skanesport_desktop-panorama-1

FC RosengårdMagasinNyheter

FC Rosengård har kortat avståndet till A-laget för talangerna

I DM-matchen tidigare i år mot Lunds BK fyllde FC Rosengård på med unga spelare från de egna leden. En av spelarna som fick chansen att göra A-lagsdebut var 16-årige Mohamed Abdulkadir All-Haj.

– Vi har redan flyttat upp honom i A-lagstruppen. Han är en innermittfältare, än så länge mest defensiv men han kan säkert bli en bra tvåvägsspelare. Snabbheten finns där också, säger FC Rosengårds klubbkoordinator på herrsidan Valentino Lai och fortsätter.

– För ett par år sedan när FC Rosengård köpte in så många färdiga spelare till A-laget kändes avståndet säkert betydligt längre för våra unga talanger från de egna leden. Men nu är U19-spelarna verkligen med i bilden och de har även blivit bättre. Det kommer att märkas allt mer de närmaste åren även om det är svårt att ta en plats i A-laget. Vi har en bred och bra trupp och det sitter redan flera mycket duktiga spelare på bänken.

Steget går att ta. En ung spelare som fick chansen på samma vis förra säsongen var Rezen Tawfeeq. Nu börjar han bli allt mer etablerad i A-laget. Han hoppade till exempel in när Ali Jasim blev utvisad mot IFK Malmö och spelade från start i matchen efter mot Prespa Birlik. Han var givetvis också med mot LBK.

– Mohamed har alla möjligheter att få samma utveckling som Rezen och det finns många fler talanger. Givetvis har de fortfarande mycket att lära och utveckla, men jag fick själv chansen att spela A-lagsfotboll tidigt och är inte rädd att ge unga spelare möjligheten. Samma gäller för våra tränare.

A-lagstränarna Mladen Blagojevic (bilden) och Ylli Shabani har dessutom nära kontakt med Valentino Lai och U19-tränaren Fabian Leonardo Guengue. Och FC Rosengårds ungdomsansvarige på pojksidan Ahmed Zreim driver på för att betydelsen med egna produkter i A-laget är så stor för alla spelarna i de 21 lagen på ungdomssidan. De behöver se att man kan ta klivet upp och spela seniorfotboll i den egna föreningen.

– Det var inte självklart för ett par år sedan, men det är det nu, säger Valentino Lai.

En annan aspekt är att man även om A-laget tar steget upp i division 1 – vilket trots förlusten i toppmatchen mot BK Olympic är målet i år – ska laget helst spela kvar på Rosengårds IP.

– För mig är det lika viktigt som givet. Ungdomarna och klubben behöver den anknytningen. Sedan får vi se vad som måste göras för att alla villkoren och kraven på idrottsplatsen för division 1-spel ska bli uppfyllda, säger Ylli Shabani.

I serien (juniorer division 1 vår) blev det en femteplats för FC Rosengårds P19 fem poäng efter ettan FC Trelleborg.

– Ofta börjar vi säsongen bra för att göra ett par svagare matcher alldeles före sommaruppehållet. Men trots det har vi blivit betydligt bättre alldeles bakom A-laget och det kommer vi att ha stor nytta av, betonar Valentino Lai.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close