skanesport_desktop-panorama-1

FotbollKristianstads FCNyheter

Kristianstad FC har rest sig efter krisstarten – radar upp segrar

Kristianstad FC inledde säsongen krisartat.
Nu radar de istället upp segrarna.
– 30 poäng eller strax över brukar räcka för att hålla sig kvar. Vi kan inte ha nåt annat mål med den starten vi hade, säger tränaren Joacim Velander.

Efter fem förluster på de fem inledande omgångarna valde Kristianstad FC-tränaren Besnik Llazani att lämna sitt tränaruppdrag. Joacim Velander, akademiansvarig i föreningen, fick uppgiften att vända på skutan. Även han fick en jobbig start och åtta omgångar in på division 1-säsongen stod Kristianstad FC på blott en inspelad poäng.

Därefter hände det nåt.

På de fyra senaste matcherna har KFC tagit fyra segrar – och hivat upp sig själva från den hopplösa jumboplatsen. I skrivande stund ligger de istället på kvalplats.

– Vi har kommit ikapp, och gått förbi, ett par lag trots att vi var åtta poäng efter nästa lag. Nu är vi med i leken och det är fantastiskt skönt, säger Joacim Velander om segerraden som Kristianstad visat upp.

Vad är det som gjort att det gått så bra?
– Det är svårt att sätta fingret på nåt specifikt. Jag har gjort små förändringar och vi hade gjort tre bra matcher men bara tagit en poäng – mot Tvååker, Eskilsminne och Ljungskile. Men framförallt mot Ljungskile, i andra halvlek, tror jag det hände nåt. Vi spelade riktigt bra mot en förhandsfavorit, på bortaplan, men förlorade i den 92:a minuten. Det första killarna sa efteråt var att de längtade efter nästa match, för de kände hur bra vi var, säger Velander.

Den knappa förlusten mot Ljungskile SK följdes av säsongens första seger, då IFK Värnamo besegrades med 3-2 hemma i Kristianstad. En trepoängare som Joacim Velander tror gav spelarna den sista sjävförtroendeboosten som behövdes.

– Då kommer det där lilla extra självförtroendet. Jag har sagt att de är bättre än vad tabellen visar och att de inte blivit sämre spelare sen ett halvår tillbaka bara för att de förlorat några matcher. Men de sista procenten får man bara genom segrar. Det var viktigt att börja vinna och inte bara göra bra prestationer.

Förra året räddade Besnik Llazani kvar KFC i ettan. I år avgick han efter fem matcher. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån.

Även om Kristianstad FC under Joacim Velander, liksom under Besnik Llazani, spelar ett 3-5-2 och där finns vissa likheter har små förändringar gjorts. Förändringar som bevisligen har gett resultat. Rollfördelningarna har förtydligats. De ligger numera på lite hårdare i presspelet och har börjat spela ett rakare, mer direkt, anfallsspel med mer djupledsbollar. Även om Kristianstad fortsatt har sämst målskillnad i serien har defensiven också tagit stora steg framåt. Precis som Joacim Velander sa när han tog över tränaransvaret började han med försöka få en trygghet i defensiven.

– Absolut var det det. Vi hade släppt in 16 mål på fem matcher och man kan inte begära att vi ska göra fyra-fem mål i varje match för att vinna. Det funkar inte. Så vi var helt klart tvungna att få ner den siffran. På de sju matcherna som följt har vi släppt in elva. Det är mer humant och vi är på rätt väg där. Det var naturligtvis det första och sen har vi kreativa fotbollsspelare som är tekniska och finurliga. Det gäller att släppa på handbromsen i anfallsspelet. Där handlar det mycket om individuella prestationer där man visar kreativitet både med och utan boll.

Arbetet som akademiansvarig innebar att Velander inte såg alltför mycket av KFC:s säsongsinledning, vilket också gör det svårt att bedöma vad det inte var som fungerade. För segrarna har trots allt inte radats upp mot bottenkonkurrenter. Oddevold är förvisso bakom KFC i tabellen, och Värnamo är bara en poäng framför, men Landskrona BoIS parkerar i mitten av tabellen och Utsiktens BK är trea i tabellen.

– Jag såg vissa matcher och hade sett ett par träningsmatcher, där de gjorde bra halvlekar. Man hade sett lite bra tendenser och vad de kan, men vad det var som gjorde att det inte fungerade i serien är svårt att säg. Jag har sagt till dem att släppa handbromsen, våga gå framåt och ha en jäkla disciplin i försvarsspelet. Jag brukar säga att laget som springer mest och vinner närkamperna har det roligast i offensiven, för de får ha bollen lite mer. Men det är trots allt det som är grunderna.

