Nyheter

Världsmästaren från Höör ska försvara sin titel

Josefin Landgren är regerande världsmästare. Förra året vann hon Women Jockeys’ World Cup – det inofficiella VM för kvinnliga jockeys. På söndag ska hon försvara sin titel.

Det blev stor uppståndelse förra året när svenska Josefin Landgren avgjorde mästerskapet i det absolut sista loppet. Ni minns kanske att hon såg slagen ut i slutsvängen, men istället satt hon iskallt kvar och använde speeden över det långa upploppet.

– Det är väl inte så att jag går och tänker på att jag är världsmästare, men ibland blir jag påmind om det av någon jag träffar och det kommer upp på sociala medier ibland.

Möter nio jockeys från hela världen

På söndag återvänder Josefin Landgren till Bro Park för att möta nio jockeykollegor från hela världen i 2019 års upplaga av Women Jockeys’ World Cup – världens största och mest uppmärksammade tävling för kvinnliga jockeys.

Sedan förra årets Women Jockeys’ World Cup har Landgren hunnit med att förkovra sig ytterligare. Under det svenska vinteruppehållet åkte hon till galopptränaren Ed Walker i engelska Lambourn för att träningsrida i en månad. Hon arbetar numera i Malmö för den nya Jägersrotränaren Paul Fitzsimons, men rider också turer för Jessica Long.

Tävlingsmässigt har Josefin Landgren haft en trög början av säsongen. Men de senaste veckorna har hon fått en hel del ritter och storloppsvinsten med Sandtastic på just Bro Park för knappa två veckor sedan höjde självförtroendet rejält.

Nu kliver hon in i mästerskapet som regerande mästare och inser att hon är det jagade villebrådet.

– Jag vet att det blir tufft. Det finns många bra ryttare med. En del har jag koll på och andra har jag knappt sett rida – men jag vet att alla håller hög klass.

Rättvis fördelning

I måndags blev det klart vilka hästar som ryttarna kommer att rida i de fem Women Jockeys’ World Cup-loppen på söndag. De tio ryttarna har lottats på hästarna som innan lottningen delats in i tre kategorier beroende på förväntad prestation – allt för att det ska bli så rättvist som möjligt.

Josefin låter nöjd – åtminstone två av hästarna har bra vinstchanser.

– Men jag måste ha samma tur och flyt som förra året, tror hon.

Och vad talar då för att Josefin Landgren ska lyckas vinna Women Jockeys’ World Cup igen?

– Jag har en liten fördel för att jag känner banan och för att jag har hyfsad koll på hästarna som jag ska rida, även om jag inte har tävlat med några av dem tidigare.

Och skulle Landgren lyckas vinna igen, blir hon också först med att kunna försvara sin världsmästartitel.

– Det vore häftigt, jag minns så väl hur stort och kul det var förra året

Josefin Landgren vann 2018 års Women Jockeys’ World Cup på Bro Park. Foto: Steven Cargill/Svensk Galopp

Fakta: 

Women Jockeys’ World Cup – tidigare Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship – har ridits på Bro Park sedan 2017. Tävlingen har på kort tid etablerat sig som det största och mest uppmärksammade evenemanget för kvinnliga jockeys. 

Varmt välkommen till Bro Park på söndag den 30 juni för att heja fram din favorit av ryttarna! Förutom Women Jockeys’ World Cup rids även storloppen Bro Park Trial, Challenge Stakes, Kapplöpningssällskapets Stora Pris och Future Stars. 

För Bro Parks besökare finns det mer än kapplöpningarna att fokusera på. Eller vad sägs om lite skön livemusik i utebaren och en publiktävling där det gäller att gissa rätt slutsegrare i Women Jockeys’ World Cup. För barnen har vi käpphästhoppning, ponnyridning, pysselhörna och en klapphage. Du kan också prova på att rida en mekanisk galopphäst.

Det första loppet rids klockan 12.15. Inträde kostar 60 kronor inklusive programblad och är fritt för alla under 18 år. På tävlingens officiella webbsida finns mer information om de deltagande ryttarna: womenjockeysworldcup.com.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close