Nyheter

Billeberga GIF – inte bara fotboll.

I lilla Billeberga bor drygt 1000 personer. Byn har ingen affär eller bank. Dock kan de stoltsera med att ha en stor idrottsförening som bara växer och utvecklas.
Den 19 juni inviger Billeberga GIF sitt nya utegym och sina nya boulebanor.

Föreningen är först med detta i Svalövs kommun och kommer att passa alla åldrar. Detta blir även en supergrej för att locka upp byborna till kraftvallen. Allt detta görs med ideella krafter och fantastiska sponsorer som hjälper oss med material mm.

– Från den dagen jag tog över som huvudtränare har jag försökt att titta brett för hela föreningen bästa. För att få en liten by som Billeberga att kunna bedriva fotboll på seniornivå och ungdomsnivå är det viktigt att man jobbar med andra saker som inte har direkt koppling till fotbollen utan mer som har med gemenskap att göra och samtidigt utvecklas hela tiden på alla plan.


Så här det tänkt att utegymmet ska se ut

Martin har stora planer för föreningen i framtiden som inte verkar helt omöjligt att genomföra. Vad kommer att ske framöver?
– Vi i lilla Billeberga behöver och vill ha framtidsplaner där inte allt bara ska handla om fotboll utan kunna aktivera byborna med olika saker och aktiviteter för att vi ska kunna överleva och att vi vill fånga så många som möjligt, både unga och gamla med olika förutsättningar.

För att kunna driva igenom sådana här saker gäller det att titta brett och inse att ingenting är omöjligt samt att man får ha lite tålamod med att det tar lite tid att få igenom och färdigställa då vi är beroende av att våra medlemmar har lite tid över att hjälpa till med ett handtag.

Så alla skall trivas på Kraftvallen?
– Jag har velat jobba för att när Billeberga GIF har hemmamatch ska Byborna komma upp till kraftvallen och ha supertrevligt där det inte spelar någon roll om man kommer ihåg vad matchen slutade utan man ska först och främst minnas att man haft trevligt och längta till det är dags för nästa hemmamatch.

I framtidsplanerna ligger att anlägga en egen konstgräsplan där vi ska kunna bedriva fotbollsträning hela året för alla våra lag och vi slipper då köra till tex Teckomatorp som det är idag.

Vi har även en plan på att arrangera företags events. Som företag kan hyra in sig och köra kickoff eller trevlig firmafest med olika sorters aktiviteter och tävlingar och det finns tillgång till mat, dusch och bastu.

Även att anlägga en liten lekplats där barn kan roa sig om det skulle bli lite för långtråkigt en lördag när det vankas seniormatch.

Vem är tränaren Martin “Pucken” Olsson?
Martin är 36 år och bor med Jenny i Helsingborg. Han jobbar som platschef på ett mark och anläggningsföretag i Malmö. Hans moderklubb är Svalövs BK. Han har även spelat i Kågeröd, Svalövs BK, Teckomatorps SK, enstaka matcher i Billeberga GIF och i Asmundtorps IF. De flesta senior åren tillbringade han och Teckomatorp som var hans absolut bästa och roligaste som spelare.

Martin har varit lagledare i Svalövs BK och ungdomstränare för Svalövs duktiga P99 lag där grabbar från det laget representerar lag från allsvenskan ner till div 5. Han har även varit hjälptränare i Asmundtorps IF och är nu inne på sin 4:e säsong som huvudansvarig i Billeberga GIF.


Martin Olsson framför  de nya bouleplanerna.

Billeberga spelar i dag i HA Div.5 Västra.
Martin berättar att för 5 år sedan spelade Billeberga i div 7, knackig säsong och mycket pekade neråt i föreningen där man övervägde att lägga ner sitt A-lag. Publiksnittet låg på 10 personer och i de flesta fall var det knappt lönt att öppna kiosken ens. Första säsongen 2015 vann de serien och gick upp till div 6 och publiken började komma tillbaka till kraftvallen. Säsongen efter tog Martin över som huvudtränare.

Du är också en av dem som ligger bakom sammanslagningen mellan Billeberga och Tågarp så ni får ihop ett B-lag?
-Det stämmer, Tågarp kontaktade oss och vi tackade ja utan längre betänketid. Detta är en klockren lösning för båda föreningarna där Tågarp får lufta spelare som behöver speltid eftersom dem la ner sitt B-lag efter förra säsongen, och vi slipper låta våra A-lags spelare dubblera med matchandet. Nu återstår bara det praktiska hur vi och Tågarp ska gå tillväga för att sköta laguttagningarna så det sker så enkelt som möjligt.

Satsas det på barn och ungdomsfotbollen?
– Billeberga GIF har börjat i helt rätt ände att försöka få lag i alla åldrar ända från knattarna och hela vägen upp och idag bedrivs det knattefotboll för de allra minsta och man har lag i 7-8 olika åldersklasser. Billeberga kan även stoltsera med ett flicklag för första gången på 15 år.

Billeberga GIF vann en tävling där det gick ut på att samla så många Coca Cola korkar som möjligt.
– Ja, tack vare att ungdomslagen tillsammans med sina föräldrar och personer ur föreningen jobbade hårt för detta så lyckades man vinna tävlingen. Första priset var att välkända och fd fotbollsproffset, Roland Nilsson kom och höll i en träning. Roland är Sveriges U21-herrlandslag i fotboll. Roland höll lite tal och en träning med alla barnen i föreningen.

Martin avslutar med att säga:
– Det sociala är alltid i fokus men det sportsliga är i centrum.

Foto: Lola Nilsson

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close