Teddy Bergqvist, här i Varberg, är en av spelarna som klivit fram i offensiven med sina sju mål. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån.

Beskedet att Velander skulle ersätta Besnik Llazani kom den 2 maj och för den gamle tränarräven fanns det ingen tvekan. Moderklubben är Vilans BoIF och han har verkat både som spelare och tränare i Kristianstads FF. Två av föregångarna till vad som i dag är Kristianstad FC.

– Det var jag beredd på. Några dagar innan kom en förvarning om att det kunde hända. Så jag var mentalt förberedd på det och inne i bubblan. Det var inga konstigheter, just med tanke på att Kristianstad är laget i mitt hjärta, som jag jobbar för och varit i under alla år. Även om det i dag heter FC.

– Folk sa att jag hade ingenting att vinna på det. De hade förlorat fem raka och undrade varför jag skulle lyckas. Det är möjligt att jag inte gör det, men det är ändå min klubb och jag ville prova när jag fått positivt gehör. Hade det varit en annan klubb hade jag kanske inte hoppat på det utan funderat fler vändor. Men om de tror att jag är rätt person får jag ge det en chans.

Vid sidan av arbetet som tränare är Joacim Velander fortsatt akademiansvarig i Kristianstad FC.

– Det är klart det inte är optimalt. Det vore dumt att säga det. Men jag håller kvar akademiansvaret och har kommunikation med ledarna, fungerar som ett bollplank och har ledarträff. Sen är jag inte på alla träningar och matcher, utan försöker se det jag kan och träffa killarna som saknar mig lite. Jag försöker ha en dialog med juniorerna och ändå träffa dem så mycket jag kan.

– Men jag försöker släppa en del då jag har ett vanligt jobb med och även om jag vill vara överallt funkar inte det. Det är inte optimalt men jag har fått ansvaret att rädda kvar klubben i division 1 och har allt fokus på det. Sen försöker jag inte släppa akademiansvaret helt, även om jag inte är på träningar och matcher i samma utsträckning.

Joacim Velander har ett långt förflutet inom Kristianstadsfotbollen. Här som tränare i Kristianstads FF 2006. FOTO: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Kommer du fortsätta kombinera de här rollerna eller kommer det bli förändringar nu i sommar?
– Det kommer säkert bli så säsongen ut i alla fall. Vi jobbar för att på något sätt säkra upp tränarbiten i akademin. Att på något sätt få in en tränare till för P16, P17 och P19. Det saknas en då P19 var min tjänst. Sen jobbar jag ändå på då jag har huvudansvaret men vi har en dialog och snackar med spelare och ledare. Så det är planen om vi inte börjar förlora nu och jag får kicken, men det hoppas jag inte.

– Sen får vi se nästa år. Då vet klubben om, det har jag varit öppen med, att jag inte har någon ambition att vara kvar som a-lagstränare. Utan jag vill jobba med utbildning och utveckling. Det är det jag brinner för och därför jag hoppade på. Jag känner att jag haft min tid som seniortränare och har inga ambitioner inom det i utgångsläget. Jag hoppas att denna säsongen göra oss till ett bra och stabilt division 1-lag, sen får nån annan ta över nästa säsong. Det är utgångspunkterna.

Segersviten har inneburit att spelare efter spelare tagit kliv framåt och höjt sig. Men visst är där några som sticker ut. André Andersson och Joel Hallgren har turats om i mål, och imponerat på sin tränare. Ynglingarna Rasmus Hedlin och Sufyan Abuzayda har börjat visa framfötterna alltmer och längst fram har Teddy Bergqvist allt tydligare börjat blomma ut på det sätt som föreningen och han själv hoppats på.

Trots den senaste tidens glada miner väljer Joacim Velander att ta en match i taget, där laget ständigt jobbar utefter ett perspektiv på de fem kommande matcherna.

– Vår målsättning när serien började var att vi skulle bli ett stabilt division 1-lag. Men när starten nu blev som den blev så hade vi 25 matcher kvar där vi måste vinna minst tio. 30 poäng eller strax över brukar räcka för att hålla sig kvar. Vi kan inte ha nåt annat mål med den starten vi hade. Vi jobbar stenhårt för att vara kvar i ettan. Ekonomin är i relativ balans nu och då kan vi börja lägga ekonomi på det sportsliga framöver. Men då är det en förutsättning att vi är kvar i division 1. Sen kan vi ta nästa steg igen.

Artikelbild: Jesper Zerman/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close