Nyheter

Historisk dag för svensk golf – guld på Ljunghusen och Sicilien

På Ljunghusen vann Sveriges herrlag det första EM-guldet sedan 1961. Samtidigt på Sicilien försvarade Sverige sitt EM-guld från 2018. Och som om det inte var nog med de framgångarna tog pojklaget brons i Frankrike.

– Dubbla EM-guld och ett brons är mer än en förbundskapten kan önska! Jag vet hur hårt och gediget mina kollegor jobbat med att nå hit, att få fram det bästa ur varje enskild individ. Just nu känner jag en stor stolthet över spelare och coacher och deras insats. Det här är kul och viktigt för svensk golf, säger förbundskapten Katarina Vangdal i ett pressutskick.

På Ljunghusen var det en hemmaspelare som avgjorde i finalen mot England!

20-årige Albin Bergström från Ljunghusens GK mötte Ben Jones i matchen som säkrade guldet. På 16:e green tog matchen slut efter att Jones missat sin måste-putt för att hålla liv i matchen. Lagkamraterna, kapten, coach, föräldrar, släkt och vänner rusade fram för att gratulera 20-åringen från Ljunghusen.

– Det var en tajt rond, lika efter nio, sedan drog jag i fyra raka birdies. Helt sjukt, på hemmaplan, bara glädje, berättar Albin Bergström i utskicket.

Det var en hett efterlängtad seger. På herrsidan har Sverige endast vunnit Lag-EM två gånger tidigare i historien, 1959 (första året mästerskapet spelades) samt 1961. Det var också första gången damer och herrar tog guld samma år.

Segerlaget bestod av:

David Nyfjäll, 20 år, Upsala Golfklubb
Albin Bergström, 20 år, Ljunghusens Golfklubb
Ludvig Åberg, 19 år, Eslövs Golfklubb
Christoffer Pålsson, 21 år, Vasatorps Golfklubb
Pontus Nyholm, 21 år, Gävle Golfklubb
Vincent Norrman, 21 år, Haninge Golfklubb

I damlaget som besegrade Spanien med 5-2 på Sicilien ingick:

Frida Kinhult, 19 år, Skaftö GK
Maja Stark, 19 år, Abbekås GK
Ingrid Lindblad, 19 år, Ringenäs GK
Sara Kjellker, 20 år, Ljunghusens Golfklubb
Beatrice Wallin, 20 år, Hills GCC
Linn Grant, 20 år, Rya GK

Laget slog Tyskland med 6-1 i semifinalen och följde alltså upp det med seger i finalen mot Spanien med 5-2. Bronset gick till Italien efter seger med 5–2 mot Tyskland.

– Vi har haft en tydlig plan från början till slut och med ett sådant här gäng spelare är det väldigt svårt att slå oss. Vi har ett antal nyckelbeteenden som vi bestämt oss för att följa, både som lag och individuellt. En viktig princip är att det är roligare att vinna om alla spelar lika mycket. Vi har inte haft samma foursome-par i någon match. Med tydliga beteenden att följa spelar det ingen roll vem man spelar med. Det är en äkta lagseger, säger landslagscoach Fredrik Wetterstrand.

I Paris säkrades pojklagets brons efter 4-3 mot Irland. I det laget ingick:

Gustav Andersson, 18 år, Bokskogens Golfklubb
Rasmus Hjelm, 18 år, Ljunghusens Golfklubb
Adam Wallin, 17 år, Ulricehamns Golfklubb
Kevin Dahlberg, 18 år, Flommens Golfklubb
David Lundgren, 18 år, Vasatorps Golfklubb
Algot Kleen, 17 år, Skaftö Golfklubb

Ljunghusens GK hade alltså spelare med i alla tre medaljlagen!

Foto: Ulf Nilsson Photo

(Bilden: Övre raden fr v: Ola Lindgren, kapten, Ludvig Åberg, Vincent Norrman, Jonnie Eriksson, coach. Nedre raden fr v: Pontus Nyholm, Albin Bergström, Christoffer Paulsson och David Nyfjäll.)

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close