Nyheter

Ungt men rutinerat herrlag till EM på skånsk mark

Europas bästa herramatörer gör upp om mästerskapsmedaljerna i lag-EM på Ljunghusens Golfklubb i Höllviken den 9–13 juli. ”Målsättningen är att få ut max av varje spelare. Får vi det är vi med och slåss om guld”, säger coach Jonnie Eriksson om Sveriges chanser.

Fyra svenska golflandslag spelar Europamästerskap i lag 9–13 juli. Ett av dem spelar på hemmaplan då Ljunghusens Golfklubb i sydvästra Skåne står värd för European Amateur Team Championship, eller på svenska lag-EM herrar, med Europas absolut bästa herramatörer 19 år och uppåt på plats.

Sverige ställer upp med ett ungt men ändå rutinerat lag med spelare från Gävle i norr till Ljunghusen i söder som besitter en hög potential. Albin Bergström (bilden) är spelaren som på riktigt har hemmaplan då han är från Ljunghusens GK.

– Målsättning är att få ut max av varje spelare. Får vi det är vi med och slåss om guld, den potentialen finns i laget, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget.

Fem av spelarna har tidigare representerat Sverige i lag-EM eller lag-VM. Haninge Golfklubbs Vincent Norrman är ensam mästerskapsdebutant. Fyra av sex svenska spelare har gått på Riksidrottsgymnasium medan de övriga två gått på golfgymnasium med Nationell Idrottsutbildning. Samtliga går eller ska börja på college i USA.

– Amatörgolf i Sverige är en förberedelse för att bli proffs. Det gäller att klara av press och stress och att spela på hemmaplan inför hemmapublik, släkt, vänner och media är en extra yttre press som gör lag-EM till en bra test inför framtiden, säger Jonnie Eriksson.
Coach Jonnie Eriksson om spelarna:

David Nyfjäll, 20 år, Upsala Golfklubb, har två segrar på college sitt första år. En intelligent spelare full av energi. David har slagit några av de rekord Luke Donald satte som förstaårsspelare på Northwestern University, samma skola som David nu går på. Sveriges för tillfället högst rankade spelare på herrarnas amatörranking.

Albin Bergström, 20 år, Ljunghusens Golfklubb, är en fighter som kommer från ett väldigt framgångsrikt första år på University of South Florida.

Ludvig Åberg, 19 år, Eslövs Golfklubb, är en stabil spelare med ett stort register, åker i höst iväg på college till Texas Tech University. Har legat runt topp-50 en längre tid på världsrankingen för amatörer.

Christoffer Pålsson, 21 år, Vasatorps Golfklubb, är en tuff spelare som är extra vass på matchspel och som är väldigt bra på att få bollen i hål. Spelar collegegolf för University of San Francisco.

Pontus Nyholm, 21 år, Gävle Golfklubb, är en oerhört träningsvillig spelare med ett stabilt spel. En ur den nya generationen spelare från Gävle Golfklubb. Spelar collegegolf för Campbell University.

Vincent Norrman 21 år, Haninge Golfklubb, årets nykomling i laget, har gått igenom en fantastisk utveckling de senaste åren och visade senast under The Amateur Championship att han hör hemma på högsta amatörnivå. Spelar collegegolf för Georgia Southern University.

Efter ett förhoppningsvis framgångsrikt lag-EM kommer alla svenska spelare att ta sig till Barsebäck Golf & Country Club. Där kommer de att representera sina klubbar när Lag-SM avgörs veckan efter lag-EM.
Fakta lag-EM herrar

Coach: Jonnie Eriksson
Assisterande coach: Ola Lindgren
Spelplats: Ljunghusens Golfklubb
Speldatum: 9–13 juli (två dagar slagspelskval, tre dagar matchspel)
Start- och resultatlistor: Se tävlingens officiella hemsida
Program och hålltider: Se Ljunghusens GK:s hemsida

Bilden: I fjol mötte landslagsspelaren Ludvig Åberg hemmapubliken på Nordea Masters (numera Scandinavian Invitation). Nu siktar han och övriga laget på medalj i herrarnas lag-EM i Sverige. Foto: Göran Söderqvist. 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close