skanesport_desktop-panorama-1

IshockeyMalmö RedhawksNyheter

Möt André Burakovsky – golfspelaren

André Burakovski är hemma i Skåne under semestern från tjänstgöringen i Washington Capitals.
24-åringen må leva för och på sin ishockey, men golfen är ett intresse som växt sig väldigt stort med åren.
– En normalvecka spelar jag golf sex dagar i veckan, säger han när Skånesport haffar honom under ett besök på Bosjökloster GK under deltagande i H65 Invitational.

När H65 Höör arrangerade sin golftävling ”H65 Invitational” för första gången var André Burakovsky på plats. I tävlingen där H65:s handbollsdamer bjöd in sponsorer, supportrar och kändisar tog sig ”Burra” på kaptensbindeln för ett hockeylag bestående av Calgarys Rasmus Andersson och Malmö Redhawks Kalle Andersson (bilden nedan).
Läget?
– Jag mår bra, även om det inte var vår säsong i år. Det kändes tydligt i slutspelet att det inte fanns samma hunger nu som året innan när vi vann Stanley Cup.
Segermättnad?
– Ja, det kändes lite så. Personligen var jag väldigt taggad, men…
Är det stor skillnad på att jaga – och att vara jagad?
– Exakt så. Vi var nära att vinna flera år i rad, sedan lyckats vi ta det förrförra säsongen. Senaste säsongen var flera slitna och det fanns inte samma hunger. Vi var väldigt trötta på slutet. Vi hade trots allt samma lag i grunden och en bra säsong i botten.
Var du nöjd med dina 12+13 poäng?
– Ja, jag spelade bättre än året innan faktiskt. Sedan är det mycket detaljer som spelar in och jag fick inte lika mycket förtroende från vår tränare.
Mitt under säsongen omgavs du dessutom av tradingrykten. Hur mycket påverkar sådant?
– Det spökar i huvudet att man inte riktigt vet. Ska man behöva packa ihop allt och flytta från ena dagen till den andra? Men när det blev klart att jag skulle stanna så ramlade en sten från hjärtat och poängen började komma.

Hur blir det nästa säsong?
– Jag vet faktiskt inte. Det har varit mycket snack och rykten. Det är klart att man är lite sugen på att testa någonting nytt, samtidigt så trivs jag så bra i Washington. Jag har aldrig varit på något annat ställe, har bra kemi med alla spelare och ledare och trivs otroligt bra i staden.
Du har varit i NHL i fem år. Känner du dig hemma där nu?
– Ja, det får man säga. Jag vill spela här i tio år till åtminstone innan jag funderar på att åka hem.
Och om du kommer hem och så ringer Rögle och vill värva dig?
– Haha. DET kommer aldrig att ske. Malmö är mitt lag.
Hur mycket känner man sig som en handelsvara när det nu ryktas om nya lag inför nästa säsong?
– Visst är man en handelsvara, men det är inte så konstigt. Inte där borta åtminstone. De kan komma från klubben ena dagen och säga att man är såld och då får man resa iväg till sin nya arbetsgivare inom fyra-fem timmar. Man ser det hända till och från varje säsong. En gång var det en kille som precis inlett träningen med oss men fick kliva av isen för att snacka med bossen. Några timmar senare satt han på ett plan till sitt nya lag.
Varför är Washington speciellt?
– Staden är mitt andra hem. Malmö är mitt första, såklart. Jag bor i Västra Hamnen.
Det händer mycket i den delen av Malmö varje år?
– Ja, det byggs nytt varje år. Det har gått snabbt och är kul att följa. Malmö är mitt hem. Där har jag min släkt och mina vänner. Så det är skönt att vara hemma nu.
Har du bra kontakt med Redhawks?
– Jag kollar så mycket jag kan på deras matcher och följer deras resultat. Sedan är jag god vän med Peter Andersson och hans familj. Så ja, vi har en bra dialog.

Golfen är en stoooor passion i Burakowskis liv.
Vad har du för handikapp?
– Fem.
Åh helvete!?
– Jag började när jag var 14-15 år.
Hur seriös är du?
– Jag spelar otroligt mycket golf. Jag har min personliga tränare och spelar nog 18 hål sex dagar i veckan en normalvecka.
Vad är målet i framtiden?
– Att spela fortsatt mycket golf. Jag har funderat på att köpa en bostad i USA och kanske även i Spanien i anslutning till golfbanor.
Beskriv dig som golfspelare?
– Det är mycket powergolf. Jag slår långt, men inte alltid rakt. Jag försöker att korta min swing just nu och inte vara så brant ned mot bollen…
Du och farsan är båda förknippade som lirare med fina handleder. Hur mycket teknik från golfen har man nytta av som hockeyspelare?
– Roteringen i swingen har påverkat – absolut. Att skjuta direktskott med puck är faktiskt enklare än att skjuta en boll som ligger stilla. Det gäller även att läsa inspelen och vara taktisk. Inom hockeyn är det lite samma sak, man måste slå taktiska passningar och ligga ett steg före.
Tror du fler elitidrottare skulle lära sig något av att spela golf?
– Det vet jag inte… Det är en svår fråga. Koordination skulle de säkert kunna förbättra. Golfen hjälper mig att hålla lugnet och bli starkare mentalt. Det kan man ha nytta av efter ett dåligt byte exempelvis – man behåller lugnet.

André Burakowskis topp tre golfbanor i världen (och Skåne):

1. Seminole i Florida.
– Den är rankad topp 10 i USA och har en fantastisk fin design på banan. Allt ät topptopp, från speeden på greenerna och utsikten mot havet. Dock är den sjukt svårspelad…

2. RTJ (Robert Trent Jones Golf Club) i Washington DC. Den är sjukt fin och hållen är väldigt noggrant designade. Servicen i klubbhuset är magnifik

3. Congressional eller Trump National.

Skånska bubblare:

– PGA i Bara knappt före Barsebäck. Men Bosjökloster är också fint!

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close