FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En ny arbetsseger – nu är MFF uppe i ett poängsnitt på 2,27

En ny arbetsseger för MFF. De börjar bli många nu. Och nyttiga.

Det ÄR extremt svårt att besegra MFF på Stadion. Dagens 2-1-seger mot Örebro SK innebar den 19:e raka matchen utan förlust i hemmaborgen. Finns det utrymme för förbättring – och det finns det alltid – är det att rätt många av segrarna skulle säkrats tidigare och ett par av de oavgjorda varit segrar om MFF varit ännu vassare på att döda matcher.

Idag hade MFF ett massivt övertag i 75-80 minuter och borde skapat fler klara lägen, fler avslut på mål och fler mål än två innan matchen öppnade sig i båda riktningarna mot slutet. Örebros tränare Axel Kjäll konstaterade ärligt på presskonferensen att en del i taktiken var just att vara med ända fram till det skedet. Det var ÖSK och det var MFF:s fel.

Bra spel fram till den sista passningen. Sedan försvann skärpan. Den här gången var dock en ganska stor del i förklaringen att MFF inte är uppe i 100-procentig nivå än efter uppehållet. Än är det lite rostigt, än är några av de tongivande skadade spelarna inte tillbaka fullt ut i sin fulla kapacitet. Rasmus Bengtsson är ett bra exempel. Han var bra – det är han alltid – men inte som när han spelade kontinuerligt före skadeuppehållet. Samtidigt är Fouad Bachirou, Jo Inge Berget och Lasse Nielsen fortfarande bara på väg tillbaka. Bachirou fick ett nytt nyttigt inhopp. Det känns som han borde spela mer nu så snabbt som möjligt.

Därför är det helt rätt av MFF att lägga in söndagens extra träningsmatch mot Lyngby BK. MFF är på väg uppåt och de 90 minuterna kommer att hjälpa till i den processen.

Mot ÖSK skulle MFF gjort 3-1 eller låtit bli att skänka bort läget där domaren Magnus Lindgren dömde straff. När det inte hände blev det istället Johan Dahlin som fick kliva fram och rädda laget med tre högklassiga räddningar mot slutet. Särskilt den när försvaret blev totallurat vid en frisparksvariant var supervass. För mig var det inget snack. Johan Dahlin var matchens lirare i MFF!

På sätt och vis var det bra att han fick chansen att glänsa så att fler fattar att det inte är en slump att han varit så stabil hela säsongen. Johan Dahlin kan mycket väl vara på väg mot sin bästa MFF-säsong i karriären.

Mer positivt:

Anders Christiansen gjorde en ny bra match och avgjorde.

Marcus Antonsson fick göra mål igen. Det behövde han.

Eric Larsson fick en assist – till 2-1. Han behöver känna att han gör poäng och inte bara hockeyassist.

Markus Rosenberg gjorde många snygga grejer ute på planen. När alla varvat upp kommer han i avslutslägena också.

Med tanke på omständigheterna var faktiskt 11 521 en helt okej publiksiffra.

MFF:s poängsnitt är nu uppe i 2,27. Det är guldfart med råge.

……

Protesten med de inledande tysta 20 minuterna gjorde att MFF hade svårare att komma igång från start än vanligt. Givetvis påverkar det spelarna också. Men tyvärr har Polisens agerande, oförmåga eller snarare ovilja att lyssna och totala brist på självkritik gjort den helt nödvändig.

………….

Kul att se Agon Mehmetis inhopp. ÖSK-tränaren Axel Kjäll betonade att “Ålen” inte är redo för att starta i Allsvenskan än. När han blir det kommer Örebro SK att få rejäl nytta av honom. Men Nordin Gerzic – stundtals briljant idag – som passningsleverantör kan Agon snart vara ett starkt kort i ÖSK.

………

Domaren Magnus Lindgren var usel. Stefan Johannesson gjorde en svag insats i AIK-MFF-matchen, men är normalt sett en duktig domare. Det är inte Lindgren förrän han lär sig att ha en dialog med spelarna och slutar förstöra rytmen i matcherna med myriader av avblåsningar. Idag gjorde han lika många fel åt båda hållen, men att han dödade tempot och rytmen i matchen drabbade MFF värst i 80 minuter och ÖSK värst när de jagade kvittering sista 10.

Ole Törner

 

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close