Nyheter

Glädjande nyheter under sommaruppehållet 

Det är sommar och inget ligaspel i handboll på flera veckor. Spelarna har uppehåll och är fria att göra vad de nu gör när de inte spelar handboll.

I väntan på att serierna drar igång igen får handbollsfans hitta andra saker att glädjas åt. Bland annat har en undersökning gjorts om varför handboll är så stort i Skåne och landslaget har meddelat att de kommer att spela en match i Kristianstad.

Handbollskåne växer

Skånes Handbollsförbund presenterade i våras en rapport som undersökte varför handboll är så populärt i Skåne. Resultatet visade att framgången är en blandning mellan tradition och demografi. Den tog också upp varför de skånska klubbarna är så bra på att hålla unga spelare aktiva och intresserade. En faktor till varför lag i de lägre divisionerna kämpar vidare kan också vara för att de ser hur de går för lagen i de högre ligorna. I herrarnas kvartsfinal i slutspelet var exempelvis 75 procent av lagen från Skåne. I Elitserien spelar hela fyra skånska lag, varav ett har förstärkt ordentligt.

En av Sveriges mest lysande ungdomsstjärnor kommer att börja spela för H65 Höör i höst. Den nyblivna studenten Isabelle Andersson har briljerat i landslagssammanhang för spelare födda 2000 och hon har blivit uttagen i All Star Teamen i både EM och VM. Hon har nu bestämt sig för att byta Stockholm mot Skåne. Hennes motivering till att lämna Skuru IF är att H65 har ambitioner att ta sig till Europa och att de spelar ett spel som passar henne. Isabelle spelar både som mittnia och vänsternia i anfall, eller som tvåa och trea i försvaret.

Landslagsmatch i Kristianstad

Det svenska herrlandslaget kommer inte att spela många matcher inför EM i januari, men några matcher hinner de med. En av dessa kommer att spelas i Kristianstad. Mellan den 25 och 27 oktober kommer landslaget att samlas i Karlskrona för att möta Island och den första matchen kommer att spelas på Kristianstad Arena den 25 oktober. För högernian Albin Lagergren är matchen i Kristianstad extra speciell. Han får nämligen komma tillbaka till arenan som han spelade i i fem år. 2018 lämnade han IFK Kristianstad för tyska SC Magdeburg. Han berättade för Handbollskanalen att det ska bli kul att spela på Arenan som han har så många positiva minnen ifrån, samt att han också får träffa gamla isländska lagkamrater. De två landslagsmatcherna är de enda för herrlandslaget i år. I början av januari kommer de att samlas igen för att möta Egypten innan det är dags att spela EM mellan den 10 och 26 januari. Enligt Betfair handboll odds är Danmark förhandsfavoriter med oddsen 3.25. Sverige kommer däremot inte långt efter med oddsen 5.00.

(Bildkälla: Unsplash)

Sommaren är en ganska tråkig period för alla som gillar handboll, men den som väntar på något gott. Till dess att ligaspelet drar igång igen i höst får vi glädjas åt att intresset för handboll i Sverige, och Skåne i synnerhet, fortsätter att växa. Och vi kan glädjas lite extra åt att det fortsatt är ett dominerande antal skånska lag som är med i Elitserien och Handbollsligan säsongen 19/20.

(Bildkälla inledande bild: Unsplash)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close