Nyheter

Maria Gretzer mest rutinerad i Hästarnas Mästare

Hur mycket är rutin värt i Hästarnas Mästare?

Maria Gretzer har massor av erfarenhet, både internationellt och nationellt. Nu ställs hon mot unga, hungriga, motståndare.

– Jag tror nog att de får gälla som favoriter, säger Maria och skrattar.

Men vad Maria inte nämner är att hon provat på alla delarna i Hästarnas Mästare som avgörs fredag 5:e juli på Jägersro Galopp.

I banhoppning har hon under många år tillhört världseliten, tagit framskjutna placeringar både i OS, VM och Världscupen. Hon rider varje dag hemma på gården i Tygelsjö.

– Inte lika mycket som förr. Idag blir det bara en eller två hästar om dagen.

Fullblod och galopp har hon också koll på. En gång i tiden var hon med i en utmaning mot Lennart Reuterskiöld Jr som gällde en banhoppning och ett galopplöp.

– Då var jag ute hos ”Lelle” [Lennart] Reuterskiöld och red för att förbereda mig.

Den här gången har hon tränat på Plastic Wonder, en mekanisk galopphäst som ryttarna använder för att träna både fysik och teknik. Tillsammans med Klara Hammarström var hon också ute och körde häst på stora travbanan.

– Det är ett tag sedan jag körde, erkänner hon.

Men Maria har faktiskt jobbat i ett travstall, så den erfarenheten finns också.

Precis som hos de andra tre så finns det en bred erfarenhet av hästsport i olika formen, ofta innan de specialiserade sig.

Maria visade också ett stort intresse för galoppsporten och gick tillsammans med Klara Hammarström och stjärnjockeyn Fredrik Johansson, som coachade Maria, Klara och Adrian på Plastic Wonder, och tittade på ett par galopplöp och fascinerades av kraften och farten.

De sista förberedelserna är på plats, nu återstår bara lite finslipning innan vi får veta om det är rutin eller ungdomlig hunger som avgörs Hästarnas Mästare.

Hästarnas Mästare avgörs på Jägersro Galopp den femte juli och är en trekamp (ett travlopp, ett galopplopp och en banhoppning). Förutom Maria Gretzer kommer ryttaren Klara Hammarström, jockeyn Fredrik Janetzky och travtränaren Adrian Kolgjini att ställa upp.

Foto: Mimmi Jarl, Svensk Galopp

Relaterade artiklar

Back to top button
Close