FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Ju segare Silly season desto bättre för MFF

Hittills har det hänt väldigt lite i MFF-truppen inför det sommarfönster som snart öppnar.

Det är bra för MFF.

Och vet ni, jag tror att det kommer att fortsätta att hända ganska lite.

Det är ännu bättre för MFF.

Ju segare Silly season desto bättre i ett lag som toppar Allsvenskan och som jag tror byggt bra för Europa.

Särskilt när det hittills enda som hänt är att MFF gjort klart med Jonas Knudsen. Han håller klassen Det är en stabil, rutinerad och etablerad back som ganska nyligen spelade i en åttondelsfinal i VM för Danmark och har varit riktigt bra i tre av fyra säsonger i Ipswich. Dessutom är det en förstärkning i rätt lagdel.

Med det draget gjort återstår fem frågor:

Vilka spelare riskerar MFF att förlora under sommaren?

Kommer någon spelare att lånas ut?

Kommer MFF att plocka tillbaka någon av de utlånade spelarna?

Blir de några fler nyförvärv?

Blir någon eller några nya lärlingar uppflyttade?

Det går inte att vara säker på något, men så här tror jag:

De tre uppenbara spelarna MFF löper störst risk att tappa är Anders “AC” Christiansen, Fouad Bachirou och Arnor Traustason. AC för att New York City i MLS jagar honom, Bachirou för att han är Bachirou och Traustason för att han varit något av vårens spelare i MFF och tagit enorma kliv framåt.

Men det finns saker som talar för att de stannar. MFF behöver inte sälja och då kostar det. Även om man – igen – lovat AC att få gå om det dyker upp något intressant och den aktuella klubben erbjuder en rimlig summa är den summan högre än MLS-lag brukar vilja betala. Bachirous skadeuppehåll börjar bli lite för långt nu för att han normalt sett ska vara högaktuell för en flytt i det här fönstret. Om inte Besiktas är undantaget. Vad som talar för det är ju att Besiktas ledning nyligen med egna ögon på nära håll fick se vad han kan uträtta. Och Traustason borde i alla fall tänka att den egna utvecklingen, rollen i MFF och Uwe Röslers förtroende är en kombination som troligen ger en höst som höjer hans värde rejält till nästa fönster.

Joker utanför trion? Marcus Antonsson. Han är en pålitlig målskytt och de är alltid intressanta.

Sedan händer det nästan alltid saker som inte går att förutsäga.

Utlåningar kommer det att bli om MFF hittar rätt klubb, där det både finns ett intresse att ta emot spelaren och förutsättningar att han ska utvecklas.

Anel Ahmedhodzic var på gång till Hobro IK i Danmark och spelade en internmatch med laget samtidigt som MFF matchade mot HNK Gorica. Efter det har inget hänt. I alla fall utåt. Men ambitionen att han ska få speltid på rätt nivå – vilket Hobro är – kvarstår. Hittar MFF något liknande för Samuel Adrian och Laorent Shabani tror jag dessutom att man slår till, direkt. De måste ta det steget.

MFF har redan åtta utlånade spelare i målvakterna Marko Johansson (GAIS), Mathias Nilsson (Eskilsminne IF) och Jakob Tånnander (Lunds BK), Hugo Andersson (TFF), Carlos Strandberg (Örebro SK), Adi Nalic (AFC Eskilstuna), Pavle Vagic (Mjällby AIF) och Felix Konstandeliasz (Mjällby AIF).

Av det som kommunicerats utåt är det bara två som kan plockas tillbaka under sommaren, Strandberg för att avtalet med Örebro SK löper ut och Nalic för att det finns en öppning att diskutera efter vårsäsongen.

När det gäller de övriga kan det dessutom kvitta eftersom det just nu inte finns någon ambition att plocka tillbaka dem. Undantaget är Mathias Nilsson, som eventuellt skulle vara bra att ha som backup en het Europahöst och som ibland fortfarande tränar med laget hemma i Malmö. Men Lamin Sarr från U19 kan ta den rollen.

