FotbollLandskrona BoISNyheter

BoIS åter ägare till kansliet – efter att långivare gått in

Landskrona BoIS äger återigen sitt eget kansli.
Efter att de tidigare aktieägarna bidragit med lån kunde en affär genomföras.
– Man har också även mot oss finansierat en del i kontanter och en del i lån, säger Robert Carlén från LIKAB.
– Det är väldigt fördelaktigt, säger BoIS styrelseledamot Göran Gren.

I måndags meddelade Landskrona BoIS att de köpt tillbaka sitt kansli. Genom att förvärva samtliga aktieposter i Landskrona Idrottsplats Kansli AB (LIKAB) är föreningen i dag ägare av sitt egna kansli och den kanslibyggnad, som de tidigare hyrt in sig i.

Landskrona BoIS skrev på sin hemsida följande om affären:

“Förvärvet av LIKAB innebär för Landskrona BoIS del att föreningen blir ensam ägare av kansliet. Affären har möjliggjorts genom ett antal privata långivare med vilka föreningen hittat en långsiktig, stabil och för Landskrona BoIS förmånlig överenskommelse”.

Parterna har under en lång tid legat i en hyrestvist, vilket alltså fått Landskrona BoIS att låna ihop pengar för att återigen kunna bli ägare av kansliet istället för att fungera som hyresgäst.

– Det var helt enkelt Göran Gren i BoIS styrelse som tog kontakt med oss och de föreslog egentligen en affär där de ville köpa tillbaka aktierna i LIKAB för att kunna bli delägare till det. Det avtalet har jag inte sett det slutgiltiga ännu, när alla skrivit under, men all betalning har inte skett. Alla aktier är inte överlåtna ännu men det sker om 14 dagar då resterande aktier överlåts, säger Robert Carlén, tidigare styrelseledamot i Landskrona BoIS, en av aktieägarna som klubben köpt LIKAB ifrån och den som fungerat som samordnare för aktieägarna.

Styrelseledamoten Göran Gren är givetvis nöjd med att affären gick i hamn.

– Jag kontaktade dem och frågade om vi kunde hitta en lösning på det här problemet. De var intresserade av att hitta en lösning och försöka komma ur det här från första början. Vi har haft en bra dialog, jag och de i den gamla styrelsen, vi har hjälpts åt att hitta en bra lösning. Det gjorde vi till slut och det känns bra. De har också ställt upp med att vara generösa hur de värderat det, och vi har ju haft en liten skuld till dem, men de har varit lätta att ha och göra med. I grunden är de också BoIS:are som ville hjälpa till att möjliggöra det hela, säger Göran Gren och fortsätter:

– De har ställt upp och menat att vi blir av med detta problemet och tittar framåt efter det. Sen handlade det om att få ihop pengar för att köpa. Det var också en utmaning men vi fick ihop det till slut och kunde fullfölja affären.

Robert Carlén var en av aktieägarna i LIKAB.

Anledningen till att aktieägarna beslutat sig för att sälja tillbaka kansliet till klubben är att de anser att det är den bästa lösningen för tillfället.

– Alla aktieägare var tvungna att säga ja till transaktionen eftersom att vi hade ett avtal med alla aktieägare, att ingen fick lov att sälja sina aktier på fem år. Vi gjorde det till en början just för att säkerställa att den här lösningen fanns på plats under en medellång tid i alla fall, säger Robert Carlén.

Varför valde ni att sälja nu då?
– Vi får inte tillbaka samma pengar, utan det är ett reducerat bud, men vi upplever väl att det här är den bästa lösningen just nu. Vi har valt att acceptera det budet vi fått.

Varför är det den bästa lösningen?
– Bästa lösningen… Det är egentligen svårt att säga om det är en bra lösning eller ej, om man inte är Landskrona BoIS styrelse. Det är klart att de gör den här transaktionen då köper man in bolaget för att äga det som ett dotterbolag. Men den underliggande konflikten med hyrorna och hyresskulden som funnits och gått upp i tingsrätten måste man hantera i alla fall. Tingsrättsmålet lär väl läggas ner men hyrorna måste man ändå hantera. Hyrorna finns fortfarande kvar, säger Carlén och fortsätter:

– Varför man gör det från BoIS sida vill jag inte jag inte spekulera i, det har jag ingen aning om. Men för vår del kan jag säg att vi tycker att det här är en så god lösning som det kan vara just nu. Vi är nöjda med det arbete Göran Gren har gjort.

