FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Kunde varit bättre på flera sätt för MFF – men bra nog

Logiken först:

Det kunde varit bättre för MFF.

Men det var bra nog.

Leder ett lag serien med ett par poäng är det alltid okej att spela oavgjort borta mot en toppkonkurrent som har en rimlig chans att ta ikapp försprånget. 1-1 på Tele2 var ett långt värre poängtapp för Djurgården än MFF.

Överhuvudtaget är vinna hemma och ofta borta samt kryssa mot de övriga topplagen på bortaplan ett pålitligt guldrecept.

Dessutom är poängsnittet en bulldozer som på sikt mal ner allt motstånd och ger seriesegrar.

Trots 1-1 har MFF ett poängsnitt på 2,19. Det är bra och ger guld.

AIK har 1,94

Djurgården har 1,93.

BK Häcken har 1,80.

MFF och AIK har en match mer spelad än Djurgårdens IF. Det är ingen hängmatch som det tjatas om utan en match i omgång (18) där MFF redan spelat sina matcher. I den omgången ska Djurgården möta Elfsborg borta. Det är en möjlighet att krympa avståndet till tre poäng, men det är också en risk att tappa poäng. Normalt sett ska Djurgården vinna lätt mot Elfsborg. Jag har sett de senaste matcherna med Elfsborg och just nu finns det inget sämre lag i Allsvenskan. Men…

Det kanske mest intressanta är dock att MFF nu avverkat de traditionellt kanske svåraste bortamatcherna mot IFK Norrköping, IFK Göteborg, AIK och Djurgårdens IF. De fyra är också fem av de övriga lagen som ligger topp sex i tabellen. I alla har MFF spelat oavgjort; 1-1, 0-0, 0-0 och 1-1.

Alla fyra har MFF kvar hemma på Stadion. Vinner MFF då ser det väldigt bra ut.

Som jag ser det är den stora plumpen 1-1 på Stadion i premiären mot BK Häcken. Hisingslaget är det resterande laget på topp 6 och möter MFF hemma den 11 augusti.

Det var logiken.

Och det är den som avgör serier, inte känslorna.

Men just i den enskilda matchen spelar givetvis skeendet vi nyss såg på planen stor roll.

Då finns det åtskilliga saker som med lite flyt kunde svängt matchen i MFF-favör:

När Haris Radetinac allvarligt skadade Arnor Traustason med en ful och klockren stämpling är det givetvis rött kort. Alla dagar i veckan, varje dag om året. Och då får Djurgården spela med en man mindre i över en halvlek. Nu fick Djurgården hörna och MFF ett befarat benbrott på en nyckelspelare.

Bara att hoppas att de inledande farhågorna visar sig vara obefogade och att det handlar om en lindrigare skada. Plus att domaren Kristoffer Karlsson när han kommer hem – eller träffar domarkontrollanten – inser att det var ett horribelt domslut. Sådana satsningar måste bort från fotbollen för att skydda spelarnas hälsa och karriärer.

MFF hade också en period i matchen när man inte alls var på tårna. Efter Guillermo Molins 1-0-mål blev det ett rejält kvalitetstapp. Strax före Djurgårdens 1-1 och strax efter var MFF illa ute. Rejält! Tyckte det såg ut som om Djurgården fick en autostrada centralt när Traustason inte längre var med, Anders Christiansen tappade humöret och Fouad Bachirou blev trött. Då hjälper inte ens fem backar.

Men MFF tog tag i det igen, tog död på Djurgårdens energi och att man mot slutet kombinerade att gå för ett nytt ledningsmål med att inte släppa till och riskera förlust var helt okej.

Det fanns dessutom en annan period – en kort sådan – som MFF inte gjorde så bra. Sista fem före pausvilan tappade Djurgården väldigt mycket boll. MFF borde utnyttjat det bättre och tagit ledningen redan då.

Tyvärr hade Markus Rosenberg en dag då timingen blev fel. I 19 av 20 matcher gör han det man kan begära och ofta mycket mer till. Inte idag.

Planen var svårbemästrad. Fast det ska MFF och Mackan kunna hantera.

Mest positivt:

Oscar Lewicki firade födelsedagen med att på nytt visa att han kan spela strålande fotboll på vilken position som helst i backlinjen.

Och Guillermo Molins långa inhopp var riktigt vasst.

Vinner MFF mot IK Sirius den 21 juli är poängsnittet 2,24.

AIK hade 2,23 när man vann ifjor, MFF 2,13 vid guldet 2017 och 2,20 vid guldet 2016. IFK Norrköping hade 2,20 2015 och MFF 2,07 när man vann 2014.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close