Nyheter

Barsebäck och lag-SM nästa stopp för EM-guldvinnarna

Förra veckan tog Sverige guld i lag-EM både för damer och herrar. Den här veckan är nio av spelarna i mästarlagen på plats när lag-SM i golf avgörs på Barsebäck.

Efter en magisk vecka på Ljunghusen med Sveriges första herrguld i lag-EM sedan 1961 är landslagets Albin Bergström (Ljunghusens GK), Pontus Nyholm (Gävle GK), David Nyfjäll (Upsala GK), Vincent Norrman (Haninge GK), Ludvig Åberg (Eslövs GK) och Christoffer Pålsson (Vasatorps GK) på plats för att slåss om medaljerna även i lag-SM presenterat av Kontorab.

– Jag tror inte att jag har lyckats ta in ännu att vi har tagit EM-guldet. Det är så stort. Det är flera väldigt bra generationer före oss som inte vunnit, och så vinner vi – och på hemmaplan, dessutom, säger Ludvig Åberg i ett pressutskick om lördagens seger över England i EM-finalen.

– Men jag tror inte det blir några problem att ladda om. Det första året vi är uppe med Eslöv i Lag-SM och det brukar vara en av de roligaste veckorna på året, att få spela i lag med sina klubbkamrater, fortsätter Ludvig Åberg.

Även Sveriges damer tog EM-guld och försvarade sitt guld från 2018. Tre av guldhjältarna från damlandslaget är på plats på Barsebäck för att spela för sina klubbfärger: Beatrice Wallin (Hills GK), Sara Kjellker (Ljunghusens GK) och Ingrid Lindblad (Ringenäs GK). Wallins Hills GK har vunnit två år i rad och siktar på en trippel.

– Jag ser fram emot en fantastisk vecka med grymma lagkompisar i en lika grym klubb – och att vara med i toppen. Vi har alla spelat bra under våren. Lag-SM är speciellt eftersom det händer mycket även utanför banan, säger Beatrice Wallin.

– Vi var jättetaggade för att försvara EM-guldet och spelade bra hela veckan. Det var skönt att gå ut i singlarna på eftermiddagen efter två foursome-segrar på förmiddagen. Min och Fridas (Kinhult) match var jämn, vi ledde inte förrän på slutet, säger Beatrice Wallin om lördagens EM-final mot Spanien.

Andra profiler som kommer till Skåne och Barsebäck för att spela för sina klubblag är Europatoursegrarna Marcus Kinhult, Skaftö GK och Michael Jonzon, Karlstad GK, damproffsen Julia Engström, Ringenäs och My Leander, AIK samt tre av bronsmedaljörerna från pojk-EM: Algot Kleen, Skaftö, Rasmus Hjelm, Ljunghusen och David Lundgren, Vasatorp.

Svenska mästerskapet för klubblag spelas på Barsebäck GCC 17–20 juli.

Försvarande mästare är AIK Golf (herrar) och Hills GK (damer).

 

Bilden: Fyra nyblivna EM-guldmedaljörer är laddade för Lag-SM på Barsebäck. Fr v: Ludvig Åberg, Eslövs GK, Vincent Norrman, Haninge GK, Beatrice Wallin, Hills GK och David Nyfjäll, Upsala GK. Foto: Svenska Golfförbundet

 

Så spelas Lag-SM

Totalt 15 damlag och 18 herrlag deltar i Lag-SM, golfens “allsvenskan”, den högsta divisionen i SM Klubblag. Segraren i respektive dam- och herrklass blir svenska mästare. De fyra sämst placerade lagen i damklassen och fem i herrklassen flyttas ned i division 1 – och lika många flyttas därifrån upp till Lag-SM nästa år.

Tävlingen spelas i foursome och fyrboll onsdag och fredag och individuellt slagspel torsdag och lördag. I fyrboll spelar två spelare på varsin boll och det bästa resultatet på hålet räknas som lagets resultat. I foursome spelar två spelare vartannat slag. Onsdag–torsdag spelar herrarna Donald Steel Course och damerna Masters Course. Därefter byter de bana med varandra fredag–lördag.

Deltagande lag:

Damer:

AIK GK

Delsjö GK

Göteborgs G K

Hills GK

Karlstad GK

Kristianstads GK i Åhus

Landeryds GK

Lidingö GK

Ljunghusens GK

Ringenäs GK

S:t Arild GK

Sölvesborgs GK

Täby GK

Upsala GK

Vasatorps GK

Herrar:

AIK GK

Barsebäck GCC

Bro-Bålsta GK

Delsjö GK

Eslövs GK

Gävle GK

Haninge GK

Hills GK

Högbo GK

Kalmar GK

Karlstad GK

Kristianstads GK i Åhus

Landeryds GK

Ljunghusens GK

Onsjö GK

Skaftö GK

Upsala GK

Vasatorps GK

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close