Landskrona BoIS själva är tydliga med att det är en ekonomiskt fördelaktig överenskommelse, men vill inte kommentera ärendet i övrigt.

– Den vill vi inte riktigt tala om. Det blir en lägre kostnad för BoIS men nåt annat vill vi inte diskutera. Där är en del privatpersoner som gått in och hjälpt till. De är väl inte intresserade av att synas jättemycket, utan har gått in för att lösa problemet och det har de gjort nu. Alla tycker kanske inte det är så roligt att synas i det sammanhanget, även om det är ett positivt sammanhang. Där är ett antal personer som lånat in pengar samtidigt som de gamla ägarna ligger kvar med pengar. Det har gjort att vi hittat en långsiktig lösning som är på en bra nivå för BoIS, säger Göran Gren.

Även om klubben fått låna ihop pengar för att kunna köpa tillbaka kansliet är det en affär som sänker kostnaderna för föreningen.

– Den totala kostnaderna blir lägre och nu när vi äger kansliet har vi fått ett värde också. Eftersom vi äger kanslibyggnaden och alla aktier finns där ett värde, vårt värde. Rent balansmässigt är det samma pengar men vi har kunnat låna in för billigare villkor och får en betydligt lägre kostnad per månad nu när vi äger kansliet själva och det inte är en hyreskostnad. Den totala kostnaden blir lägre för BoIS per månad och vi har ett värde i kansliet som vi har kvar. Även om vi lånat pengar har vi inte förbrukat dem utan vi har köpt nånting av ett värde.

BoIS har varit ensamma om att använda kansliet. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

För att finansiera köpet av kansliet har det ekonomiskt ansträngda Landskrona BoIS fått låna pengar av säljande LIKAB. En skuld som ska vara betald om fem års tid.

– De gamla ägarna ligger kvar med lite pengar som möjliggjort den här affären där Landskrona BoIS tar över alla aktier i bolaget. Det gör också att vi har full kontroll på det vilket är bra, säger Göran Gren och fortsätter:

– Det är väldigt fördelaktigt. De har ställt upp och hjälpt till i den här diskussionen och gjort att vi haft möjligheten att genomföra en bra diskussion och samarbete med de gamla ägarna. Om vi inte haft det hade det inte funnits förutsättningar. Man ska också ha med sig att det aldrig går att lösa en konflikt ensidigt. Vi har hjälpts åt att hitta lösningar och det har gått väldigt bra.

Hur ser betalningsplanen för det här lånet ut?
– Det vill vi helst inte diskutera men den är också väldigt fördelaktig. Väldigt fördelaktig. Den är till och med lite mer fördelaktig än de andra som har lånat in.

Hur många är det som gått in med pengar?
– Det är många, en åtta-tio stycken.

Enligt Robert Carlén kommer Landskrona BoIS köp av kansliet att slutföras vid månadsskiftet.

– Transaktionen är inte fullbordad förrän i slutet av månaden. Det ska ju fortfarande betalas en rätt så betydande del till innan alla aktierna är överlåtna till BoIS. Man har också även mot oss finansierat en del i kontanter och en del i lån. Vi kommer också fortsatt vara långivare till BoIS. Vi kommer inte få allting i kontanter utan det kommer ligga kvar en del som reverslån. Den sista delen kommer vi inte få förrän om fem år, säger Carlén och förtydligar:

– Man köper aktierna och det sker i två omgångar här. Den första har genomförts och den andra ska genomföras innan månaden är slut. Betalningen sker nu av den största delen men sen finns det en kvarvarande del som ska betalas inom fem år mot reverslån då. Den delen ligger kvar. Vi ligger alltså kvar som långivare kan man säg.

Artikelfoto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close