FotbollNyheterTrelleborg FF

Trelleborgs FF redo för sommarfönstret: “Vill stärka potentialen”

Bara två poäng skiljer till det nedre kvalstrecket.
Nu är Trelleborgs FF redo att öppna upp plånboken i sommar.
– Framförallt vill vi stärka några positioner och stärka potentialen i laget, säger managern Peter Swärdh.

I början av året avslöjade Fotbollskanalen.se att Mellby Gård över en period på fem-tio år kommer sponsra Trelleborgs FF med 50 miljoner kronor, pengar som primärt kommer att gå till spelarförvärv. Det är nu mindre än en månad tills att sommarfönstret slår upp dörren och i Kvällsposten bekräftade nyligen TFF att de kommer öppna upp kontot och värva in spets i sommar.

– Det finns inget speciellt beslut som är kopplat till pengarna och bolaget. Utan det är en pågående process som är kopplat till att vi vill bygga ett starkare lag efterhand. Vi arbetar långsiktigt och i varje fönster tittar vi på våra möjligheter att utveckla laget och skapa större potential i det. Det är inget specifikt för detta fönster, säger TFF-managern Peter Swärdh när Skånesport når honom vid lunchtid på måndagen.

Hur många spelare siktar ni på att plocka in i sommar?
– Det är i stort sett omöjligt att säg då det är så många faktorer som spelar in. Framförallt vill vi stärka några positioner i laget och stärka potentialen i laget. Hur många det blir får vi se.

Vilka, eller vilken, positioner är det ni primärt tittar på?
– Vi tittar generellt på spelare som kan stärka oss och man måste ha en beredskap på alla positioner, då det kan hända saker med spelare vars kontrakt går ut, med spelare som har kontrakt med oss och så vidare. Vi skapar oss en bred bild och försöker identifiera spelare på alla positioner.

– I det korta perspektivet är det definitivt aktuellt med vissa positioner. Samtidigt är det inget jag vill specificera utåt. Denna processen innehåller att vi jobbar aktivt hela tiden och när det närmar sig ett transferfönster blir det i ännu högre utsträckning att man förbereder saker man vill göra. Med kort varsel kan det inträffa saker som skador, försäljningar, önskemål om transfer. Det gäller att vara förberedda på det.

Peter Swärdh styr TFF-skutan. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Den skånska prägeln är och förblir stor i TFF-truppen. En klar majoritet av spelarna kommer från Skåne och det är även där som Trelleborgs FF i första hand tittar efter nyförvärv.

– Först och främst är vi lokala. Vi vill hitta spelare i närområdet och det finns jättemycket spelare här. Men man måste ha tajming i det och det ska vara en ömsesidig vilja från tre parter – oss, spelaren och föreningen. Sen tittar vi på en utökad bild med Sverige och Skandinavien. Danmark är nära oss och vi får se det som en lokal marknad. Vi har inga avgränsningar men ju närmare Trelleborg det är ju intressantare är det, för att vara mer specifik.

Den senaste allsvenska sejouren för Trelleborgs FF blev som bekant bara ettårig, då TFF åter åkte ur allsvenskan i höstas. Bakgrunden till 50 miljoners-sponsringen är att klubben nästa gång de går upp ska vara mer förberedda för ett liv högre upp i seriesystemet.

– Det har klubben och Mellby Gård, som avsätter pengarna, varit väldigt tydliga med. Vad det handlar om är på att längre sikt skapa ett Trelleborgs FF som är bättre förberedda när de kliver upp i allsvenskan nästa gång. Det är ju en tidshorisont på fem-tio år på det här. Det är som du hör en ganska lång tidshorisont vilket också innebär att vi jobbar på det sättet, med att bygga den plattformen så att den är starkare när vi kan ta steget upp.

Hur fördelningen av sponsorpengarna, och hur mycket TFF kan tänkas använda sig av i sommar, ser ut är ingenting som de vill gå in närmare på.

– Det finns en ständig dialog men i grund och botten är det ett bolag med en styrelse där klubben är representerade men också Mellby Gård. Operativt är det jag och Mattias (Kronwall) från Trelleborgs FF och två personer från Mellby Gård som hanterar den här dialogen efterhand.

Hugo Andersson lånades in från Malmö FF i vintras. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån.

Även om sponsorpengarna från Mellby Gård öppnar upp nya möjligheter för Trelleborgs FF utesluter de inte att fortsätta med låneaffärer. Förra året lånades både Marko Johansson och Dennis Hadzikadunic in från Malmö FF och den här säsongen har de lånat in Hugo Andersson från MFF.

Att fler spelare hämtas in från di himmelsblå utesluts inte av Swärdh.

– Rent konkret finns det inget i pipelinen men över tid har MFF varit en stark partner. Det har de varit och det kommer de vara. Sen i varje individuellt fall får det visa sig vid tillfället med varje spelare, då det är så många parametrar, men MFF är absolut en miljö som vi har koll på. Vad det finns för möjligheter och vilka spelare som utbildas där.

Är det några spelare som kommer lämna i sommar?
– I nuläget finns det inga konkreta varken förfrågningar eller diskussioner.

Den långsiktiga målsättningen må vara att Trelleborgs FF ska vara redo för allsvenskan nästa gång de tar klivet upp. I nuläget tycks ett allsvenskt liv dock ligga långt borta. TFF har bara vunnit tre av sina 13 inledande matcher i Superettan och parkerar på en tiondeplats i tabellen. Ner till IK Frej på negativt kval skiljer det bara två poäng, medan det är sex poäng upp till IK Brage som innehar kvalplatsen till allsvenskan.

– Det är väl samma resonemang där. Vi försöker bygga långsiktigt och det har funnits prestationer både offensivt och defensivt som är godkända och bra. Men vad gäller kontinuiteten och utvecklingen i det har vi definitivt utmaningar.

Vaddå för utmaningar?
– Att kollektivt bli lite bättre på att försvara i eget straffområde kan man säg. Anfallsmässigt tycker jag vi har utvecklat vår speluppbyggnad under året och i vissa matcher tycker jag också vi har haft effektivitet som varit stark nog.

– Men tittar man tillbaka på Brage-matchen (förlust 0-2 reds. anm.) var vi inte tillräckligt effektiva i motståndarnas straffområde. Det är samma sak i resonemanget i spel med bollen – vad gäller kontakter och uthållighet över längre perioder måste vi bli bättre. Jag ser att vi har förmågan men vi måste bli bättre över längre tid. Där är en utmaning att förflytta mer framåt i högre fart och med bättre kvalité.

Hur ser du annars på resten av säsongen?
– Just nu är fokus på Jönköpings Södra på söndag. Vi ska förbereda oss på ett maximalt sätt. Det är viktigt för oss att i varje match ha maximala förberedelser för nästa uppgift. Att vi inte tittar på resultatet första veckan i november utan att vi verkligen ser till att ge oss själva bästa möjliga förutsättningar inför varje match.

Artikelbild: Maxim Thoré/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close