vi nått det får vi ställa om siktet till ännu bättre målsättningar.

Nu var du ju inte i Vittsjö förra året, så det kanske är svårt att besvara, men du bör ju ändå ha koll. Vad är det ni har förändrat till i år?
– Egentligen så är det några saker i anfallsspelet som vi försökt skruva på. Dels att vi ska spela lite mer varierat och dels att vi ska komma till avslut på fler sätt. Sen ska vi också vara tydliga i vår speluppbyggnad och i hur vi ska skapa målchanser på ”Vittsjö-sättet”. Det är det som gör att vi hållit uppe spelet och lyckats få till ett arbetssätt där vi anfaller på ett mer varierat och tydligare sätt. Det har gjort att vi kunnat spela försvarsspel ganska högt och vinna tillbaka bollen. När vi följer arbetssättet offensivt så hänger det ihop med defensiven.

Medan Vittsjö-tränarna lagt kraft på att utveckla offensiven har de inte behövt arbeta lika mycket med defensiven. Trots att kontraktet säkrades först i den sista omgången i höstas släppte Vittsjö bara in två mål mer än Piteå IF som vann SM-guld. Den starka defensiven har varit ett kännetecken även i år. Med blott tre insläppta mål under vårsäsongen har Vittsjö faktiskt släppt in färst mål i serien.

– Den är extremt bra och sticker såklart ut, i och med att det är bäst i serien. Men även ifjol, för att ligga där nere, hade vi ganska få insläppta. Det finns en styrka i försvarsspelet med. Det är en del av laget där alla jobbar hårt och vi har hög kompetens. 26 insläppta ifjol är ju väldigt lite för att vara ett lag som krigar för att klara sig kvar i sista matchen. Vi har vidareutvecklat det lite men också behållit mycket av den försvarskompetensen och det arbetsätt i defensiven som finns.

Sandra Adolfsson är en av nyckelpjäserna i Vittsjös defensiv. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Två resultat som sticker ut under Vittsjös starka vår är mötena med de två senaste årens mästare, Linköpings FC och Piteå IF. Mot Linköping vann Vittsjö med 2-0 medan de spelade 0-0 mot Piteå. Efter sommaruppehållet kommer möjligen också ett ordentligt kvitto på hur bra Vittsjö GIK är 2019. I slutet av juli ställs Vittsjö nämligen mot – i tur och ordning – Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF och FC Rosengård.

– Det är bara inspirerande. Vi har startat bra och går in med självförtroendet att vi har allt att vinna. Det är nånting vi får använda för att elda på här under återuppbyggnaden, den inspirerande starten vi går mot. Vi har en bra poängskörd under våren och det gör att det också finns en frihet i att vi har allt att vinna i de här tre tuffa höstmatcherna. Det blir inspirerande och är bara ut och köra.

Inför säsongen var Vittsjö GIK tydliga med att de i år vill slå sitt eget klubbrekord, vilket härstammar från den allsvenska debutsäsongen 2012. Då tog Vittsjö 30 poäng och slutade på en sjätteplats i Damallsvenskan.

– Det är väl rimliga målsättningar på olika nivåer. Vi börjar med att ta 25 poäng så fort som möjligt, så att vi sätter en allsvensk start 2020. Sen är det ett rimligt mål att nå ett all-time för Vittsjö. Vi har möjlighet att ta 30 poäng men det gäller att inte sväva iväg där. Först ska vi ta 25 poäng.

– Vi tittar alltid på nästa match och går såklart in för att vinna varje match. Nu har vi Göteborg i nästa match. De leder serien och det är en toppmatch direkt. Det gör det lätt att sväva iväg och börja snacka toppstrid och grejer, men vi står kvar med fötterna på marken. I Vittsjö jobbar vi hårt och ödmjukt.

Artikelbild: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close