skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Lite smått och gott från MFF:s medlemsmöte

MFF har numera en vice ordförande i Lars Kongstad.

Det var en av sakerna som ordföranden Anders Pålsson berättade på kvällens medlemsmöte.

– Vi har tagit det beslutet internt i styrelsen eftersom vi inte vill hamna i samma situation igen som vid Håkan Jeppssons tragiska bortgång. Det ska vara tydligt. Egentligen är det ingen dramatik utan en administrativ fråga för styrelsen som inte behöver tas upp på ett årsmöte, konstaterade han.

Han berörde även ett par övriga frågor:

Ekonomin

Intäkterna hittills ligger på 58 miljoner mot 56 ifjor. En liten ökning alltså. Kostnaderna har ökat betydligt mer. Kassan är lägre än vid årsskiftet eftersom man gjort en del tunga investeringar på Stadion med den nya hybridgräsplanen (cirka 5 miljoner), förbättringen av stolarna (som inte höll måttet), nya bildskärmar och stora initiala kostnader vid övertagandet av kioskerna och restaurangerna.

Dessutom har kostnaderna för spelartruppen ökat. MFF har nu den dyraste truppen i historien.

2018 gick MFF plus med 40 miljoner. Det kommer man inte att göra i år. Prognosen just nu är ett nollresultat. Sedan kan det gå i båda riktningarna beroende på hur det går i Europaspelet och vilka spelarförsäljningar som görs.

I underlaget hittills är försäljningen av Egzon Binaku inräknad, men inte Andreas Vindheim.

När jag pratade med Anders Pålsson efter mötet berättade han dessutom att det kommer ytterligare en betalning för Mattias Svanbergs övergång. Inte en extrabetalning efter ett visst antal matcher utan en del i den ursprungliga summan som parterna var överens om skulle betalas senare – och senare är snart.

Han utvecklade också en sak han poängterade på podiet, nämligen att satsningen på en något dyrare spelartrupp är en högst medveten policy. Plus att MFF också bestämt att klubben ska hålla hårdare i spelarna man redan har. Det ska mycket till för att tongivande spelare ska få lämna under sommarfönstret när SM-guldet och gruppspelet i Europa League ska jagas.

– Vi vill testa att satsa lite mer på en dyrare, högklassigare och bredare trupp och se vad det kan innebära i Europasatsningen. I styrelsen diskuterar vi mycket var vi ska vara om fem år och jämför med andra medlemsdrivna klubbar av ungefär vår storlek i Europa, hur tjänar de pengar, hur mycket satsar de på truppen och så vidare? Zlatko Rihter i styrelsen har tittat mycket på det här.

– Att hålla hårdare i spelarna startade vi med redan i vinterfönstret och ambitionen är att göra det nu i sommar också.

Faller inte allt pratet om att hålla i spelarna om till exempel Fouad Bachirou, Anders Christiansen och Arnor Traustason samtliga lämnar i sommar?

– Det får inte hända. Då kommer vi inte att klara det vi vill göra. Så det kan vi inte tillåta.

Anders Pålsson tog även upp flickfotbollen och poängterade att det finns ett årsmötesbeslut på att MFF ska ha en sådan verksamhet. Rekryteringen till fotbollsskolan har dock inte fungerat, just nu är färre flickor anmälda än i höstas. Därför ska MFF:s VD Niclas Carlnén titta på frågan och fundera på om det krävs helt andra lösningar. Han ska sedan sammanfatta läget och redovisa för styrelsen i höst.

– Om det sedan krävs helt andra lösningar får vi gå vidare till årsmötet och låta medlemmarna bestämma. Det är ett beslut som måste tas i det forumet.

Daniel Andersson sa bland annat:

Att han funderade om nedgången efter Chelseamatcherna berodde på att spelarna inte mentalt fick ladda om under den relativt korta tiden mellan Besiktas och Chelsea-mötena. Uppladdningen och förberedelserna var bra, insatserna i matcherna också bra, men sedan tog bränslet lite grann slut, vilket drabbade cupspelet.

Att han hoppades att cupmatchen mot IFK Värnamo skulle spelas i november. Ju senare desto bättre, för då är det Europaspelet som skjuter fram matchen.

Att han trodde att MFF skulle gynnas av den nya regeln att man vid insparkar eller frisparkar inte längre behöver slå bollen utanför straffområdet innan en medspelare tar den. Det blir svårare att låsa uppspelen, vilket lagen MFF möter ofta gör.

Att han följt Jonas Knudsen länge. ”Tjatar man tillräckligt länge får man ibland till slut som man vill”.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close