Pavle Vagic är den av de sex som spelat bäst under våren. Han har varit bra i ett bra Mjällby. Men det känns ganska onödigt att inte låta honom fortsätta att vara det under hösten och ta ett par kliv till istället för att skifta mellan att sitta på bänken eller läktaren i MFF. Hugo Andersson har tyvärr inte tagit den ledarroll som hade behövts i försvaret i ett underpresterande Trelleborgs FF och Johansson, Tånnander och Konstandeliasz tror jag har spelat sina sista matcher i MFF.

Återstår Carlos Strandberg och Adi Nalic.

Nalic är inte färdig att spela i MFF. Än. Tror han köptes in för att i år i lugn och ro växa in i klubben och utvecklas på träningarna och 2020 lånas ut för att ta steget att på allvar vara med och konkurrera i MFF 2021. Att han själv ville lånas ut redan i år har knappast ändrat på långsiktigheten och tålamodet som krävs för att han ska utmana på allvar i MFF. Det är väldigt mycket lättare att visa upp sig i en fri roll i den betydligt sämre omgivningen i AFC. Men han får spela!

Strandberg vill MFF sälja. Tycker att man ska göra det också. Med en liten reservation.

Med Markus Rosenberg, Marcus Antonsson, Guillermo Molins plus Jo Inge Berget som kan ta klivet upp i anfallet om det behövs blir det bänken för Carlos Strandberg om han återvänder till MFF. ÖSK-tränaren Axel Kjäll är nöjd med hans prestationer hittills i laget och har öppnat för att man, om det går, vill förlänga lånet som löper ut när fönstret öppnar den 15 juli. Samtidigt finns det enligt Aftonbladet intresse från klubbar i Turkiet att köpa loss honom. Men MFF vill givetvis ha igen de cirka 10 miljonerna man betalade för honom, inte minst med 2,5 år kvar på kontraktet. Kan MFF få det, eller åtminstone 7-8 så…

Carlos Strandberg har faktiskt fyllt 23 år. Hur länge är en talang som får ganska mycket speltid på hög nivå en talang? De senaste fyra åren har han spelat i åtta klubbar utan att riktigt kunna leva upp till all potential som finns där. När är det dags att leta felet hos spelaren istället för lagen och tränarna?

Reservationen då?

Tänk om det är Örebro, Örebro SK och Axel Kjäll som är kombinationen som “förlöser”? Om det är så är faktiskt en fortsatt utlåning en bättre lösning än både att sälja eller ta tillbaka honom direkt. När Markus Rosenberg slutar nästa år och Marcus Antonsson kan bli såld i det här fönstret eller nästa kan det vara en chansning värd att göra. Om Daniel Andersson väljer att sälja Strandberg nu väljer jag därför också att tolka det som att det finns några riktiga godbitar i påsen märkt eventuella nya spelare på anfallssidan. Där hade dessutom tio miljoner hjälpt.

När det gäller frågan om det blir fler nyförvärv är det lite trista svaret att det beror på.

Det finns nog ett behov av ytterligare en wingback, i så fall på högersidan. Men MFF har is i magen att vänta in rätt spelare och kolla väldigt många innan man slår till – som med Knudsen.

I övrigt beror det på vilka spelare som lämnar. Om en eller två av de jag skrev om tidigare i riskzonen försvinner måste MFF agera. Det kan gå med en bort, två är över gränsen. Malmö FF har nämligen en så bred och bra trupp nu att det viktigaste under hösten blir att hålla den så frisk och tillgänglig som möjligt samt utnyttja den fullt ut. Med spel på två fronter de mest intensiva månaderna kommer det inte att finnas en startelva och petade spelare på bänken utan 16-18 spelare som alla i princip är ordinarie och måste kunna bidra.

Och några nya uppflyttade lärlingar tror jag inte att det blir förrän nästa år.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close