FotbollHelsingborgs IFNyheter

16-åriga löftet efter debutnollan i HIF: ”En otrolig känsla just nu”

Målvakten Ian Pettersson inledde säsongen i Helsingborgs IF:s u-19 lag. Under matchen mot Sirius debuterade han för a-laget. Debutanten gjorde ett par fina räddningar och höll nollan.

Det är en otrolig känsla just nu, svårt att sätta ord på det faktiskt, berättar Pettersson när vi når honom dagen efter succén.

Ian Pettersson inledde säsongen en bra bit utanför a-laget i Helsingborgs IF. I a-laget var den givne ettan Pär Hansson skadad och ersatt av Kalle Joelsson under vårsäsongen. Dessutom lånade Helsingborg in en målvakt från Tottenham, Tom Glover, under våren som back-up ifall även Joelsson blev skadad. Det lånet gick ut den 30:e juni. Därför öppnades dörren för Ian Pettersson då Hansson fortsatt dras med skadebekymmer.

– Det har gått jättesnabbt men det är väldigt kul att klubben gett mig förtroende trots att jag bara är 16 år, säger Pettersson och berättar om den första tiden med a-laget.

– Sedan sommarlovet har jag tränat med a-laget hela tiden. Det är en otrolig känsla att träna med de spelarna och ledarna som finns i laget. Målvaktstränaren Sven Andersson som är rutinerad som få och sen dessutom Pär Hansson med hans meriter och Kalle Joelsson som har varit grym under vårsäsongen. De stöttar mig hela tiden vilket har känts kanon.

Har Hansson varit någon form av förebild för dig i yngre år?

– Ja, han har alltid varit stor i mina ögon. När man var liten och såg fotboll på Olympia så var det han som vaktade målet så man har sett upp till honom. Nu får man träna med honom och dessutom spelare som Andreas Granqvist och sen har man ”Henke” som tränare också. Det är otroligt när man tänker på det. Man har verkligen goda möjligheter att lyckas i den här miljön.

Under hemmamatchen mot Sirius var Joelsson det självklara förstavalet men efter dryga halvtimmen råkade han ut för en smäll och blev liggandes. Då gick det upp för Pettersson att det kunde bli debut.

– Man blev lite nervös när man såg Kalle ligga med smärtor. Jag tycker jättesynd om Kalle som gjort en fantastisk säsong och nu råkar ut för en skada. Hoppas nu bara att det är lindrigt. För egen del var det lite nervöst innan jag klev in men väl på planen så känns det som allt bara släpper. Jag tror det hade att göra med det stöd jag upplevde från läktaren, mina medspelare och mina tränare. Det var bara att gå in och göra min grej!

Startar du i nästa match?

– Jag har ingen aning om vad som väntar nästa match. Vi har inte haft tid att diskutera det än.

Men du är redo ifall det blir så?

– Absolut, jag är redo!

Vi får se om Ian Pettersson startar för Helsingborgs IF under nästa match i allsvenskan. Blickar vi framåt så drömmer målvaktstalangen om det röda laget i norra London.

– Framtidsdrömmen är nog Arsenal, den klubben ligger varmt om hjärtat. Just nu är det Leno som vaktar målet där.

Han har inte imponerat så mycket hittills. Tar du över om några år?

– Haha, ja det hade varit ganska sjukt om det blev så.

Wiktor Richardsson

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close